Glavni grad BiH dobio IN mjesto za ljubitelje kafe i čaja

Piše: Azra

Svojom bogatom ponudom novootvoreni Franck Experience Store posjetiteljima pruža jedinstven doživljaj kafe, čaja i drugih toplih i hladnih napitaka, zbog čega bi ova lokacija u centru grada mogla postati omiljena svima koji vole novitete i prate najnovije trendove iz bogatog svijeta kafe i čaja. Posjetitelje očekuje personalizirani pristup, ali i program koji će uključivati organizirane degustacije, radionice pripreme napitaka s ciljem daljnje promocije kulture kafe i čaja te edukacije profesionalnih barista u Bosni i Hercegovini.

Ljubitelji vrhunske kafe i čaja dobili su svoje posebno mjesto u samom centru Sarajeva. U povodu 130 godina poslovanja, u središtu Sarajeva, u Strossmayerovoj ulici 1, otvoren je ekskluzivni Franck Experience Store koji pruža personalizirani pristup uz jedinstven doživljaj premium kafe, čaja i kavovina. Ponuda seže od single-origin i cijenjenih specialty kafa koje se prže i melju po narudžbi, velikog izbora finih čajeva pa sve do tople čokolade, jedinstvenih aroma kafe pripremljenih na različite načine, kao i osvježavajućih bezalkoholnih koktela s finim čajem ili kafom.

Sarajevska Strossmayerova ulica tako je bogatija za novo in mjesto u kojem svaki ljubitelj provjerene kvalitete kafe, čajeva i kavovina može pronaći nešto za sebe. Sam interijer Franck Experience Storea osmišljen je da funkcionalno i simbolički prenosi priču o visokom standardu kvalitete proizvoda koju potrošači generacijama poistovjećuju s Franckom već punih 130 godina.

Veliki naglasak stavljen je na stvaranje jedinstvenog potrošačkog iskustva i doživljaja samog brenda Franck uz inovativne tržišne trendove, što se očituje i u korištenju kvalitetne tehnologije za prženje, čuvanje i pripremu kafe. Prostor objedinjuje cafe, trgovinu i Barističku akademiju.

Bogati svijet kafe

Kafa je jedan od omiljenih napitaka na planeti, a odavno je poznato da su građani BiH veliki ljubitelji kafe koja je neizostavni dio svakog druženja. Stoga ne čudi podatak da se godišnje po glavi stanovnika u našoj zemlji popije više od 7 kg kafe. Za potpuno uživanje u dnevnoj šoljici kafe, bitno je poznavati dvije vrste kafe, arabicu i robustu. Obje vrste ili njihovu kombinaciju ste vjerovatno već konzumirali, a vrhunske kombinacije ekskluzivnih premium kafa od sada su dostupne svima u samom centru Sarajeva, na adresi Strossmayerova br. 1.

Arabica ima blažu, aromatičniju i slađu aromu te predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe, uglavnom u zemljama Afrike i Južne Amerike, dok je Brazil najveći svjetski proizvođač ove kafe. Za razliku od robuste, ima manji postotak kofeina, ali isto tako je i zahtjevnija za uzgoj te joj je tržišna cijena veća. S druge strane, robusta, kako joj samo ime kaže robusnija je i izdržljivija nego arabica. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature. Ovaj tip kafe uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.

Ove informacije, kao i ostale zanimljive detalje o kafi saznali smo pričajući s voditeljicom Franck Experience Storea, ekskluzivnog mjesta za doživljaj vrhunske kafe, ali i čaja i kavovina. Store je otvoren u povodu 130 godina osnivanja kompanije Franck.

– S tradicijom dugom 130 godina i proizvodnim pogonima u BiH, otvaranje ovakvog mjesta za Franck je bio logičan korak. Otvaranjem ovoga prostora htjeli smo proširiti vidike i približiti ljudima što sve kafa može biti, upoznati ih s različitim okusima, mirisima, aromama, kao i različitim načinima pripreme koji pružaju jedinstvene arome i note koji se skrivaju u zrnima kafe, tako da svako može pronaći baš onu aromu koja mu najviše odgovara. Osim toga, važan dio pijenja kafe je sam doživljaj uživanja u specifičnim aromama kafe, a to je upravo ono što mi ovdje nudimo. – rekla je Azra Dizdar, voditeljica Storea.

Franck Experience Store – café, trgovina i akademija za profesionalne bariste

Činjenica je da je sve više konzumenata kafe svjesno njezine kvalitete te je kafa postala mnogo više od jutarnje šoljice toplog napitka, a to znaju i u Storeu. No, Franck Experience Store, pored toga što predstavlja odgovor na urbane potrebe jednog grada i kulturu ispijanja kafe koja je posebna u Bosni i Hercegovini, jedinstven je koncept po kojem je na jednom mjestu moguće uživati u šoljici posebne kafe, probati osvježavajuće bezalkoholne koktele s kafom ili finim čajevima bez dodatka šećera, bogatog izbora okusa Franck Cappuccina u toploj ili hladnoj verziji, isprobati posebnu ponudu noviteta i cijenjenih kafa koje možete naručiti mljevene prema vašem preferiranom načinu pripreme kod kuće, a prodavači će spremno odgovoriti na sva pitanja. No, krenimo redom.

Širok izbor premium kafe za sva nepca

Tako, za početak, Franck Experience Store predstavlja mjesto susreta u samom centru Sarajeva, gdje je posjetiocima na raspolaganju širok izbor kafe poznatih espresso brendova poput Superiore, Streetto, 125 Years Espresso ili single-origin mljevenih kafa, ali i s posebnih specialty kafa koje se pripremaju prema narudžbi.

– Istaknula bih specialty kafe Peru, Indonesia i Kenya. Naime, Kenya je jedna od najcjenjenijih i najskupljih kafa na svijetu. Uzgaja se na padinama planine Mount Kenya koja obiluje plodnim vulkanskim tlom koje daju kafu kompleksnijeg, bogatog okusa. Karakterizira je svilenkasto tijelo srednjeg intenziteta uz slatkoću karamele i uz prirodno prisutne note kakaovca, marelice, breskve, bobičastog voća, ribiza i brusnice – kazala je Azra Dizdar. Specialty kafe su autorski izbor Franckovih master cuppera, potvrdila nam je Azra i dostupne su u ograničenim količinama.

– Stručnjaci u Franckovom razvojnom laboratoriju eksperimentiraju s aromama i okusima kafe pristigle s najboljih plantaža iz različitih dijelova svijeta, a najbolje kombinacije stižu na police u Franck Store. Indonezija, Kenya, Peru… Ovdje je riječ o ekskluzivnim kafama s „imenom i prezimenom“. Svaki od ovih primamljivih paketića ima svoj rodni list na kojem piše zemlja porijekla, nadmorska visina na kojoj se kafa uzgaja te nazivi plantaža. U svakom tom pakovanju nalaze se ručno probrana najkvalitetnija zrna kafe koja se prže s posebnom pažnjom, a uživanje u okusu pripremljene specialty kafe pruža doista nenadmašan doživljaj uživanja u vrhunskoj kafi – dodala je Dizdar.

Za ritual ispijanja kući

Svi oni koji žele miris visokokvalitetne kafe prenijeti u svoj dom, mogu doći u Franck Experience Store trgovinu, koja u svojoj ponudi ima više vrsta kafe, od kojih su neke potpuno nove na bh. tržištu.

– U našoj ponudi su vrhunske mješavine kafa arabice i robuste. Mi vam ovdje možemo pomoći u izboru kafe, ali i čaja kao i ostatka ponude koja će savršeno odgovarati vašem ukusu – dodaje Azra dok pokazuje po policama.

Ovdje se mogu naći i single-origin premium kafe. One se, pak, sastoje isključivo od kafe koja je porijeklom iz zemlje čije ime nose, kao što su to Franck Guatemala i Colombia. Još konkretnije, single-origin kafa se najčešće uzgaja unutar jednog poznatog zemljopisnog područja koje može biti i veličine samo jedne farme, pa zato i takvo ime koje zbog zemljopisnog područja i klimatskih uvjeta daje kafi specifičan okus. S druge strane trgovine nalaze se proizvodi koji su komercijalno poznatiji i koji se mogu kupiti i u ostalim trgovinama.

U ponudi je i izbor asesoara poput šalica, termosica, džezvi, čajnika i opreme za različite načine pripreme toplih napitaka koje možete naručiti i putem webshopa shop.franck.ba.

Svi obožavatelji čajeva moći će birati između širokog asortimana različitih čajeva uključujući i premium liniju Superiore čajeva. Neizostavna je tu i ponuda kavovina poput Divke, Kneippa i linije instant kavovina Bianka te tople čokolade. Također, u ponudi je i praktični aparat za pripremu kafe kod kuće u tzv. jastučićima sa svježe mljevenom kafom u filter omotu.

Posebnost ponude

Pored okusa kafe, većina nas na sami pomen ovog napitka sjeti se i opijajućeg, bogatog mirisa, jednako važnog za potpuni užitak ispijanja kafe. Franck Experience Store nudi i usluge mljevenja kafe za razne vrste konzumiranja. Kafa u zrnu se ispred posjetitelja melje za nekoliko vrsta pijenja. Bilo da kupci više vole moku, french press, klasični espresso ili pak kuhanje u džezvi koje zahtijeva najsitnije mljeveno zrno.

Franck Experience Store posjeduje i jedan novitet koji ga čini jedinstvenim u Bosni i Hercegovini. Naime, četiri Azomico silosa poseban su dodatak Franckovom prostoru u Strossmayerovoj 1, a osiguravaju da kafa u zrnu ostane svježa te se melje na licu mjesta ovisno o preferiranom načinu pripreme. Sami silosi punjeni su dušikom koji sprječava proces kvarenja i čuva bogate okuse zrna kafe. Tu je i pržionik manjeg volumena Pentroncini Briciola u kojem se kafa prži na licu mjesta tako da prostor odiše finim mirisom svježe pržene kafe.

– Kada prodajemo, stalno je zrno u rinfuzi pod dušikom koji čuva aromu kafe. Kada netko želi kupiti kafu, ispustimo zrno u posudu. Kafu možemo dodatno i samljeti – kažu u Storeu.

Pripremaju se radionice i edukacije

Osim ugostiteljskog dijela gdje možete uživati u različitim napitcima, kao i dijelu trgovine gdje je cijela ponuda dostupna za kupovinu, poseban dio prostora u Strossmayerovoj namijenjen je potrebama edukacije mladih barista i ugostiteljskog osoblja iz cijele BiH.

Riječ je o Franck barističkoj akademiji za edukaciju i usavršavanje barističkih vještina i znanja čime se dodatno jača i obogaćuje baristička scena u BiH. Osim toga, Franck Experience Store planira organizirati i edukativne radionice pripreme napitaka kako bi dalje promovirali kulturu kafe, ali i čaja. Iako je velik fokus na kafi, u ponudi trgovine je i širok asortiman raznovrsnih čajeva.

Standardi kafe, njezinog poznavanja i degustacije su svakako porasli pa tako i očekivanja potrošača, a sarajevska Strossmayerova ulica s Franck Experience Store-om postala je nezaobilazna lokacija za sve istinske ljubitelje kafe.

Pročitajte još