Parkovi Novog Sada su mjesta za sva čula

Piše: Azra

Sezona odmora je u punom jeku, a čini se kako nikada nije bilo teže odlučiti se za destinaciju. Za ljubitelje mora, ponuda je, svakako, raznovrsna. Međutim, obzirom na ekstremne vrućine, mnogi se sve češće odlučuju za boravak u prirodi. Izletišta i parkovi mjesta su prilagođena cijeloj porodici, a kako drugačije provesti slobodan sunčani vikend nego u krugu porodice okružen prirodom?

Zdravo okruženje sve je teže naći, naročito jer ne primamo utiske samo očima već i drugim čulima. Iako se mnogi uglavnom odlučuju za lokalna izletišta zbog blizine, a nerijetko i za popularne lokacije, poput Beograda, Splita, Zagreba, mnogo je neotkrivenih prirodnih bisera koji nude opušten ugođaj ukoliko želimo pobjeći od gradske gužve i topline. Ukoliko poželite putovanje iskoristiti i za upoznavanje mnogih znamenitosti, ljubazan i opušten Novi Sad mnogi opisuju kao grad za mnoga čula. Novosadski parkovi idealna su opcija ako vam je potrebno mjesto za odmor i smirivanje misli zelenim pejažima, kao i za istraživanje zaštićenih prirodnih cjelina na obodu grada.

Mala remeta / Foto: Aleksandar Milutinović

Recimo, samo u Novom Sadu možete da birate između Dunavskog , Futoškog, Kameničkog ili Limanskog parka, a nezaobilazna destinacija za posjetu je, svakako, i Nacionalni park Fruška gora koji sadrži zaštićene jedinstvene pejzaže, vrijedne geološke i geomorfološke cjeline, rijetke biljne i životinjske vrste i šumske komplekse.

Ukoliko vam prija boravak pored vode, jezera Borkovac, Sot, Banja-Bruje, Moharač i Međeš dodatno bi mogli uljepšati vaš boravak u ovom okruženju. Vrijedne prostorne kulturno-historijske cjeline, narodnog graditeljstva, etnološkog naslijeđa, pojedinačni spomenici kulture i znamenita mjesta turistički su lokaliteti koji nude jedinstven doživljaj jednog vremena. Poznata Petrovaradinska tvrđava, svakako, je nezaobilazna. Za ljubitelje vina ovo je odlična prilika za kušanje, a obzirom da su prvi vinogradi datiraju još iz vremena Rimljana, razlog je više da zakoračite u ove predjele već ovog ljeta.

Vinarija Veritas, Fruška gora / Foto: Aleksandar Milutinović

Ako prošetate Dunavskim parkom, osim u raskošnim parkovskim stablima, možete svjedočiti i bistama legendarnih pjesnika poput Branka Radičevića, Miroslava Antića i pjesnika i slikara Đure Jakšića.

Mnogi iščekuju ljeto zbog bogatog zabavnog programa za koji smo bili uskrećni preko zime, a primamljivi događaji i koncerti u prirodnom okruženju razlog su više da se odlučimo za slobodno vrijeme provedemo na čistom, svježem zraku uživajući u notama svog omiljenog benda ili sjajnim kulturnim i pozorišnim ostvarenjima.

Za prirodnjake, boravak u novosadskim parkovima bit će pravi mali eksperiment, naročito zbog raskošnih dekorativnih stabla ali i prilike da vide hrastove koji datiraju još iz davne 1805. godine

Bešenovo, Fruška gora / Foto: Aleksandar Milutinović

Dominacija masivnog zelenila, naročito u parkovima koji su uklopljeni u gradsku sredinu, uz dječija igrališta, skejt i prostor za istrčavanje i igru pasa, obilje kreativno-edukativnih i sportsko – edukativnih programa za najmlađe, poziv su za roditelje da se upute u ovakvu jednu avanturu. Djeca će se na nesvakidašnji način zabaviti i utrošiti višak energije.

Limanski park / Foto: Dejan Hrnjak

Ukoliko želite da napunite baterije, odmorite svoja čula i usput zadovoljite sve potrebe svakog člana vaše porodice, prirodna bogatstva parkova ispunjavaju sve uslove za jedan takav, sadržajan boravak. Priroda iz nas izvlači ono najbolje, motivira nas i potiče na akciju. Odmor od svakodnevnih aktivnosti i ubrzanog tempa života, koji vrlo često utječe na mentalno zdravlje, ništa bolje ne liječi od zelenila, vitamina D i borava u krugu najmilijih.

 

 

Pročitajte još