ONA radi u rudniku…

Napredak u tehnologiji i sigurnosnim mjerama učinio je rudarstvo pristupačnijim ženama

Piše: Redakcija

 

Rudarska industrija se smatra predominantno muškom. Historijski gledano, rudarstvo se smatralo fizički zahtjevnom i opasnom profesijom, što je mnoge žene odvratilo od ostvarivanja karijere u ovom području. Štoviše, najčešće praznovjerje u mnogim kulturama bilo je da žena u ili blizu rudniku donosi nesreću.

Situacija se promijenila. Napredak u tehnologiji i sigurnosnim mjerama učinio je rudarstvo pristupačnijim ženama. Nekad na razini statističke greške, danas su žene dio rudarske industrije svjesnim odabirom profesije. Umjesto izraza “žene u rudniku” sve češće se koristi rudarke ili rudarkinje. U Adriatic Metals kompaniji za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš zastupljene su na različitim pozicijama, uključujući i pozicije geologinja, rudarskih i inžinjerki metalurških projekata, kao što je istaknuto u Izvještaju o održivosti “Postavljanje temelja“, objavljenom u aprilu 2023.

– Kako bi ženama pružili mogućnost da se zaposle i grade karijere u industriji kojom su historijski dominirali muškarci, obavezali smo se na više od 25% zastupljenosti žena na svim nivoima kompanije. Sa zadovoljstvom ističemo da smo već treću godinu zaredom premašili taj cilj, i 2022. završili sa 28% zastupljenosti žena. Sa novim zapošljavanjima tokom ove godine, već smo premašili brojku od 30% – ističe generalni direktor Adriatic Metals Paul Cronin.

U ovoj kompaniji čvrsto vjeruju u prednosti koje proizilaze iz raznolike i inkluzivne radne sredine i ističu posvećenost rušenju rodnih stereotipa i promovisanju jednakih mogućnosti za sve.

– Prihvatanje rodne raznolikosti nije samo ispravna odluka već i strateški potez koji može dovesti do prosperitetnije i održivije budućnosti rudarske industrije. Prvo, stvaranjem inkluzivnog i poticajnog radnog okruženja, u mogućnosti smo privući i zadržati vrhunske talente, bez obzira na spol. Drugo, pružamo ženama iste mogućnosti za napredovanje u karijeri i vodeće uloge kao i njihovim muškim kolegama što pomaže u premoštavanju razlike u plaćama između spolova. Treće, rješavamo i problem nedostatka vještina s kojima se ova industrija suočava – dodaje Cronin.

Svoj doprinos rušenju rodnih stereotipa daje i inžinjerka rudarstva Binasa Smajlović iz Tuzle. Nakon neuspješnih pokušaja da dobije posao u struci samo zato što je – žena, Binasa se prije godinu dana zaposlila u Adriatic Metals i preselila u Vareš. – Tad sam bila jedina žena u Odjelu za rudarsko inžinjerstvo, a sad nas je već pet. I tad i sad osjećam jednaku posvećenost kompanije ka pružanju jednakih šansi i mogućnosti, temeljem iskustva i kvalifikacija, a ne spola – ističe Binasa, koja je nedavno i unaprijeđena iz juniorske pozicije.

Osim rodne raznolikosti, Adriatic Metals podstiče i geografsku. Ova kompanija trenutno zapošljava 222 osobe, i više od 300 podizvođača radova iz Vareša, Zenice, Sarajeva, Breze, Kaknja, Tuzle, Australije, Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva, i više evropskih zemalja.

– Ujedinjeni u različitosti je dobro poznati moto Evropske unije, ali i naš. Bogatstvo je u različitosti, i mi u kompaniji prepoznajemo koristi koje iz toga proizilaze – široka baza visokokvalitetnih radnika, pristup različitim perspektivama i idejama i oslonac na sve raspoložive talente. Raznolikost uključuje, ali nije ograničena na spol, godine, etničku pripadnost i kulturno porijeklo – zaključuje Cronin.

Pročitajte još