Počeli su kastinzi za međunarodni turnir HELL Boxing kings

Organizatori nisu mogli ni zamisliti da će se za samo šest sedmica za događaj prijaviti hiljade ljudi

Piše: L. B.

Zahvaljujući kompaniji HELL, lideru na tržištu u energetskim pićima koji na prostorima Bosne i Hercegovine posluju dugih devet godina, svijet boksa ponovo je u prvom planu upravo zbog projekta kojeg organizuju pod nazivom „HELL Boxing Kings“. Međunarodni turnir u boksu predstavlja revolucionarnu seriju takmičenja u 10 zemalja, koja je usmjerena na pronalaženje šampiona u četiri težinske kategorije.

Organizatori nisu mogli ni zamisliti da će se za samo šest sedmica za događaj prijaviti hiljade ljudi. Interesovanje takmičara je privukla i velika novčana nagrada u iznosu od 100.000 dolara po težinskoj kategoriji. Ovaj iznos predstavlja jedinstvenu priliku za sve učesnike da ostvare svoje snove.

  

HELL energy kompanija potiče iz Mađarske i glavni uredi su nam tamo. Poslujemo u više od 60 zemalja svijeta. HELL Boxing Kings je jedan specijalan projekat koji smo napravili krajem prošle godine, a pokrenuli u februaru i ovo nam je prvi događaj ove prirode i već smo u fazi kastinga. Glavna ideja je bila podržati boks kao sport, učiniti ga popularnim u sekcijama ameterske i profesionalne domene. Primijetili smo da se popularnost boksa u prethodnim godinama pogoršavala, i da su drugi borilački sportovi došli u fokus poput MMA borbi upravo zbog jakih medijskih kampanja, tako da smo došli na ideju promocije boksa u različitih 10 zemalja svijeta.

Počeli smo od Mađarske, pa smo bili su Slovačkoj u Bratislavi, u Češkoj u Pragu, u Hrvatskoj u Zagrebu, sada smo u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, nakon toga idemo u Srbiju u Beograd, u Rumuniju, čeka nas Bugarska i Sofija, te Grčka i Atina i završavamo u Azerbejdžanu u Bakuu – kazao je za „Azru“ Robert Heinrich, kreativni menadžer iz Mađarske, te dodao da su imali više od 13.000 ljudi prijavljenih na ovaj turnir.

Motivacija varira među pojedincima – neke privlači želja za uspjehom, dok druge inspiriše napredak u sportskoj karijeri ili finansijska sigurnost. Postoje i oni koji jednostavno žele isprobati sebe u ringu, dok mnoge privlači mogućnost ostvarivanja profesionalne karijere. Devetostruki svjetski prvak u boksu, Roy Jones Jr., je zaštitno lice ovog turnira. Njegovo prisustvo ne samo da podiže profil takmičenja, već mu daje i kredibilitet, inspirišući učesnike da pruže maksimum kako bi osvojili titulu.

Trenutno su u toku kastinzi u Sarajevu za cijelu Bosni u Hercegovinu, kako bi se pronašli izuzetni talenti dostojni predstavljanja svoje zemlje u HELL Boxing Kings takmičenju.

– Imamo trenere koji boduju učesnike gledajući njihove tehnike, nakon toga dolazi izbor selekcije takmičara. Sa selekcijom ćemo imati po četiri takmičara u svakoj kategoriji, a osmislili smo četiri težinske kategorije (60 kg, 67 kg, 75 kg i 91+ kg). Postoji jedan obrt u takmičenju, a to je da treneri biraju učesnike tri boksera s profesionalcima i trenerima, a da četvrtog bira publika između devet boksera i da će imati pravo glasanja putem naše web stranice hellboxingkings.com. Pružit ćemo im profile svakog takmičara, njih devet i tu će imati pravo glasa da odaberu svog omiljenog takmičara – pojasnio nam je Heinrich.

Edin Puhalo (Iron Puki), Samir Selimović i Robert Heinrich

Sales menager za HELL u Bosni i Hercegovini, Samir Selimović, nam je kazao malo više o samoj kompaniji i poslovanju na ovim prostorima.

– Lideri smo na tržištu u energetskim pićima, a pored energetskih pića imamo i brendove poput XIXO i HELL ice coffee. Kako je i kolega Robert spomenuo, ističem da je ovo jedan od bitnijih projekata koji HELL energy radi u 10 zemalja s ciljem promocije boksa. Takmičarske borbe počinju od juna, a veliko finale je planiramo u decembru u Mađarskoj u Miskolcu, a možemo najaviti da će biti na nivou borbi u Las Vegasu. Prisustvovat će veliki broj gostiju, između ostalog i poznatih ličnosti iz svijeta.

Edin Puhalo (Iron Puki), Samir Selimović i Robert Heinrich

Ambasador i gost kastinga bio je i Edin Puhalo, poznatiji kao “Iron Puki”, profesionalni bokser iz Sarajeva.

– Sama organizacija turnira je na svjetskom nivou i dobra je prilika za mlade borce da se pokažu, i da se vide kojim tehnikama raspolažu, a samim ti i da dobro zarade. Nema sumnje da će ovaj turnir biti i više nego uspješan i da će se velika pažnja vratiti na boks kao sport. Projekat je osmišljen na fantastičan način gdje mladi borci imaju priliku za novo iskustvo. Bosni i Hercegovini nedostaje ovakvih promocija sporta, i ovo je jako dobra prilika u kojoj i ostali mogu dobiti inspiraciju za promociju.

Pročitajte još