Uvijek dobra city break opcija: 7 atrakcija za savršen beogradski provod

Piše: Marketing

Predrag Vučković

Beograd je u svako doba dana i u svako doba godine odlična destinacija za kompletan i zaokružen odmor. Odakle god dolazite iz regije, u par ste sati u srpskoj prijestolnici. Bilo da dolazite avionom ili kopnenim prijevozom, ne čeka vas dug i naporan put. A ono što vas čeka je sadržajima bogat grad, srdačni domaćini koji će vas uvijek dočekati s osmjehom i raširenih ruku, s rakijicom za topao početak druženja. Bilo da putujete zbog upoznavanja nove zemlje i kulture, bilo da volite na putovanju dobro i raznoliko pojesti i popiti, bilo da vas zanima aktivniji odmor u prirodi uz bicikl, park, rijeku ili jezero, bilo da sanjate ludi cjelonoćni provod uz novo ili staro društvo, Beograd će vam omogućiti da ostvarite svaki san koji ste sanjali. Teško je u jednom članku navesti što je sve zanimljivo i vrijedno posjeta u glavnom srpskom gradu. Odabir ovisi i o dobu godine, o tomu jeste li u gradu vikendom ili preko tjedna, koji su vam afiniteti, jeste li s obitelji ili s prijateljima… no ni u jednom od slučajeva vam neće biti dosadno. U nastavku smo istaknuli 7 lokacija ili atrakcija zbog kojih će Beograd biti zanimljiv u proljetnom i ljetnom periodu koji je ispred nas. Sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe i krenuti na put!  

Beton hala

Mjesto na kojem se savršeno sljubljuju hrana i odličan provod, Beton hala spada u top gastronomske lokacije glavnog srpskog grada. Niz je to vrhunskih restorana s raznolikom gastronomskom ponudom koja ide od domaće srpske, preko regionalne i internacionalne… pa do kreativnih kombinacija svih ovih kuhinja. Čeka vas kulinarsko putovanje kroz cijeli svijet! Uz sve će vas to, dok uživate u hrani, osvježavati lagani povjetarac s rijeke Save. Beton hala smještena je na desnoj obali rijeke, ispod Kalemegdana, s pogledom na Novi Beograd i ušće Save u Dunav. Iako je u samom centru grada, parking nije problem budući da se na krovu hale nalazi parking s preko 400 mjesta za automobile, što je još jedan veliki plus za odabir upravo ovog kompleksa za upoznavanje beogradske gastronomske scene.

Aleksandar Milutinović

Muzej savremene umetnosti

Obilazak beogradskog Muzeja savremene umetnosti odličan je provod za sve ljubitelje moderne kulture i umjetnosti. Ako ste odlučili dio vremena provedenog u Beogradu posvetiti ovakvom tipu atrakcije, u ovom ćete muzeju uvijek naći nešto zanimljivo. Izlagačka politika muzeja fokusirana je na predstavljanju najznačajnijih umjetnika, razdoblja, pokreta i tendencija srpske i strane umjetnosti 20. stoljeća, a radi se o fondu od oko 8000 umjetničkih djela. Osim stalnog postava muzeja, povod dolaska u muzej uvijek mogu biti i zanimljive izložbe. Tijekom sljedećeg perioda svakako treba istaknuti samostalnu izložbu umjetnice Ane Knežević „Geometrija praznine / Geometry of Void”, koja promišlja vrlo aktualnu temu odnosa naših čula prema podražajima virtualne stvarnosti. Ostatak programa Muzeja savremene umjetnosti možete pogledati na linku.

Aleksandar Matić

Beograd na vodi

A sada je vrijeme za shopping! Novo ekskluzivno gradsko naselje, Beograd na vodi razvija se u centar ugodnog boravka i opuštanja uz rijeku Savu. Žila kucavica ovog prostora je shopping centar Galerija, koji se nalazi odmah do impozantne Kule Beograd. U Galeriji će svaki zaljubljenik ili zaljubljenica u kupovinu naći nešto za sebe, od ekskluzivnih stranih brendova, do domaćih dizajnerskih trgovina koje su se smjestile na jednom od katova centra. A budući da nakon dobrog shoppinga uvijek dobro ide iće i piće, možete se opustiti u nekom od brojnih restoranaŠetnica uz rijeku odlično je uređena, pa vam svakako savjetujemo šetnju i fotografiranje koje će vam ostati kao lijepa beogradska uspomena.

Shutterstock

Zemun

Simpatična boemska četvrt Zemun, mjesto je koje ste možda do sada preskakali kada ste dolazili u Beograd. No, čim ga prvi put posjetite, shvatit ćete da ste puno toga propustili! Poseban austrougarski šarm, živahni kafići i riblji restorani uz Dunav, prekrasne panorame moćne europske rijeke, uske uličice koje vijugaju kroz brdoviti gradski krajolik… jako ćete se iznenaditi koliko je šarmantan Zemun! Povijest grada najbolje ćete upoznati u Zavičajnom muzeju Zemuna, koji se smjestio u Spiritnoj kuću, pravom malom remek djelu neogotičke arhitekture. Ono što će vas se vjerojatno najviše dojmiti i što nikako ne smijete propustiti je panorama koja se na Beograd pruža s uzvisine kraj kule Gardoš. Sama kula smještena je na brdu iznad Zemuna, izgrađena je 1896. godine, a radi se o jednoj od četiri Milenijske kule koje su ugarske vlasti izgradile kako bi obilježile 4 strane svijeta. Visoka je 36 metara te predstavlja nekadašnju najjužniju točku kraljevstva. Ponesite fotoaparat ili izvadite svoj smartphone, okrenite se prema Dunavu i birajte kadar za savršenu zemunsku uspomenu!

Luka Šarac

Ada Ciganlija

Vjerojatno znate da je „ada“ riječ koja označuje riječni otok, pa vam neće biti teško zaključiti o čemu se radi kada se spomene ova popularna beogradska destinacija, pogotovo kada se radi o opuštanju i odmoru u carstvu zelenila! Riječ „ciganlija“ također je etimološki zanimljiva, budući da se vjerojatno radi o dvije keltske riječi „singa“ – značenja „otok“ – i „lia“ – značenja „podvodno zemljište“. Naziv je dočaravao promjenljivost vodostaja Save, jer je lokalitet današnje ade povremeno bio otok, a povremeno pod vodom. Ada Ciganlija danas je poluotok, obrastao listopadnom šumom, sa Savskim jezerom u kojem je tijekom toplih mjeseci moguće kupanje. Na popularnoj Adi je moguće uživati u svim oblicima aktivnog i manje aktivnog odmora u prirodi, od šetnje, vožnje biciklom, vožnje kajaka, pa do velikog broja sportova. Nogomet, odbojka, tenis, golf samo su neke od popularnih aktivnosti u kojima možete uživati dok se odmarate od vrućeg beogradskog asfalta.

Roza Sazdić

Noćni provod

A kad smo već na Adi Ciganliji, valja reći da se radi o jednom od beogradskih centara noćnog života i dobrog provoda. Svi znamo da glavni grad Srbije ponosno nosi epitet grada koji nikada ne spava. Splavovi na obalama Save i Dunava pružaju cjelonoćnu zabavu uz različite glazbene žanrove – od folka, domaćeg popa, preko rock’n’rolla, pa do vrhunskog clubbinga i techno glazbe. Uz već spomenutu Adu Ciganliju, glavne lokacije za noćni život su obala Dunava kod Hotela Jugoslavija i obala Save između mostova. Relativno lako ćete izabrati pravo mjesto za zabavu: poslušajte zvuk, vidite tko ulazi i izlazi sa splava te odlučite je li to mjesto za vas. Klubovi na obali Dunava više su u fancy fazonu, na obali Save u boemskom i urbanom stilu, dok na Adi Ciganliji vlada opuštena atmosfera. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti klubove na Savamaloj, beogradskoj četvrti gdje se njeguju urbana kultura i internacionalni zvuk, pa će tamo doći na svoje svi željni dobrog ritma i cjelonoćnog plesanja.

rohatcom68, Pixabay

Koncerti

Ove će godine Beograd biti pravi centar koncertnog turizma, budući da će u gradu nastupiti brojna svjetska imena! Mnogima je dobar koncert direktan provod za put u drugi grad, pa će se sigurno zbog toga uputiti u glavni grad Srbije. Koga ćemo sve ove godine imati priliku slušati? Nabavite ulaznicu i zaokružite boravak u Beogradu koncertom nekog od glazbenih velikana:

  • Rod Stewart, 17. maja, Kombank arena
  • Gipsy Kings, 19. maja, Park Beograda na vodi
  • Rammstein, 24. i 25. maja, Ušće park
  • The Smile, 14. juna, Hangar
  • Nick Cave, 18. juna, Plato Geozavoda
  • Ed Sheeran, 17. augusta, Ušće

Nadamo se da smo vam naveli dovoljno razloga za posjet Beogradu. Vidimo se u nekom parku, kafani, klubu, restoranu, muzeju, a možda i zajedno zapjevamo na nekom koncertu!

Belgrade Beer Fest

Tekst: Turistička organizacija Srbije

Pročitajte još