Bili smo na 130-om rođendanu Zemaljskog muzeja BiH

Piše: Lejla Bejdic

Obilježavanje 130. godišnjice osnivanja i rada Zemaljskog muzeja BiH, počelo je jučer u 10 sati i trajalo je do 23 sata uz besplatan ulaz. Svečano otvorenje je započelo otvaranjem obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, koju je otvorila zamjenica direktora Muzeja Marica Filipović i Adi Habul, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Iako se posljednjih godina suočavaju sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju postojanu već 130 godina.

Kustosi Odjeljenja za etnologiju, Ernis Šljivo i Samir Avdić, pripremili su zanimljivo predavanje „O nastanku albuma Narodne nošnje u BiH“. Riječ je o radu Zorislave Čulić, prve školovane etnologinje u Bosni i Hercegovini. Odjeljenje za arheologiju pripremilo je također dva izuzetno zanimljiva predavanja, „Neolitička revolucija i prvi poljodjelci“ i „Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu”. Predavanja je održala dr. sc. Jacqueline Balen, voditeljica prahistorijskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu – AMZ.

Za svoje najmlađe posjetitelje Zemaljski muzej BiH pripremio je šarenu radionicu “Oboji muzej!“ Radionice su bile održane na Odjeljenju za arheologiju i Odjeljenju za prirodne nauke istovremeno.

Na odjelu za etnologiju, svečano je otvorena Izložba autorice Marice Filipović, Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća. Ovu impresivnu postavku možete pogledati narednih godinu na Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Kruna rada Marice Filipović, muzejske savjetnice, zamjenice direktora Zemajskog muzeja BiH

Posjetitelji su mogli prisustvovati i radionici tkanja i vidjeti kako izgleda proces izrade ćilima

Foto: AZRA

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti