BioTechnology and Genetics: U Sarajevu promoviran besplatni priručnik za trudnice

Piše: Redakcija

Priručnik „Trudnoća i porođaj – psihofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“ predstavljen je jučer u Sarajevu. Izdavač priručnika je kompanija BioTechnology and Genetics, a na predstavljanju su o značaju psihofizičke pripreme u trudnoći govorile doc. dr. sci. med. Jasmina Kapidžič Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva, Vlatka Bojanić, voditeljica škole za trudnice „Radosnica“ i Elma Mrehić, dr. sci. iz oblasti genetike.

Priručnik je namijenjen trudnicama i isključivo je edukativnog karaktera, a urađen je u saradnji s babicama i ginekolozima. On obuhvata bitne informacije o svemu što trudnicu očekuje u toku trudnoće, tokom porođaja, ali i nakon njega. Sve teme su obrađene na više od 80 strana, u koloru, s ilustracijama, te konkretnim savjetima i objašnjenjima. No, ono što je svakako još jedna od prednosti ovog priručnika je da se on trudnicama dijeli potpuno besplatno i to u svim zdravstvenim ustanovama širom BiH, a postoji i mogućnost besplatnog naručivanja putem e-maila: [email protected].

Milada Šukalo, menadžerica za marketing i medije BioTechnology and Genetics-a ističe da se ova kompanija svakodnevno bavi poslovima koji se odnose na trudnoću i porođaj, te da je sasvim logično da su prepoznali značaj podržavanja društveno odgovornih projekata kada je o trudnoći riječ.

– Kako se generalno mijenjaju trendovi, tako je i sama psihofizička priprema trudnica postala mnogo značajnija i obuhvata mnoge segmente. Mi smo se u ovom priručniku, prije svega, fokusirali na same vježbe koje trudnice mogu da rade kako bi im porođaj bio lakši i jednostavniji. Zatim, trudnice vole da u svakoj sedmici trudnoće znaju kolika je njihova beba, da li osjeti, da li čuje i slično, a dotakli smo se i onih tema koje su u zadnje vrijeme postale interesantne. To su svakako prenatalni testovi, kao i značaj pohranjivanja matičnih ćelija – objasnila je Šukalo.

A upravo su prenatalni testovi i pohranjivanje matičnih ćelija u fokusu djelovanja BioTechnology and Genetics-a, koji je  ovlašteni i ekskluzivni partner Švicarske banke matičnih ćelija, jedine FACT NetCord akreditovane banke koja posluje u BiH, kao i ovlašteni partner svjetski poznate američke kompanije Veritas, koja je specijalizirana za pružanje genetskih analiza.

– Ono na šta smo mi posebno ponosni jeste da u Sarajevu i BiH imamo predstavništvo američke kompanije Veritas. Zahvaljujući toj kompaniji smo svim našim ženama i trudnicama ponudili myPrenatal test koji omogućava rano otkrivanje hromosomskih abnormalnosti kod fetusa, a imamo i genetski test myBRCA koji je namijenjen za otkrivanje nasljednog rizika koji može uticati na oboljenje od karcinoma dojke i jajnika – ističe Elma Mrehić, dr. sci. iz oblasti genetike, direktorica za razvoj i nauku u BioTechnology and Genetics-u.

Kako Elma objašnjava myPrenatal test se radi najranije od 10. sedmice trudnoće gdje se iz jedne epruvete majčine krvi radi analiza, a rezultati se dobijaju za tri do pet radnih dana od dana prijema u laboratoriju, koja se nalazi u Americi.

– Ovaj test otkriva hromosomske abnormalnosti vezano za Down, Edwards, Patau sindrom , zatim poremećaje spolnih hromosoma, te mikrodelecije, i ono na šta smo posebno ponosni jeste da samo po prvi put u Bosni Hercegovini uveli analizu trisomija svih 22 para hromosoma, gdje je u studijama dokazano da imaju izrazit klinički značaj. Na ovaj način trenutno možemo ponuditi tudnicama najsveobuhvatniju analizu hromosoma njihove bebe u BiH – kaže Elma.

No, osim myPrenatal testa Elma ističe i značaj čuvanja matičnih ćelija, koji se, također, može ostvariti u Švicarskoj banci matičnih ćelija.

– Svaki porođaj je jedinstvena prilika za uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Uzimanje uzoraka matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce za majku i za novorođenče je potpuno bezopasno i bezbolno i ne utiče na prirodan tok porođaja. Matične ćelije su izuzetno bitne zbog toga što predstavljaju lijek za više od 80 oboljenja, među koja spadaju leukemije, anemije i metabolički poremećaji – kaže ona.

Elma dodaje da postoji nekoliko bitnih stvari koje bi roditelji trebali da znaju prije nego što izaberu banku u kojoj će pohraniti matične ćelije svoje bebe.

Sve prisutne trudnice su dobile besplatno izdanje priručnika i druge poklone

– Za pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce je jako bitna tehnologija i to na koji način se obrađuje i zamrzava uzorak. Roditelji treba da znaju da su matične ćelije jedine koje se koriste u terapeutske svrhe i zbog toga je jako bitno izdvojiti ih prije samog pohranjivanja. Bitno je i istaći da smo mi jedina od sedam privatnih banaka na svijetu koja posjeduje akreditaciju  FACT NetCord, što je  garancija roditeljima da će njihov uzorak u svim centrima za liječenje biti adekvatan i prihvaćen od ljekara za tretman nekog od oboljenja – objašnjava Elma.

Više o ovim temama pročitajt na www.PrviTest.ba i www.SwissStemBank.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti