Opasno dobri filmovi iz ex – YU pred austrijskom publikom

Piše: Redakcija
“Opasno dobri filmovi” moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE koji će od 13. do 22. aprila biti održan u Grazu, Villachu i prvi put u Salzburgu, a tokom kojeg će biti prikazana čak 162 višestruko nagrađivana filma te biti održano 140 premijera. Među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz srednje i istočne Europe bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

Bosnu i Hercegovinu će na festivalu predstavljati: “Undercovered” autorica Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović Čorić, “Muškarci ne plaču” reditelja Alena Drljevića i izvan konkurencije će biti prikazan kratki film “Ružičasti slon” Ade Hasanovića.

Osim projekcija filmova iz regije, ovogodišnje izdanje festivala LET’S CEE donosi i nove rekorde – ne samo da je povećan broj prikazivanja, već i broj inozemnih gostiju među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta.

Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. aprila na svečanoj dodjeli.

Pročitajte još