Kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu

Piše: Redakcija

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival (SFF) zbog pandemije COVID-19 održava se online na ondemand.sff.ba, a filmove iz takmičarskog igranog i dokumentarnog programa, kao i Open Air selekcije prati Festivalska televizija. Na ondemand.sff.ba, u sekciji “SFF Talks With Filmmakers” svakodnevno se, uz filmove, postavljaju i prateće emisije posvećene predstavljanju reditelja/ca čiji su filmovi u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva, kao i brojnih drugih eminentnih filmskih radnika.

-Televizija je kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu i prilika da se dopre do još većeg broja publike koja uz pomoć modernih tehnologija ne mora biti ograničena brojem sjedećih mjesta u kinima. Sarajevo Film Festival nakon 25 godina vjernosti koju su mu poklanjali ljubitelji filma, uzvraća na način da sada filmovi i filmske emisije dolaze u domove publike, koja je zbog epidemiološke situacije spriječena da boravi na dugogodišnjim festivalskim lokacijama, poput Ljetnog kina Raiffeisen i Festivalskog trga – pojašnjava Ines Mrenica, moderatorica razgovara i urednica emisija.

Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Nakon premijere svakog filma iz Takmičarskog programa – igrani film i Takmičarskog programa – dokumentarni film, na platformi odnemand.sff.ba su dostupni razgovori s autorima tih filmova.

Na platformu su, među ostalim, već postavljene emisije posvećene filmu “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, razgovori s ekipama filmova “Mare”Andree Štaka i “Andromeda galaxy” rediteljice More Raçae, te Q&A sa Michelom Francom, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta Tribute to programa, kao i ceremonija otvaranja koja je ove godine također održana na online platformi.

Pored zabave i celebrity kulture koja je uvijek zanimljiva širokoj publici, primat se daje filmskoj umjetnosti, a najglasnija razmišljanja su ona koja dolaze od ljudi iz struke, naglašava Ines Mrenica.

-Filmski razgovori ne podrazumijevaju televiziju u klasičnom smislu i novinarski pristup dešavanjima na Festivalu. Festivalsku televiziju realiziraju osobe iz filmskog posla i sve je prilagođeno autorima iz oficijelnih selekcija kako bi svoje filmove predstavili na najbolji mogući način iz sigurnosti svojih domova – zaključila je Mrenica.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još