„Svi marš na ples“ na platou Skenderije

Piše: Redakcija

Na platou ispred Skenderije u petak, 21. augusta bit će održana plesna predstava „Svi marš na ples“ u organizaciji  regionalne plesne platforme Balkan Dance Project. Ovo je šesta po redu produkcija ove platforme, a cilj ove najnovije je simbolički obilježiti historijsko mjesto gde su nastupale sve poznate ex-yu rock grupe.

– Tu je između ostalih nastupalo i „Bijelo dugme“, a upravo je na njihove svima poznate hitove Igor Kirov, makedonski koreograf s međunarodnom karijerom stvorio dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka. Njihova energija i predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Inspiraciju za atmosferu predstave pronašli smo u spotovima benda – energičnim, razigranim, potpuno u duhu svjetskih trendova na rock sceni  – objašnjava Nataša Hajdarević, ispred  Udruženje “Živimo balet” iz Sarajeva koja je i izvršni producent Balkan Dance Projeca za BiH.

Dramaturg predstave je Goran Golovko, pozorišni reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije.

U predstavi učestvuju  Emir Fejzić, Zulejha Kečo, Branko Mitrović i Teodora Radivojević iz Bosne i Hercegovine, Luka Živković- i Jakša Filipovac iz Srbije, Endi Schroetter  iz Hrvatske te Mojca Majcen i Luka Ostrež iz Slovenije.

Hajdarević ističe da su misija i cilj Udruženja  “Živimo balet promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendecija i edukacija publike.

– Zato smo i odlučili da realiziramo međunarodni plesni projekat inspirisan vječitom muzikom „Bijelog dugmeta“ i sjetimo se početka nastajanja rock’n rolla u Jugoslaviji. U sklopu platforme Balkan Dance Project partneri su nam Festival Velenje iz Slovenije i Kirov Dance Company iz Makedonije),  a podršku nam je pružio i Dom mladih Skenderija – kaže Hajdarević.

Misija i cilj Udruženja  “Živimo Balet” je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendecija i edukacija publike. Sa tim osnovom smo se odlučili, da izvedemo međunarodni plesni projekat inspirisan vječitom muzikom Bijelog Dugmeta i sjetimo se početka nastajanja rock’n rolla u Jugoslaviji. U sklopu platforme pod nazivom Balkan Dance Project i sa međunarodnim partnerima u projektu ( Festival Velenje iz Slovenije i Kirov Dance Company iz Makedonije), te sa podrškom  Doma Mladih Skenderija, nastaje plesna predstava “Svi marš na ples”.

Balkan Dance Project (u nastavku BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BIH i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana.

Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče kako individualnih, tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika. BDP povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi svoje ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti