Srbijanski pjevač koji nije želio nastupati u Banja Luci 1993. zbog srušene džamije

Piše: Redakcija

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, kao sin Spase (oficira JNA rodom iz Kruševca, Srbija) i majke Danice, domaćice (iz Makarske, Hrvatska). U šestoj godini s porodicom preselio se u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina, o čemu je rekao:

– Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd.

Godine 1970. porodica Mladenović seli se u Beograd. Milan pohađa “Jedanaestu beogradsku gimnaziju” u kojoj krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim kolegom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi sastav Limunovo drvo. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. “Rock blok”), u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Poznatije pjesme Limunovog drveta bile su: “Da li se sećate?”, “Sedmi krug”, “Oko moje glave”, “Limunovljevo drvo”, “Ne veruj” i “Gubitaš”. U to vrijeme Milanovo društvo postaje aktivno uključeno u novi muzički pravac poznat kao novi val. Mladenović je priznao da su na njega utjecali Dado Topić, Chuck Berry, Kraftwerk i Martin Luther King.

Milan Mladenović: Sjećanje na dječaka iz vode ne blijedi

Godine 1980. zajedno s Mihajlovićem, Dušanom Kojićem – Kojom i Ivanom Vdovićem – Vdom, Mladenović osniva svoj prvi značajniji sastav – Šarlo akrobata. Prvi nastup imali su u aprilu 1980. godine u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima. Nekoliko pjesama grupe (“Niko kao ja”, “Ona se budi”, “Oko moje glave”, “Mali čovek”) ubrzo je objavljeno na kultnoj kompilaciji Paket aranžman, a 1981. godine izlazi prvi i jedini album sastava pod nazivom Bistriji ili tuplji čovek biva kad…, koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslavenskog novog vala.

 

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović s Dragomirom Mihajlovićem, prijateljem iz bivšeg sastava Limunovo drvo, osniva novi sastav Katarina II. Tokom 1982. godine novom sastavu priključuju se klavijaturistica Margita Stefanović Magi, a 1983. basist Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album Katarina II na kojem se nalaze poznate pjesme “Aut”, “Jesen”, “Radostan dan”, “Treba da se čisti”, “Ja znam” i druge. Većinu tekstova na debitantskoj ploči radio je Milan Mladenović, tekstove za pjesme “Vrt” i “Platforme” potpisao je Gagi, a muzika je zajednička. U tom periodu, Gagi dolazi u sukob sa zakonom i po povratku iz zatvora saznaje da više nije član grupe. Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te sastav bira novo ime Ekatarina Velika. U EKV umjesto Vda dolazi novi bubnjar, Ivan Fece Firči (iz sastava Lune). Godine 1985. izlazi istoimeni album Ekatarina Velika koji dobiva povoljne kritike te skreće pažnju na sastav. Album iz 1986. godine, S’ vetrom uz lice, lansira ih na sam vrh jugoslavenske rock scene, gdje s Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma.

Pogled.ba • Milan Mladenović, princ balkanskog rock 'n' rolla, danas bi imao 55 godina

Početkom 1992. godine s članovima sastava Partibrejkers i Električni orgazam osniva projekt “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrirana na antiratnu propaganda. Njihov najpoznatiji singl “Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom Mir, brate, mir, izdaje B92, a promoviran je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam u septembru 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije “Ko to tamo pjeva”. Kada su s Rimtutitukijem tokom rata trebali gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjolučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

 

– Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao!

U ljeto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gdje s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i djevojkom Majom Maričić, i nekoliko brazilskih muzičara snima album Angel’s Breath (Dah anđela). Po Milanovim riječima, “to je neka vrsta psihodeličnog samba-rocka s balkanskim utjecajem”. Milan zatim odlazi u Pariz, gdje je režirao spot za pjesmu “Crv”.

– Mi smo spontano napisali tu pjesmu. Ne znam da li znate koji je direktan povod za nastanak te pjesme. Mi smo tada bili u Brazilu. To je bio 5. februar 1994. godine. Tog dana su granatirane Markale u Sarajevu. To je nas, naravno, jako potreslo. Imali smo jedan razgovor, nakon što smo saznali te vijesti. Suba, on i ja smo sjedili, pričali satima o svemu što se dešava i prosto sjeli i napisali u jednom dahu tu pjesmu – ispričala je Maja Maričić.

 

U augustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Prije nego što se ploča Angel’s Breath pojavila na tržištu Milan Mladenović je 5. Novembra 1994. godine u Beogradu umro od raka unutrašnjih organa. Pokopan je na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: kompilacija tekstova

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti