Dino Merlin: Vrijeme je da prekinemo tišinu

Piše: Preuzeti tekst

 

 

Naša muzička zvijezda Dino Merlin nakon obaranja još jednog svog rekorda – njegova nova pjesma “Mi” na prvom je mjestu YouTube trendinga na području cijele bivše Jugoslavije, – medijski je najtraženija estradna ličnost.

Interes za spot i pjesmu koje je nedavno promovirao u Porto Montenegru tek nešto manjim intenzitetom vlada u trendovima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Danskoj, Švedskoj i Luksemburgu. I kad se ovi vrtoglavi brojevi zbroje, Dino Merlin doseže tri i po milona pregleda u nepuna četiri dana. Sve to je jedinstven slučaj za muzičara koji dolazi s ovih prostora. Zašto i kako pitaju se mnogi, a on to tumači na sebi svojstven način, prenosi “Jutarnji list”.

Na upit otkud i šta je inspiracija za pripremu novih pjesama u vrijeme kada su zadnjih mjeseci zbog pandemije Corona virusa muzičari utihnuli, sarajevska legenda odgovara:

– Možda je vrijeme da prekinemo tišinu, možda je vrijeme da odustanemo od pasivnosti onom brzinom kojom smo, pod pritiskom Covida, bili prinuđeni odustati od nekih od najvažnijih stvari u našim životima. Ovo je vrijeme kad se svako za svoj račun mora brinuti o sebi i drugima, kao što i svako za sebe donosi odluke šta da učini s vremenom koje ima. Hoće li raditi ono što najbolje zna ili neće, uvijek je često stvar vlastitog izbora. Mediji i načini komunikacije razvili su se do te mjere i tom brzinom da danas možemo komunicirati privatno i poslovno, komunicirati sa svojom publikom praktički u svakom dijelu svijeta istovremeno. Naravno, novo vrijeme će donijeti i nove formate i vidove komunikacije, ne samo na poslovnom i privatnom planu, već i na nivou show businessa i upravo taj dio industrije će sasvim sigurno pokušati sam sebi pomoći. Bilo kako bilo, kad jednom ponovno dođe vrijeme koncerata i masovnih susreta, vjerujem da će se neki vidovi komunikacije i nakon pandemije zadržati i razviti. Potrebno je da pružimo ruke jedni drugima – a to možemo jedino ako radimo i ako radimo ono što najbolje umijemo.


U razgovoru za “Jutarnji” potvrdio je da nakon svakog koncerta pojede jabuku i legne na spavanje.

– Istina, ne mogu zaspati bez jabuke i knjige; prije je to navika nego neki ritual.

– Vjerujem u bolje dane, s koncertima ili bez njih, ali se nadam boljim vremenima i siguran sam, ako mi budemo bolji, da će bolji dani brže doći. Već sad možemo učiniti nešto dobro i time učiniti svijet bar malo boljim. Siguran sam da će se vrijeme ne samo koncerata, već i druženja i kontakata vratiti u bliskoj budućnosti, jer mi kao društvena bića ne možemo funkcionirati izolirani, trebamo jedni druge. I to možete vidjeti i u svojoj lokalnoj zajednici i u susjedstvu i globalno – rekao je Merlin.

Situacija u kojoj se nalazimo iz njega izvlači pozitivne stvari.

-Upravo je moj prvi singl i svojevrsna najava onoga što u vrijeme pandemije vjerujem da trebamo činiti, a to je biti zajedno, pa makar i na distanci. Ako ne možemo svirati koncerte, možemo učiniti mnoge druge dobre stvari i pomoći konkretnim ljudima s imenom i prezimenom. Iako je ovo globalna kriza, ona pogađa i male zajednice i porodice i vrlo je individualna. Svao tko je ostao, naprimjer, bez posla u ovoj krizi suočen je s dovoljnim izazovom i proživljava prvi čin svoje lične drame koja je svakom pojedincu najvažnija – kaže Dino Merlin.


Potvrdio je da je novi album završen, ali prije njega će svakako objaviti još najmanje jedan singl, a publici, kao i dosad, mogu obećati dobre želje i pozitivnu energiju. Ako to nekoga usreći ili mu jednostavno nekoliko minuta ili dan učini ljepšim, onda sam zadovoljan i kao autor i kao producent, a ako se radi o milionskom auditoriju, sudeći po broju dosadašnjih pregleda prvog singla, mogu biti samo prezadovoljan i zaista sretan u svoje ime i u ime velikog tima koji je učestvovao u realizaciji albuma, naročito prvog singla i videospota. Ovom prilikom moram dodatno istaknuti veliki tim, više od stotinu ljudi, koji je radio na pjesmi “Mi” i videospotu.

– Danas više nego ikad trebamo biti Mi – poručio je Merlin na kraju zargivora za Jutarnji list.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti