Širokobriježanin Goran Bogdan nominiran za najboljeg evropskog glumca

Piše: Redakcija

Evropska filmska akademija objavila je konačan popis nominacija za Evropske filmske nagrade. Širokobriježanin Goran Bogdan nominiran je u kategoriji najboljeg evropskog glumca za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića

Bogdan je to potvrdio na svom Instagram profilu, a inače Evropska filmska nagrada je evropski pandan Oscaru.

Finalisti u kategoriji najboljeg glumca uz Bogdana su Bartosz Bielenia (Corpus Christi), Viggo Mortensen (Falling), Elio Germano (Hidden Away), Luca Marinelli (Martin Eden) i Mads Mikkelsen (Another Round).

Radnja filma Otac temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom” (Vladan Petković, Cineuropa), Goran Bogdan je s pritajenom snagom utjelovio očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

Film je u februaru premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film, Krugovi. Za svoju ulogu Goran Bogdan nagrađen je na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. U Puli je Otac osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.

-Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo “Otac” nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan – izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, koji su s ovim redateljem surađivali i na nagrađivanim Krugovima. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa, prenio je T-portal.

Inače, u martu ove godine na 48. FEST-u u Beogradu, Goran Bogdan je također bio jedan od lauereata uz slavnog glumca Johna Malkovicha.

U prepunoj Kombank dvorani tada su dodijeljena priznanja, a nagradu za najboljeg glumca dobio je bosanskohercegovački glumac Goran Bogdan za lik oca u filmu “Otac” Srdana Golubovića.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti