Kim Kardashian očajnički tražila spas za prijatelja osuđenog na smrt: Ubili su ga na Dan ljudskih prava

Piše: Redakcija

Sjedinjene Američke Države pogubile su u četvrtak 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, osuđenog zločinca Brandona Bernarda (40), uprkos glasnim protestima. Među onima koji su se borili za njegov život je i Kim Kardashian, koja je cijeli dan odbrojavala do smaknuća, a otkrila je i da se telefonski čula s njim.

“Nisam dobro sad. Ubili su Brandona. On je reformirao svoj život. Bio je pun nade i pozitivan do kraja. Žao mu je što je nanio bol drugima. Dok je bio u stolcu, nazvao me njegov odvjetnik koji je s njim obavio zadnji poziv. Rekao mi je da je Brandon rekao da me voli i da mi želi zahvaliti. Rekao je da ne osjeća klaustrofobiju u stolcu”, napisala je Kim nakon što je doznala vijest o smaknuću.

 

Pet sati ranije napisala je da je razgovarala s Bernardom posljednji put i da joj je to bio najteži poziv ikad.

“Nesebičan kao uvijek, mislio je na svoju obitelj i brinuo se jesu li dobro. Rekao mi je da ne plačem jer borba nije gotova. Kad mi je rekao da je klaustrofobičan i da su mu ponudili sedativ da ga smire prije nego završi u stolcu te da ne želi paničariti, izgubila sam se. Morala sam ugasiti mikrofon na mobitelu da ne čuje kako plačem”, napisala je.

“Planiraju njegovo ubistvo, a mi tu ne možemo ništa”, napisala je prije toga.

Sat vremena do smaknuća Brandona Bernarda. U Americi je Dan ljudskih prava, a mi ćemo pogubiti nekog ko je imao 18 u vrijeme zločina, nije ubica i promijenio se otad. Sramotno”, komentirala je.

Bernard je osuđen na smrt 2000. godine zajedno sa saučesnikom Christopherom Vialvom zbog krađe automobila i ubistva Todda i Stacie Bagley na udaljenom dijelu vojne baze Fort Hood u blizini Killeena u Teksasu.

Vialva je oteo i ustrijelio par iz neposredne blizine dok su ležali u gepeku automobila. Poslije je Bernard zapalio automobil. U vrijeme zločina Bernard je imao 18, a Vialva 19 godina. Trojica ostalih uključenih u otmicu i ubistvo nisu bili punoljetni kad se zločin dogodio i izbjegli su smrtnu kaznu. Dvoje je već pušteno iz zatvora.

Pet porotnika sa suđenja dvojici muškaraca podržalo je Bernardovu molbu za pomilovanje, rekavši da su njegovi advokati loše odradili posao braneći ga na suđenju. Iako se i dalje slažu da su i Bernard i Vialva krivi, rekli su da izgleda da Bernard nije namjeravao ubiti Bagleyeve. Pola miliona ljudi potpisalo je peticiju tražeći od predsjednika Donalda Trumpa da mu zamijeni kaznu doživotnim zatvorom.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti