„Crvena jabuka“ predstavila spot za pjesmu „Nebesko platno“ koju je posvetila kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću

Piše: Redakcija

„Crvena jabuka“ je predstavila spot za pjesmu „Nebesko platno“ sa aktuelnog albuma „Tvrđava“.  Pjesma „Nebesko platno“ posvećena je kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Nizozemskoj 2017. godine. Davor je, između ostalog, bio autor većine omota ploča grupe „Crvena jabuka“, a nakon njegove smrti „Jabuka“ je odlučila da svi njihovi omoti budu u crnoj ili bijeloj boji, sa ispisanim nazivom, bez bilo kakvog drugog pratećeg sadržaja.

Spot za pjesmu „Nebesko platno“, za koji je i ovog puta bila zadužena ekipa Invenio filmsa, predvođena Daliborom Mrdićem, sniman je u Sarajevu, na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan: od Skerlićeve (danas Ulica Josipa Vancaša), preko Druge gimnazije, Cafea „S.O.S“, do Akademije likovnih umjetnosti. Davorov lik tumači mladi glumac Veljko Đoković, a pored njega spot su upotpunili i akademski slikar Adin Hebib, muzičari Laris Pašalić i Rafael Andabak, autori pjesme Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski, te mlade glumice Isidora Davidović i Tijana Pelemiš.

Spot donosi jednu drugačiju dimenziju priče, sa umjetničkim otklonom i akcentom na grafički dizajn, što je bila primarna umjetnost kojom se bavio Davor Papić. Ovom video – pričom „Crvena jabuka“ odala je počast ne samo Davoru, nego i drugim sarajevskim legendama poput Mirze Delibašića, Kemala Montena, te Davorina Popovića.

– Kad smo snimali spot za pjesmu “Za jedan zagrljaj” sa prošlog albuma sjeli smo da malo odmorimo. Prišao nam je mladić i pitao Žeru da li ga prepoznaje. Bio je to sin pokojnog Davora Papića. U srdačnom, a i sjetnom razgovoru zamolio nas je da napravimo pjesmu o njegovom ocu. Moram priznati da nije nimalo lak zadatak, ali dat ću sve od sebe, rekao sam mu. Dani su prolazili, a ja sam onako iz prikrajka imao taj susret i obećanje u podsvijesti. Jednog dana sam samo krenuo i završio sve za sat vremena. Odmah sam demo poslao Žeri i onako prazan, kakav sam obično kad izbacim neku emociju iz sebe, ostao zavaljen u stolici još neko vrijeme gledajući u prazno. Prije nego što sam ustao, bacim oko na internet i naletim na vijest da je upravo na taj dan rođen Davor. Bio je 20. maj 2020. godine. Zaledio sam se. Znakovi u oblacima koje sam upravo spomenuo u pjesmi stigli su do mene. Taj dan sam definitivno shvatio da ništa nije slučajno i zato sam za ovu pjesmu posebno vezan – kaže Mirko Šenkovski Geronimo koji je autor teksta i muzike za pjesmu „Nebesko platno“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti