Hadžihafizbegović, Tanović, Muftić, Bajrović: Vrijeme je za drugi Oscar, treba uzeti finale!

Piše: Redakcija

 

Ovogodišnja 93. ceremonija dodjela prestižne filmske nagrade Oscar bit će održana večeras u Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ceremonija će biti održana uz poštivanje socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.

Film “Quo vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nominiran je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film tematizira genocid u Srebrenici. Film ”Quo vadis, Aida?” već je osvojio više prestižnih međunarodnih nagrada, a bh. publika se nada još jednom Oscaru. Portal “Avaza” prenosi neka od očekivanja poznatih ličnosti iz svijeta filma.

Bh. reditelj Danis Tanović ovu nagradu dobio za film “Ničija zemlja“ u konkurenciji za najbolji strani film, na 74. dodjeli Oscara 24. marta 2002., kada je nakon uručenja zlatnog kipića poručio: “Ovo je za moju zemlju, za Bosnu i Hercegovinu”.

Bh. oskarovac danas se oglasio na Twitteru povodom večerašnje dodjele Oscara.

– Vrijeme je za drugi – napisao je Tanović.

Izudin Bajrović, jedan od glavnih glumaca u filmu “Quo vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić za portal “Avaza” izjavio je kako nema treme.

– Lijepo je da smo došli do toga, da smo došli  do faze da smo u zadnjih pet koji smo ostali i od kojih će jedan dobiti Oscara. Ako ga dobijemo lijepo, ako ga ne dobijemo već je dosta film uradio – kaže Bajrović za “Avaz”.

Naglasio je da je ovo generacijski film.

– Sigurno je film koji ostaje budućim generacijama i to je bitno. Film je dobar, film je postigao već jako puno. Čulo se za njega u svijetu, opet se obnovila priča o tragediji koja nam se dogodila, o genocidu u Srebrenici. Nije zaboravljeno to, što je jako bitno – kaže Bajrović.

Dodao je da će dio ekipe filma večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu pratiti dodjelu Oscara.

Također, uz Izudina Bajrovića u ovom filmu pojavljuje se i njegov sin Dino.

Minka Muftić, glumica iz filma “Quo vadis, Aida?”, za “Avaz” je danas rekla da bi Oscar bio šlag na torti.

– Lijepo je dok se nadamo, treba još nekoliko ovih sati provesti u lijepom raspoloženju i dobrim mislima. Sudbina i dragi Bog znaju šta će biti. Sve ovo do sada je već velika stvar, a naravno da bi Oskar bio šlag na torti. Naravno da svi želimo i priželjkujemo o tome ne treba ni govoriti – izjavila je Muftić.

I veliki bh. glumac Emir Hadžihafizbegović i direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, koji u za Oscar nominiranom filmu “Quo vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić tumači ulogu četničkog oficira govorio je za portal “Avaza” o svojim očekivanjima uoči dodjele ove prestižne nagrade večeras u Los Anđelesu.

– Jako sam uzbuđen i nisam vjerovao da ću imati ovoliku tremu pred dodjelu Oscara. Duboko vjerujem da ćemo dobiti Oscara. Ja nekako izlazim iz jedne katarze u drugu katarzu. Taman smo završili predstavu “Schindlerov lift”, četiri dana su bile četiri premijere i dvije generalne probe. Glumci su mi umorni i otišli su na zaslužen odmor, i evo sad, poslije sinoćnje zadnje predstave ulozimo u priču o Oscaru – izjavio je Hadžihafizbegović.

Hadžifahizbegović je fenomenalno u filmu odglumio desnu ruku ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je utjelovio Boris Isaković.

– “Quo vadis, Aida?” već je dobio Oscara i večeras su finali. Činjenica je da smo dobili distributere na raznim svjetskim destinacijama, da je film gledalo blizu 20 miliona ljudi na raznim platformama. Film je aktuelna tema u “Washington Postu”, “New York Timesu” na CNN-u, BBC-ju na “Sky Newsu”, da najveći svjetki mediji danima pišu o tom filmu, već je kako bih rekao dobijen Oscar.

Ali, jednom sam pričao sa jednim navijačem Mančester Junajteda, kaže “kad dođeš do finala to je odlično, ali da je uzeti i finale”. Tako da, svi smo nestrpljivi, čekamo Oscara. Imamo veliki film, puca me ta vrsta groteske, nacija čeka Oscara, a nisam siguran da li ove godine imamo para na fondu za kinematografiju da napravimo makar dva ozbiljna filma. Molim dragog Boga da pred svitanje za nekih deset sati uz sehur dočekamo i Oscara – iskren je glumački velikan u izjavi za Avaz.

Izvor: Avaz.ba

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti