Sve o porodici Mohameda Anwara Hadida

Piše: Emina Dzafic

Jordansko-američki tajkun i vlasnik nekretnina palestinskog porijekla Mohamed Anwar Hadid ponosni je otac petero djece, i to veoma slavne. Kćerke Bella i Gigi Hadid i ne treba previše predstavljati s obzirom na to da su među najtraženijim manekenkama svijeta, ali ono što je manje poznato jeste da je i sin Anwar model, dok Mohamed ima i dvije kćerke iz prvog braka, Alanu, stilisticu i dizajnericu, te Marielle, koja stoji iza brenda „Hadid Eyewear“ i majka je dvoje djece. Svi žive u Americi, a njihovo palestinsko porijeklo posebno je došlo u centar pažnje nakon što su javno osudili izraelske napade na njihove sunarodnjake i solidarizirali se s Palestinom na protestima održanim na ulicama New Yorka.

Mohamed Anwar Hadid često se hvali na društvenim mrežama uspjesima svoje djece, a na Instagramu ga prati više od milion ljudi širom svijeta. Poznat je po izgradnji luksuznih hotela i vila, uglavnom u naselju Bel Air u Los Angelesu i Beverly Hillsu u Kaliforniji. Neto vrijednost ovog poduzetnika procjenjuje se na blizu 100 miliona dolara, što uključuje nekoliko luksuznih kuća i automobila. Graditelj nekretnina vodi raskošan život i okružen je bogatim i sjajnim Hollywoodom. Ali nije sve vrijeme bilo tako.

Trnovit put do Amerike

Mohamedov put do Sjedinjenih Američkih Država bio je vro trnovit, a on sam nikad ne zaboravlja ko je i odakle dolazi. Dok živi život pun sjaja i raskoši, diže glas za slobodu palestinskog naroda. Tu ljubav je prenio i na svoju djecu. Bella i Gigi izašle su tako i nedavno na demonstracije protiv ubijanja nedužne palestinske djece. Također, prakticiraju vjeru i, kako su isticale, ramazan, najdraži mjesec muslimana, propisno obilježavaju.

 

Njihov otac Mohamed osmo je dijete Anwara i Khairiah. Zbog izraelske okupacije 1948. (godine u kojoj je rođen), njegova je porodica bila prisiljena napustiti svoju zemlju i potražiti utočište u Siriji, gdje su proveli nekoliko mjeseci u logoru. Mohamed Hadid i njegova porodica živjeli su u Damasku, Tunisu i Grčkoj prije nego što su se preselili u Washington, 1962. godine, kada je Anwar dobio posao u sjedištu „Glasa Amerike“ (VOA), gdje je i njegov otac radio duže od 30 godina kao pisac, urednik i prevoditelj. S 20 godina, Mohamed Hadid je pohađao prestižni MIT (Državni univerzitet Sjeverne Karoline i Massachusetts Institute of Technology), ali ga je napustio kada je upoznao prve partnere. Danas je Mohamed Hadid osoba kojoj slavne osobe i milijarderi vjeruju kada ulaze u poslove gradnje svojih vila i palača.

Anwara i Khairiah

Do moći i bogatstva došao je velikim trudom i radom, počevši tako što je preprodavao automobile u četvrti Georgetown u Washingtonu. Potom je napravio naglu promjenu, otišao u Grčku i otvorio noćni klub na otoku, ali iz tog posla je skočio na drugi. Želio je iskoristiti procvat nafte, pa je otišao u Katar, gdje se upustio u dizajniranje i gradnju luksuzne vile i od tog trenutka počeo je poslovati s nekretninama. Kako su ga ubrzo uočili i počeli angažirati superbogataši, odlučio je posao s nekretninama proširiti i vratio se u Sjedinjene Države.

Njegova prva supruga bila je Mary Butler, s kojom je dobio kćerke Alanu i Marielle. Razveo se od Mary 1992., da bi se 1995. oženio manekenkom Yolandom Hadid. S njom je bio u braku osam godina i stekao troje slavnih supermodela Bellu, Gigi i Anwara. Na glasu je i kao veliki zavodnik, a nakon razvoda od Yolande ušao je u veze sa slavnim damama mnogo godina mlađim od njega.

Sada prezime Hadid krasi naslovnice prestižnih magazina širom svijeta. Prvo je Gigi postala veliko okriće u svijetu mode, a potom su istim stopama krenuli njeni mlađa sestra i brat, Bella i Anwar. Tako je Mohamed postao i ponajmanje poznata osoba u porodici. Na svojim društvenim mrežama definira se kao „ponosni otac petero djece“ i često dijeli njihove fotografije, te im je veliki vjetar u leđa.

Isto tako o svom ocu misle i slavne manekenke. Bella je rekla da joj je on omiljeni čovjek na svijetu, dok Gigi priznaje da ga voli više nego što on može da zamisli.

Kada su se njihovi roditelji razveli, Gigi i Bella su godinama išle na psihoterapiju, kako bi se oporavile od traumatične rastave. Također, intrigantne su i po tome što se ne ponašaju tipično poput drugih modela. One jedu doslovno sve. Bella je često isticala da svaki treći dan jede hamburger i pizzu. Njihove, pak, polusestre su fokusirane na svoje biznise koji se odvijaju daleko od objektiva. Alana je stilistica i lansirala je svoju kolekciju, a dizajnirala je i futrolu za telefone. Također je osnivačica i kreativna direktorica brojnih brendova. Marielle je najstarija sestra Hadid, ona stoji iza brenda „Hadid Eyewear“ i ima dvoje djece. Sestre su vrlo bliske i često ih se može vidjeti na porodičnim okupljanjima, premda, kako je svojevremeno rekla Gigi, ne viđaju se onoliko često koliko bi to željele.

I dok je Gigi tiha slatkica i omiljenije lice američkih brendova, njena sestra Bella, punim imenom Isabella Khair, uz brata Anwara, buntovnica je u porodici. Nedvojbeno da su im zvijezde i životne okolnosti naklonjene od samih početaka, ali poznate su i kao humanitarke. Svoje milionske zarade, osim na sebe, vole potrošiti i na plemenite ciljeve, bore se za prava žena, aktivno pomažu brojne humanitarne i ekološke organizacije u želji da iza sebe ostave bolji svijet.

Bella i Gigi sa ocem: Volimo ga više nego što može zamisliti

Anwar, jedini sin Mohameda, iako je prošlo svega nekoliko godina otkako je počeo karijeru u svijetu modelinga, već je sarađivao s nekim od najcjenjenijih brendova i časopisa u SAD-u. Poznat je i po tome što već dugo u vezi s poznatom britanskom pjevačkom zvijezdom kosovskog porijekla Duom Lipa. On je najmlađi u svojoj porodici, a žene širom svijeta očarane su njegovom harizmatičnom osobnošću.

Bella i Gigi sa majkom Yolandom

Yolanda van der Herik druga je supruga Mohameda Hadida, također nekoć slavna manekenka očito je bila uzor svojoj djeci da krenu njenim stopama. Rođena je u nizozemskoj kršćanskoj porodici i bila je model 15 godina prije nego što se preselila u Los Angeles. Drugi je put pred oltar stala s muzičarem Davidom Fosterom 2011. godine, a četiri godine kasnije predali su papire za razvod. Njenu karijeru zaustavila je lajmska bolest, te je zbog bolesti na neko vrijeme izgubila mogućnost da čita, piše i gleda televiziju. Upravo je Yolanda zaslužna za uspjeh svojih kćerki. Zahvaljujući svojim poslovnim vezama spojila je Bellu i Gigi s najpoznatijim svjetskim agencijama kada su odlučile ići njenim putem.

Tekst je prenesen iz novog broja magazina “Azra” 

Pročitajte još