El Chapova žena priznala krivicu

Piše: Redakcija

Supruga ozloglašenog meksičkog dilera droge, Joaquina “El Chapa” Guzmana,  Emma Coronel priznala je u četvrtak krivicu za optužbe da je pomogla svom suprugu da vodi njegovo više milijardi dolara vrijedno carstvo droga i za planiranje bijega iz  meksičkog najvišeg sigurnosnog zatvora.

Emma Coronel (31), bivša tinejdžerska kraljica ljepote, rođena u SAD-u iz malog planinskog sela u meksičkoj državi Durango, izjavila je na saveznom sudu u Washingtonu krivicu za optužbe za zavjeru radi distribucije narkotika, zavjeru za pranje novca i neovlašteno finansiranje transakcije koje uključuju određenu organizaciju za trgovinu narkoticima, zloglasni kartel Sinaloa. Uhapšena je na međunarodnom aerodromu Dulles u Washingtonu po dolasku letom iz Meksika početkom ove godine.

Sudski dokumenti pokazuju da se sporazum o priznanju krivice radi od marta. Tog mjeseca tužioci su u tajnosti podnijeli krivičnu informaciju, dokument koji obično ukazuje na postizanje sporazuma o priznanju krivice. Ti su dokumenti otpečaćeni ove sedmice prije izjašnjenja gospođe Coronel.

Nije poznato da li Coronel surađuje sa saveznim vlastima kako bi pružila informacije o zločinačkoj organizaciji svog supruga. S obzirom na njeno intimno znanje o organizaciji, njeno svjedočenje bilo bi puč za istražitelje koji pokušavaju poremetiti međunarodnu mrežu kartela Sinaloa.

Kao dvojna državljanka SAD-a i Meksika, gospođa Coronel, majka 9-godišnjih kćerkica, mogla bi živjeti u SAD-u i ići u program zaštite svjedoka ako bi postigla sporazum o saradnji, rekao je Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija za Upravu za borbu protiv droga.

“Oni su njen najveći motivator za saradnju”, rekao je gospodin Vigil. “Ne može si priuštiti odlazak na 30 godina.”

Kako prenose strani mediji sudija će odrediti osuđujuću kaznu na ročištu 15. septembra nakon ocjene i saslušanja argumenata inspektora i branilaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crítica_dn (@criticadn.mx)


Izvor:wsj.com

(Dž.S.)

Pročitajte još