Životna priča Fahriye Evcen: S porodicom se morala kriti u mračnim sobama

Piše: Lejla Halimić

Fahriye Evcen danas je jedna od najpoznatijih turskih glumica i supruga Buraka Ozcivita. Ova 35-godišnja glumica rođena je u njemačkom gradu Solingenu. Ima dvije fakultetske diplome i tečno govori njemački, engleski i turski jezik, a često je uspoređuju s italijanskom glumicom Monicom Belucci. Sudbina ju je od ranog djetinjstva vezivala za Tursku. Tokom ekskurzije upoznala je turskog producenta Ibrahima Mertoglua, koji joj je kasnije pomogao u karijeri

Fahriye Evcen (35) je rođena u Njemačkoj, ali njeno djetinjstvo nije bilo najsjajnije, s obzirom na to da se još kao djevojčica borila s nacističkim standardima, kada su u Njemačkoj počeli antiturski neredi. Glumica je pričala o tome i nerado se sjeća trenutaka kada se s porodicom morala kriti u mračnim sobama, kako bi izbjegli tragičnu sudbinu. Međutim, bez obzira na sve neugodne okolnosti, Fahriye je željela steći dvije fakultetske diplome, jednu menadžmenta, a drugu sociologije.

Kada joj je bilo 19 godina, dok je studirala sociologiju na Univerzitetu Heinrich-Heine u Dusseldorfu, Fahriye je dobila ponudu da kao glumica radi na TV seriji, te se prije završetka studija preselila u Istanbul. Tada je igrala ulogu Nclale u seriji „Yaprak Dokumu“, koja joj je i otvorila vrata za brojna druga ostvarenja. Okušala se i na filmskim platnima i postala zapažena u turskoj kinematografiji. Debitirala je u filmu „Cannet“, 2008. godine, a nakon toga je dobila glavnu ulogu u filmu „Ask Tutulmasi“.

Na listi najljepših žena na svijetu

Kako zbog spleta okolnosti Fahriye nije završila započeti studij u Njemačkoj, upisala je fakultet u Turskoj te diplomirala historiju u Bogazici.

Nakon nekoliko uspješno odigranih uloga, Fahriye je već postala prepoznatljivo ime, te je danas jedna od najpoznatijih glumica turskih sapunica. Osim izrazitog talenta, Fahriyu krasi i iznimna ljepota, pa nije ni čudno da je osvojila srce jednog od najpoželjnijih neženja, Buraka Ozcivita, poznatijeg po ulozi Bali-bega u seriji „Sulejman Veličanstveni“. Njihovu ljubavnu priču su prenijeli gotovo svi mediji, a nakon što su se vjenčali, glumački par je oduševio milionske fanove širom svijeta.

Ona je osvojila publiku na našim prostorima posebno u seriji “Kad lišće pada”, a Burak se proslavio u „Sulejmanu Veličanstvenom“, glumeći zgodnog vojskovođu Bali-bega za kojim su žene poludjele.

Fahriye Evcen je 2017. godine proglašena devetom najljepšom ženom na Buzzentovoj listi “30 najljepših žena na svijetu” na kojoj su, također, imenovane Gigi Hadid , Emma Watson , Adriana Lima , Hillary Clinton i Angelina Jolie. Evcen se, osim glumom, bavi i manekenstvom te je bila i zaštitno lice brenda „L’Oreal“.

Voli čitati, posebno knjige o filozofiji, psihologiji i sociologiji. Tečno govori njemački, engleski i turski jezik, a često je uspoređuju s italijanskom glumicom Monicom Belucci.

Ranije, dok je snimala film „Evim Sensin“, Fahriye je počela izlaziti s filmskim partnerom, turskim glumcem i pjevačem Ozcanom Denizom, kojeg ovdašnja javnost najviše zna iz sapunice „Sudbina“. Mediji su im predviđali vjenčanje, ali 2013. godine par se odlučio razdvojiti. Jedan od razloga bila je nova ljubav Ozcana Deniza prema 20 godina mlađoj manekenki Bursi Narci.

Majčinstvo je promijenilo

No, Fahriye nije dugo patila te je nakon petogodišnje veze s Ozcanom Denizom, upoznala godinu starijeg Buraka na snimanju serije “Ptica pjevica” i zaljubili su se. Ubrzo su snimili film “Ljubav nalikuje tebi”, a tad je javnost i saznala za njihovu vezu.

– Među nama se razvila strast čim smo se upoznali, bila je to neka posebna energija. Nakon što smo snimili i film zajedno naša je veza postala čvršća i dublja – rekao je Burak jedne prilike.

Par se vjenčao nakon četiri godine veze, na raskošnoj ceremoniji u Istanbulu, a sada su i sretni roditelji, te uživaju s dvogodišnjim sinom Karanom.

Čini se kako je lijepa Fahriye zbog majčinstva morala donijeti tešku odluku i karijeru ostaviti po strani. Kako prenose turski mediji, nakon što su svi mislili da će se uskoro vratiti na male ekrane, ona je šokirala odlukom da ipak nema ništa od toga. Morala je promijeniti odluku, prema pisanju turskih medija, jer jednostavno nije spremna ostaviti sinčića Karana. Rekla je da će ovu odluku promijeniti jedino ako se u potpunosti zaljubi u projekt koji joj se ponudi. Uz to, brine je situacija s pandemijom Corona virusa.

Turski Bred i Angelina

Fahriye je u braku s Burakom od 2017. godine, a svoj privatni život drže ispod radara medija. Nakon vjenčanja odlučili su pobjeći od svih i u potpunoj anonimnosti posvetili su se isključivo sebi u vili Anantara Kihavah na Maldivima, gdje glumce niko nije prepoznao ni ometao u romantici.

– Zbog ljubavi više nisam bio spreman na prvu rušiti svjetove. Iskustvo me je naučilo da ljubav može biti opasna, a ja zbog nje nisam htio gubiti glavu. Fahriye me je uvjerila da prava ljubav zaista postoji – rekao je jedne prilike Burak.

Zanimljivo je da glumicu i njenog supruga nazivaju turskim Bredom i Angelinom, jer privlače veliku pažnju javnosti. Njega na Instagramu prati 18,3 miliona ljudi, dok Fahriye ima gotovo 12 miliona pratitelja.

Tekst prenesen iz aktuelnog broja printanog izdanja magazina “Azra”

Pročitajte još