Muhammed Karaosman snimio kasidu „Sanjao sam svog muršida“

Piše: Redakcija

Sve popularniji pjevač Muhammed Karaosman, nekada poznat po umjetničkom imenu Alpaka vratio se na estradnu scenu i to na velika vrata. Nakon dva hita “Svoj” i “Majka Bosna”, snimio je i treću numeru pod nazivom “Sanjao sam svog muršida”. Međutim, ova numera je znatno drugačija od svega što je Muhammed do sada radio. Naime, riječ je o kasidi. Autor teksta ove kaside je Emir Krdžalić, dok je autor muzike i aranžmana Eldin Huseinbegović, koji je autor i prethodnih Muhammedovih pjesama.

Spot je sniman u okolini švedskog grada Malme, a u produkciji EMD, koja je u vlasništvu Edina Hodžića Edosa, koji je ujedno i Muhammedov menadžer i klavijaturista.

Na pitanje kako je uopšte došlo do ideje da snimi kasidu, Muhammed je odgovorio:

“Onda kada sam odlučio da se ponovo vratim na scenu, glavni razlog je bio da ponudim nešto onima koji ipak vode računa o muzici koju slušaju kao i o tome kakvu poruku im izvođač kazuje, tako da je kasida najbolje kazivanje upakovano u aranžman i ima to ‘nešto’ što nemaju obične pjesme.”

Inače, Muhammed već duže vrijeme želi da opjeva svog muršida (duhovnog vođu), ali nije imao adekvatan tekst.

“Proteklog ramazana gledao sam iftarski program na Hayat televiziji i tema je bila dova, što me je ponukalo da nakon iftara dovim kako bih našao odgovarajući tekst za ono što želim da snimim. I tako nakon nekoliko dana na Facebook profilu Emira Krdžalića vidim baš onakav tekst kakav sam zamišljao. Odmah sam mu poslao poruku, pitao ga da mi ustupi tekst, on je pristao, a onda sam tekst poslao Eldinu Husenbegoviću koji je odradio maestralnu muziku i aranžman”, odušveljeno priča Muhammed koji je i sam svjestan da ovo nije komercijalna numera, ni po ukusu mnogih ljudi, ali također je svjestan da ima  istinsku vrijednost i plemenitost.

“To je nešto što nikada ne može izaći iz mode. Uvijek će biti tih dragulja koji po zemlji traže istinske vrijednosti a živjeti na dunjaluku i ne tražiti sebi muršida  velika je šteta. Ukoliko budem sebeb da u bilo kome probudim želju za traganjem za jednim takvim insanom ja sam već uspio u svojoj misiji”, uzbuđeno govori Muhammed.

Također, zanimalo nas je ko je njegov muršid.

“Moj muršid je Abdulbaki el Huseyini iz Poslanikove a.s. loze i živi u Turskoj, u  jednom malom mjestu koje se zove Menzil, a sa muršidom je i moj život dobio skroz jednu drugu dimenziju i smisao!”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti