Pjevala je, dizajnirala odjeću i glumila, a sada je milijarderka

Piše: Redakcija

 

 

Pjevačica Rihanna je sa samo 16 godina započela svoj put prema svjetskoj slavi. 2005. je na njenom rodnom Barbadosu Rihannin pjevački talent prepoznao američki producent Evan Rogers. Počela je pjevati nakon što je potpisala ugovor s diskografskom kućom Def Jam Recordings. Kasnije je potpisala ugovor za diskografsku kuću Roc Nation čiji je vlasnik Jay Z.

Nedugo nakon, RiRi je objavila svoj prvi album ‘Music of the Sun’ koji je prodan u više od dva miliiona primjeraka. Osvojila je muzičku scenu prvim hitom ‘Pon de Replay’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Better Yet, A Navy ✨ (@yuhitsriri)


Rihannin drugi studijski album izašao je 2006.  ‘A Girl Like Me’, na kojem je bio i njen prvi broj 1 singl ‘SOS’, kao i popularne pjesme ‘Unfaithful’ i ‘We Ride’.

Godinu dana nakon, RiRi je od tinejdžerske zvjezde postala pop ikona zahvaljujući hitu ‘Umbrella’, koji je odmah zasjeo na vrh muzičkih ljestvica. Rihanna je tada predstavila novi, elegantniji imidž i napustila nevini, djevojački look, što mnogi kritičari smatraju velikom prekretnicom u njenoj karijeri.

Bila je nominirana u četiri kategorije nagrade Grammy 2008. godine.. Ceremoniju je napustila kao pobjednica u kategoriji ‘Najbolja rap izvedba’ te preuzela svoj prvi od brojnih Grammyja.

Naredne godine izdala je uspješni album ‘Rated R’, kojeg su obilježile pjesme ‘Rude Boy’, ‘Te Amo’ i ‘Russian Roulette’. Album je odražavao njene tadašnje životne borbe a mnogi ga kritičari smatraju Rihanninim najkompleksnijim albumom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rihanna (@rihanna_umbrella_)


Rihanna je uradila ponovo drastični ‘makeover’ 2010. i svoju prepoznatljivu tamnu kosu mijenja jarko crvenom. Tada objavljuje svoj peti studijski album ‘Loud’ koji joj je donio prvu Grammy nominaciju za album godine. Na albumu se pojavilo i nekoliko dueta s velikim zvijezdama poput Drakea i Eminema.

Godinu nakon izbacuje hit ‘We Found Love’ na kojem surađuje sa škotskim DJ -om Calvinom Harrisom. Jedna od najuspješnijih Rihannih pjesma postala je himna disko klubova, te osvojila brojne nagrade.

Ubrzo se RiRi okušala i u glumačkim vodama, te se pojavila u blockbusteru blockbusteru ‘Battleship’ kao podoficirka Cora Raikes, te osvaja Teen Choice award za najbolju žensku debitantsku ulogu. Istovremeno, objavila je album ‘Unapologetic’ koji postaje njen prvi album broj 1.

Narednih nekoliko godina Rihanna je osvojila brojne prestižne muzičke nagrade te je samo nizala uspjehe. 2014. dogodio se njen prvi izlet u modnu industriju, kada izbacuje kolekciju ‘Fenty x Puma’ u suradnji s sportskim brandom Puma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)


Nakon pauze, 2016. izbacuje album ‘Anti’, s hitovima ‘Work’, ‘Kiss It Better’ i ‘Love on the Brain’. Nedugo nakon lansirala je i svoju megauspješnu liniju šminke Fenty Beauty.

Nezaustavljiva RiRi ubrzo postaje prava poduzetnica, te izbacuje dugoočekivanu kolekciju donjeg rublja  ‘Savage x Fenty’. Linija je imala 90 komada donjeg rublja, odjeće za spavanje i pribora s širokim rasponom veličina.

Prošle godine na kratko se vratila u svijet muzike i udružila se s Partynextdoorom u hitu ‘Believe it’, te je pokrenula liniju kozmetike ‘Fenty Skin’. Rihannini obožavatelji i dalje su u iščekivanju nove glazbe, a pjevačica je za Vogue otkrila da intenzivno radi na novom albumu.

U augustu ove godine RiRi je proglašena milijarderkom. Prema Forbesu, Rihannino se bogatstvo procjenjuje na oko 1,2 milijarde funti, što je, zahvaljujući udjelima u Fenty Beauty i Savage x Fenty, čini najbogatijom pjevačicom na planeti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

 

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

Pročitajte još