Grace Jones, modna ikona 80-ih. Zovu je i kraljica ekstravagancije!

Piše: Adela Kukic

Rođena je na Jamajci u jako religioznoj porodici, s 13 godina se s porodicom preselila u New York. Dosta vremena je provodila u društvu dizajnera poput Karla Lagerfelda i Giorgia Armanija, s kojima je često partijala u poznatim gay klubovima u Parizu. Bila je muza francuskog grafičkog dizajnera i fotografa Jean-Paula Goudea, s kojim ima i sina.

Model, glumica, pjevačica i vječita inspiracija, samo su neki od epiteta koji se mogu pripisati jedinstvenoj Grace Jones (73). Ona je toliko spektakularna da je nemoguće svesti pod jednu kategoriju.

U svojoj autobiografiji navodi kako je iz majke izašla „na noge, ne na glavu, ljuta i vrišteći“. To je ujedno rečenica koja najbolje opisuje njen karakter, uvijek kontra svim normama i „normalnostima“.

Rođena je na Jamajci u jako religioznoj porodici, s 13 godina se s porodicom preselila u New York. Suprotstavljajući se strogom odgoju svojih roditelja sa 16 godina postaje go-go plesačica. Upisala je sudij glume, gdje su je primijetili skauti za modele koji su joj ponudili modeling ugovor kojim započinje svoju nevjerovatnu karijeru.

Androgenog i egzotičnog stila bila je neshvaćena u New Yorku, te početkom 70-ih odlučuje preseliti u Pariz. Pojavljivanje na četiri naslovnice za samo tri mjeseca otvara joj vrata modnih i umjetničkih krugova.

Gay himna postaje hit

Dosta vremena je provodila u društvu dizajnera poput Karla Lagerfelda i Giorgia Armanija, s kojima je često partijala u poznatim gay klubovima u Parizu.

Prvi muzički album „Portfolio“ objavljuje krajem 1977. godine, a s njega se izdvaja gay himna „I need a man“ („Meni treba muškarac“).

U pauzama od muzike i nastupa radila je na svojoj glumačkoj karijeri. Status posrnule Amazonke učvrstila je prihvatajući uloge poput ratnice Zulu (Conan the destroyer) i vampirice striptizete u Vampu.

Problematičan period nastupa 90-ih, kada se povlači iz javnosti, ali novinari nastavljaju da je razvlače po tabloidima. Bankrot, suđenje za posjedovanje droge, smrt bliskih prijatelja oboljelih od AIDS-a doprinjeli su njenom psihičkom rastrojstvu i emotivnim problemima. Njen veliki povratak se dešava 2008. godine izlaskom albuma „Hurricane“ koji donosi klupske hitove i Grace vraća na scenu. Za sam cover albuma napravljene su njene glave od čokolade. Producent joj je bio tadašnji vjerenik Ivor Guest. Oni su se razišli godinu kasnije i Jones ostaje sama narednih godina.

Ž4 = Opsesija Jean-Paula Goudea

Kroz karijeru su je spajali s brojnim ljepotanima, često njenim asistentima i saradnicima. Najpoznatiji Gracein partner bio je švedski glumac Dolph Lundgren s kojim je u ljubavnoj vezi bila od 1983. do 1986. godine. Nakon njega, ljubila je i francuskog grafičkog dizajnera i fotografa Jean-Paula Goudea, s kojim ima i sina.

Njih dvoje je spojila umjetnost. Ona je bila njegova muza, inspiracija čiji je rad pratio. U jednom intervjuu je priznao kako je pratio svaki njen kreativni iskorak, te mu je jako brzo postala opsesija. Njegovo umjetničko oko naglašavalo je androgene osobine Grace Jones, njenu visinu (179 centimetara) i njeno jamajkansko porijeklo. Svoj stil je nazvao „francuskom korekcijom“. Često bi izrezivao fotografije na dijelove i ponovno ih slagao da bi istakao izgled nekog dijela tijela, poput udova ili vrata.

Time je želio postići transformaciju lika Grace Jones iz žene u Ubermenscha (nadčovjeka), koji nadilazi ograničenja spola, roda i same ljudske vrste. Naglašavao je njenu visinu i obline, četvrtasto lice i glavu. Dao joj je prepoznatljivu visoku i geometrijski pravilnu frizuru.

Prema pisanju medija oni su prekinuli ljubavnu vezu nakon što je Grace zatrudnjela. Gotovo osam godina je provela u braku s Astilom Altanbayem, a sve je počelo kad se on zaposlio kao njen tjelohranitelj. Nakon godinu njih dvoje su se vjenčali.

Zatvorila reviju u Parizu

Sedmica mode u Parizu 2019. godine donijela je veliko iznenađenje i pojavljivanje Grace Jones.

Tommy Hilfiger poznat je po tome da na svojim revijama u prvi plan stavlja show, a u drugi, ako ne i treći, odjeću. Legendarna Grace zatvorila je njegovu reviju 2019. godine plešući u svjetlucavom sakou i žutom bodiju.

Ludi detalji iz života Grace Jones

  1. Na uglednoj zabavi za francuske političare pojavila se potpuno gola noseći samo ogrlicu napravljenu od zuba.
  2. Odbila je glavnu žensku ulogu u filmu „Blade Runner“, jer je njen tadašnji partner Jean Paul Goude bio u sukobu sa režiserom Ridleyem Scottom.
  3. Jednom prilikom je producent pozvao da hitno snimi dodatne vokale za pjesmu na kojoj su radili. Iako je studio bio udaljen svega 15 minuta od njene kuće, Grace se pojavila nakon 3 dana s objašnjenjem da je bila zauzeta paljenjem odjeće svog bivšeg momka.

Ovako je govorila Grace

Uvijek će biti neko ko će vas brzo zamijeniti, nova, luđa, glasnija verzija. Stoga, ako nemate dugoročan plan, samo ste prolazna faza, zadnji trend, jučerašnji događaj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti