Kojim životnim vrijednostima Suzana želi naučiti svoje kćerke

Piše: Redakcija

 

Suzana Huseinbegović i njen suprug Eldin, poznati bh. kantautor, imaju kćerke Asju i Ajnu. Suzana je u intervjuu za portal Kids.info otkrila šta im je, kada je odgoj kćerki u pitanju, najvažnije, te kojim životnim vrijednostima ih nastoje naučiti.

– Iako sam još uvijek na početku procesa koji traje doživotno, svakodnevno učim, preispitujem sebe i ulažem vrijeme, ljubav i beskrajno strpljenje u odgoj naše dvije kćerke. Roditeljstvo sam prihvatila krajnje ozbiljno u smislu odgovornosti, ali istovremeno s vrlo jednostavnim postulatima: „Postati dobar čovjek uprkos svim izazovima današnjice ovakve kakva jeste“. To je temeljni princip i zauvijek moj podsjetnik – kazala je Suzana te podijelila zlatni savjet roditeljstva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eldin Huseinbegovic 🎙️🎵 (@eldinhuseinbegovic)

-Nisam ljubitelj davanja netraženih savjeta, ali otkako sam počela da objavljujem svakodnevne aktivnosti koje obavljam s djecom, na dnevnoj bazi dobijem makar nekoliko upita kako pravilno usmjeriti dijete? Moj iskren savjet uvijek, otprilike, bude: „Poklonite vrijeme“. I zaista, to je daleko od fraze ili hashtaga na društvenim mrežama. Djeca jednostavno žele i vape za tim da im poklonimo vrijeme  u pravom smislu te riječi. Dakle ne samo da smo fizički s njima dok ih izvedemo u park ili igraonicu, već 100 posto da se uključimo u razgovor, igru ili bilo kakvu interakciju s njima, pa makar to bio sat ili dva dnevno, u zavisnosti od toga koliko nam druge obaveze dozvoljavaju. Razgovor o dobru nikad ne ostane jalov i nikad ne možemo pretjerati kad je priča s djetetom u pitanju. Oni su naše ogledalo, pa neka odraz u njemu bude lijep, pošten i pravedan.

Na pitanje je li stroga mama te gdje kćerkama postavljate granicu koju ne prelaze Suzana je istakla kako djeca vole da znaju za granicu.

-Djeca se puno sigurnije osjećaju u svojoj „bazi“ u kojoj znaju šta se toleriše, a šta ne. Nedavno sam čitala da je divno kada su dijete i roditelj prijatelji, ali da i takvo prijateljstvo ne smije da prelazi granicu između roditelja koji je autoritet i djetata. U suprotnom dolazi do pometnje i miješanja uloga što nije ni najmanje dobro. Pomalo je nezahvalno da pričam o strogoći i generalno svemu na ovu temu obzirom da su nam djeca još uvijek mala i još se nismo upoznali s pubertetom, a ja čvrsto vjerujem da tek tada isplivavaju na površinu sve uspjele i neuspjele odgojne metode. Voljela bih da do tada ne odgovaram na ova pitanja. Nisam, za sada, stroga mama i jako sam svjesna prolaznosti vremena pa se trudim da uživam u svakom trenutku i da im vrijeme ispunim lijepim sjećanjima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eldin Huseinbegovic 🎙️🎵 (@eldinhuseinbegovic)

Suzna je otkrila i kako su u njihovom domu podijeljene roditeljske obaveze.

-U našem domu ništa nije podijeljeno. Nas dvoje sve radimo zajedno, a tako i njih dvije učimo. Porodica je temelj, cjelina i ona je najbitnija i u njoj nema nikakvih podjela. Eldin često kroz šalu kaže da je on ministar spoljašnjih, a ja unutrašnih poslova. On je taj koji radi i provređuje, a moj glavni posao je rad s djecom koji traje 24/7 i koji ne bih mijenjala ni za jedan drugi iako sam se školovala za neke druge poslove. Ovaj koji nazivaju „domaćica“ me ni u jednom trenutku ne demorališe, niti čini manje bitnom. Naprotiv, smatram da sam baš počašćena što sam u mogućnosti da ne moram trenutno da gradim karijeru na nekom drugom mjestu, već mogu da sam 100 posto posvećena djeci i porodici – objasnila je mlada mama, a potom istakla kako ona i Eldin uče djecu da svaki svoj odnos grade na iskrenosti i ljubavi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eldin Huseinbegovic 🎙️🎵 (@eldinhuseinbegovic)

– Stalno slušamo i stalno je prisutna ta tema. Izgubila su se mjerila, moralne i sve druge norme i sve je nekako otišlo nizbrdo. Ja uporno odbijam da te stvari generalizujem iako me sadašnjica često „ošamari“ činjenicama da je to danas, nažalost, uzelo maha. Međutim, uvijek se vodim onim da Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok se narod sam ne promijeni, a to podrazumijeva da uvijek i u svakom odnosu ili situaciji krenemo od sebe. Prije spavanja svaku noć sa curicama ponavljamo naše, takozvane, „Formule za srećan život“. Prva koju sam im kazala i koju uvijek i same spominju kao prvu je: „Ne poželi drugome ono što ne želiš sebi“. Često mi prijatelji kažu da Asju i Ajnu ne odgajam najbolje za ovaj ovakav svijet i da ih trebam više učiti da budu otresite, da umiju da odgovore, da se bore svim sredstvima… ali ja ne umijem drugačije od ovog obrasca po kojem sam i sama odrastala. „Što želiš sebi, želi i radi drugom“. Vrlo je jednostavno i kad bi bilo primjenjivano, svijet bi bio puno ljepše mjesto za život.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eldin Huseinbegovic 🎙️🎵 (@eldinhuseinbegovic)

A, otkrila je i kako provode zajedničko, porodično vrijeme.

-Najčešće biramo prirodu, šumu i planinu, ali nam je često i svejedno, samo neka smo zajedno. Na početku razgovora sam rekla da sam svjesna prebrzog protoka vremena, pa gledam da smo nas četvero što više skupa. Uvijek u toku dana odvojim vrijeme za čitanje i za učenje novih stvar s njima dvjema, pa makar pola sata, sat. To radimo isključivo kroz igru, čitanje i crtanje. Istražujemo zajedno, a ja im usput postavljam pitanja, tako da kroz odgovore mogu da procijenim koja su im interesovanja i slično. Bez forsiranja. Djecu samo treba pratiti, osluškivati i podržavati u onome što ih zanima  i što im ide od ruke – zaključuje Suzana.

Izvor: Kids.info

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti