Iggy Azalea: Od sobarice do jedne od najuspješnijih žena današnjice

Piše: L. M.

Iggy Azalea je rođena Australka koja se sa 16 godina preselila u Ameriku. Pravo ime joj je Amethyst Amelia Kelly. Rođena je 7. juna 1990. u Sydneyu. Već s 14 godina  profesionalno se počinje baviti rap muzikom. Napustila je srednju školu, jer se osjećala kao da ne pripada tu, a bila je i žrtva vršnjačkog nasilja. Često su je ostali đaci ismijavali zbog njenog izgleda i odjeće koju je nosila. Njen otac Brendan Kelly bio je slikar i crtač stripova, te ju je često bodrio da upiše likovnu akademiju, međutim, Iggy je znala da je muzika njen životni poziv.

Nije završila srednju školu

Umjesto da završi srednju školu, Iggy je počela raditi s majkom, koja je bila sobarica, te je kao djevojčica čistila hotelske sobe i vikendice. Od svog rada Iggy je uštedjela nešto novca, iskoristivši ga za odlazak u Ameriku. U početku je rekla svojoj porodici da je otišla na odmor s prijateljima, a kasnije im je javila da se neće vratiti.

Svaka tri mjeseca morala je napuštati Ameriku, kako ne bi izgubila vizu. Tek kasnije je stekla pravo stalnog boravka u Americi. Po dolasu u Ameriku, Iggy se bavila modelingom, čak je bila i zaštitno lice “Levi Jeansea”.

Od ničega je stvorila imperiju

Iggy je svoju prvu pjesmu objavila 2011. godine, a već 2012. njena karijera je počela da cvjeta. Dospjela je na naslovnicu godišnjeg časopisa XXL, postavši prva ženska i neamerička reperica koja je postigla takav uspjeh. Ubrzo je uslijedio njen debi album.

Prve nagrade osvojila je 2014. na ‘”American Music Awardsu” za “Omiljenog rap/hip-hop izvođača” i “Omiljeni rap/hip-hop album”.

Ona je jedina pjevačica uz “The Beatlese” koja je zauzela prva dva mjesta na ljestvici singlova “Billboard Hot 100”.

Sama sebe spustila s trona

Međutim, nakon sjajnog početka Iggy karijeru nije nastavila graditi u tom smjeru. Umjesto toga, počela se raspravljati i svađati s kolegama na društvenim mrežama. Mediji su ispratili njenu višemjesečnu žustru svađu s Nicki Minaji Snoop Dogom. Upravo su te svađe Iggy spustile s trona najbolje rap izvođačice. Ono što je uslijedilo bilo je katastrofalno, ne samo za Azaleinu karijeru veći i za njeno mentalno zdravlje. Godine 2015., njena turneja naziva ‘The Great Escape’ bila je potpuno otkazana. I ne samo to, već se morala povući sa scene i posvetiti se sebi i svom zdravlju sve do 2017. godine.

Turbulentan ljubavni život

Najpoznatija veza reperice je ona iz 2011. godine, kada je počela izlaziti s američkim reperom A $ AP Rockyjem (sadašnjim Rihanninim dečkom). Rap par je vezu potvrdio 2012. godine, međutim, nije dugo potrajala.

Nakon toga mediji su ispratili Iggynu vezu s NBA zvijezdom i košarkašem Nickom Youngom. Međutim, reperica je saznala da ju je Nick, tada već njen zaručnik, varao. Da stvar bude još teža, Youngovo nevjerstvo navodno je rezultiralo trudnoćom njegove bivše djevojke i majke njegovog prethodnog djeteta.

Poslije je Azalea krenula u novu vezu s reperom Playboijem Cartijem. Zajedno su se preselili u Atlantu, a u intervjuu za “Fader”, 2019. godine, Carti je kazao da, kada je ugledao Iggy, bilo mu je jasno da će biti njegova.

Prema “Faderu”, par se upoznao 2018. godine, dok je “Carti bio na turneji u inozemstvu.” Par je imao malu dramu s kratkim raskidom u decembru 2019., ali su viđeni zajedno u Australiji početkom 2020. godine. To nije zaustavilo tračeve o njihovom raskidu, te su mnogi vjerovali kako se par razišao.

Iznenadno majčinstvo

Iggy Azalea iznenadila je fanove kada je, 10. juna 2020. godine, u svojoj Instagram priči objavila da je tajno dobila dijete.

– Imam sina. Stalno sam čekala pravi trenutak da nešto kažem, ali čini mi se da što više vremena prolazi, sve više shvatam da ću uvijek osjećati želju da sa svijetom podijelim vijesti o tome – napisala je tada.

Azalea nije dala nikakve dodatne detalje o svojoj bebi ili djetetovom ocu, iako se pretpostavlja da je tata reper Playboi Carti, a nema naznaka da će Azalea u budućnosti objaviti informacije o svom sinu, jer, kako je objasnila, želi zadržati njegov život privatnim.

Privatni život drži u tajnosti

Početkom decembra 2019. godine, otprilike u vrijeme kad je Iggy Azalea izazvala glasine o raskidu, blog Hollywood Unlocked objavio je da je reperica, navodno, bila u šestom mjesecu trudnoće.

U maju 2020. “TMZ” je izvijestio da su Azalea i Playboi Carti dočekali dječaka i da su kupili Rolls-Royce Cullinan od 400.000 dolara kao porodični automobil.

Brojna su nagađanja kada je riječ o privatnom životu slavne reperice, međutim, jedno je sigurno, Iggy želi sačuvati sina i svoje mentalno zdravlje, te poučena ranijim iskustvom svoj život drži daleko od očiju javnosti.

Ne podržava LGBTQ zajednicu

Azalea je bila prisiljena otkazati nastup na Pitsburškoj paradi ponosa 2015., nakon što se više grupa povuklo s gay parade zbog homofobnih tvitova koje je objavila prije nego što je postala slavna.

– Čvrsto vjerujem u jednakost. Nažalost, u prošlosti sam kao mlada osoba koristila riječi koje nisam trebala. Posljednje što želim je da se nešto tako neoprezno izrečeno protumači kao odraz mog karaktera – napisala je Azalea samo nekoliko dana prije zakazanog nastupa.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti