Ibrahim i Merjem Šehić nakon rođenja kćerke Esme: Želimo da kuća bude puna djece

Piše: Ilma Jakubovic

 

Trenutak kada su nam dali Esmu bio je neopisivo lijep i magičan. Kada sam Ibrahimu saopštila vijesti, bili smo presretni i zbunjeni u isto vrijeme. Dan prije porođaja počela sam osjećati trudove, ali sam, ipak, otišla na utakmicu te noći. Većinu vremena se ja brinem oko Esmice, ali kada je Ibrahim kući, ne odvaja se od nje. Čak mijenja i pelene, kupa je, uspavljuje i super mu ide i taj posao. Nas dvoje mnogo volimo ujutro popiti kafu zajedno i navečer pogledati neku seriju, to su sitnice koje nama pune baterije

 

Golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ibrahim Šehić (33) i njegova supruga Merjem (26) uživaju u najljepšoj životnoj ulozi. Prošle godine izgovorili su sudbonosno „da“ na bajkovitom vjenčanju u Sarajevu koje su priredili za najuže članove porodice i prijatelje, a prije dva mjeseca na svijet je stigla djevojčica Esma, koja je svakodnevicu mladih roditelja promijenila iz korijena. Roditelji ne kriju uzbuđenje zbog, kako kažu, najvažnije uloge koju im je život servirao, jer je sve podređeno njihovoj djevojčici. Iako im je ovo prvo dijete, a roditeljske obaveze novina koju moraju savladati, Merjem i Ibrahim su se odlično snašli u ovoj odgovornoj ulozi, te se samo za „Azru“ javili iz svog turskog doma u Konyi i podijelili emotivne momente.

PRVI DANI RODITELJSTVA

Na početku našeg razgovora Merjem nam je otkrila kako je izgledao prvi susret s kćerkicom.

– S obzirom na to da je Ibrahim profesionalni sportist, nemoguće je planirati neke stvari. Tako je i bilo nemoguće planirati da li će biti u mogućnosti da prisustvuje porođaju. Na moju veliku sreću, tog jutra Ibrahim je bio uz mene i posvjedočio je čitavom porođaju. Trenutak kada su nam dali Esmu bio je neopisivo lijep i magičan, za oboje. Za nas je to bila najljepša bebica i istog momenta je ukrala svu našu ljubav i pažnju. To je zaista trenutak koji jedan par mora zajedno da doživi, nevjerovatan je osjećaj – kazala je ova mlada mama, a i Ibrahim je podijelio svoje impresije.

– Presretan sam jer sam imao priliku biti uz Merjem i svakome bih preporučio da prisustvuje porođaju, jer trenutak kad prvi put ugledate svoje dijete je najljepši osjećaj koji možete doživjeti. Pamtit ću ga uvijek.

Nismo odoljeli da ne pitamo kako je Merjem saznala da je u drugom stanju, a i kako je sretne vijesti saopćila suprugu.

– Nisam imala nikakve simptome koji se javljaju u ranoj trudnoći, ali sam imala neki osjećaj da sam trudna. Dok je Ibrahim bio na utakmici, uradila sam kući test, koji je bio pozitivan. Odmah sam se spremila i otišla da uradim test krvi, koji je također bio pozitivan. Ta mi je utakmica trajala najduže do sada i jedva sam dočekala da se Ibrahim vrati kući, da to s njim podijelim. Bili smo presretni i zbunjeni u isto vrijeme.

Uvijek su im se sviđala, kako kažu, naša tradicionalna, stara, muslimanska imena, jer i sami nose takva, pa je odabir imena za njihovu djevojčicu bio jednostavan.

– Najbitnije nam je bilo da ime ima lijepo značenje. Oboje smo se lako saglasili da joj damo ime Esma – jednoglasni su mladi roditelji koji ne kriju radost i uzbuđenje.

S TRUDOVIMA NA UTAKMICU

Kako ističu, oboje su odrasli u porodicama gdje su svi uvijek bili jedno uz drugo, uz mnogo podrške i ljubavi, a to će nastojati prenijeti i na Esmu.

– Porodica je najvažnija. Mislim da je nemoguće sada reći kakvi ćemo roditelji biti, ali sigurna sam da ćemo Esmi uvijek pružiti svu svoju ljubav i biti najveća podrška i oslonac kroz život. Njen dom, koji će uvijek stajati iza njenih leđa – kazali su Merjem i Ibrahim, otkrivši da je Esma dobra i mirna beba te da najviše reagira na Ibrahimov glas, koji je smiruje.

Od početka trudnoće Merjem je bila izuzetno aktivna trudnica stoga pretjeranog straha i treme prije samog čina, priznaje, nije imala.

– Pred sami termin trudila sam se što više kretati te neke posebne pripreme nisam imala. Svaka žena ima određenu dozu straha i treme prije porođaja, ali sve što se više bližio termin bila sam opuštenija i jedva sam čekala da konačno vidim bebu. Dan prije porođaja počela sam osjećati trudove, ali sam, ipak, otišla na utakmicu te noći. Dva sata poslije utakmice sam već bila u bolnici i ujutro u 10:45 sam se porodila. To je bila prva utakmica od početka pandemije Corona virusa i uprkos trudovima sam morala otići – prisjetila se uz smijeh.

Svaka trudnoća je individualna te svaka trudnica treba slušati svoje tijelo i raditi samo ono što joj godi, ističe Merjem dodavši kako je trudnoća zaista magičan period u kojem treba maksimalno uživati i da je svaka žena koja dovede bebu na svijet istinski heroj.

A, Ibrahim nam je otkrio da li je Merjem bila zahtjevna trudnica.

MOMENTI KOJI PUNE BATERIJE

– Merjem je bila baš dobra u trudnoći, bez problema je sve podnijela i stvarno nije bilo naporno s njom nikad, rekao sam da ćemo imati još troje ili četvero djece, jer je bila super trudnica (smijeh).

Svakodnevica ovog mladog bračnog para sada je užubanija i dinamičnija, ali zasigurno ljepša i ispunjenija. Svakoj ženi je mnogo potrebna pomoć na početku, posebno kada je majka prvi put, a Merjem je, ističe, imala izuzetnu pomoć ponosnih nana, odnosno mame i svekrve. U razgovoru su nam otkrili koliko im se  život promijenio dolaskom bebe te kako su raspodijelili roditeljske obaveze.

– Promijenio se na jedan lijep način. Naravno, manje spavamo, ali i to je uredu kad je zbog Esme, jednostavno je to čista ljubav koja te pokreće svaki dan da sve uradiš za svoje dijete i porodicu. S obzirom na to da je Ibrahim profesionalni sportist, često nije kući. Većinu vremena se ja brinem oko Esmice, ali kada je kući, ne odvaja se od nje. Čak mijenja i pelene, kupa je, uspavljuje i super mu ide i taj posao. Ibrahimu je san vrlo bitan, tako da u noći ja spavam s Esmom, kako bi Ibrahim mogao da se odmori. Naša se svakodnevica sada mnogo promijenila, sve se vrti oko Esme. Uživamo u novoj ulozi kao roditelji i poželimo je čak i ako duže spava. Jedan od rituala jeste da je, kad god je Ibrahim kući, zajedno okupamo i poslije toga uspavamo.

Nova životna uloga, dakako, nosi i nove obaveze, ali je najvažnije, ističu, pronaći vrijeme za momente koji ispunjavaju dušu.

– Esma je još mala i mnogo spava, a nas dvoje mnogo volimo ujutro popiti kafu zajedno i navečer pogledati neku seriju, to su sitnice koje nama pune baterije – kazali su Ibrahim i Merjem te otkrili da priželjkuju veliku porodicu.

– Stvarno poslije Esme i svega što nam je donijela, želimo da čitava kuća bude puna djece, da uvijek bude glasno i da uživamo uz njih i s njima svaki dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti