Lady Gaga: Najbolje vrijeme u mom životu bilo je biti Gucci

Piše: Ilma Jakubovic

Londonskim crvenim tepihom prošetala je u „Guccijevoj“ ljubičastoj haljini uz koju je skrojen veličanstveni plašt u istoj boji, te mrežastim najlonkama i rukavicama. Gaga glumi Patriziju Reggiani, Italijanku koja se 1973. godine udala za Maurizzija Guccija, unuka osnivača modne kuće „Gucci“. Ova američka kantautorica, umjetnica i glumica poznata je po svojoj ekstravagantnoj pojavi koju uvijek prate raskošni kostimi, a njene pjesme provokativni tekstovi

Talentirana, ambiciozna i ekstravagantna Lady Gaga vratila se na velika vrata, briljirajući u glavnoj ulozi u filmu „House of Gucci“, utjelovivši lik italijanske miljenice Patrizije Reggiani. Ima nešto vrlo zavodljivo u krimićima visoke mode, tim više kad se u to uplete Hollywood, a ovaj biografski film Ridleya Scotta je ispunio sva očekivanja publike. Na svjetskoj premijeri filma, koja je nedavno održana u Londonu, svu pažnju ukrala je pjevačica i glumica Lady Gaga. Ništa manje nije bilo ni očekivano, jer svima je u sjećanju ostalo njeno pojavljivanje na dodjeli Oscara, kad je danima govoreno o njenom emotivnom nastupu s glumcem i rediteljem Bradleyom Cooperom, a i Met Gale 2019. godine, kada se na crvenom tepihu doslovno ogoljela u smislu da se iz oversize haljine u boji fuksije presvukla u grudnjak, gaćice i mrežaste čarape.

Londonskim crvenim tepihom prošetala je u „Guccijevoj“ ljubičastoj haljini, uz koju je skrojen veličanstveni plašt u istoj boji, te mrežastim najlonkama i rukavicama, a pravi presedan je bio to što je Gaga nosila komade iz njihove nove kolekcije koju su nedavno prikazali na reviji „Love Parade“ na Hollywood Boulevard u Los Angelesu. Kombinaciju je upotpunila srebrenim nakitom brenda „Tiffany and Co.“, a eleganciju je razbila crnim čizmama na platformu, prepoznatljivim modelom koji je popularizirala godinama.

VRHUNSKE OCJENE ZA NASTUP

U velikom iščekivanju premijere filma, glumica Salma Hayek pohvalila je Gaginu izvedbu u intervjuu za „Variety“.

– Ona je nevjerovatno talentirana, nevjerovatno pametna. A povrh svega ima i dodatne sposobnosti koje nema svaki briljantni glumac, a to je da je dobra s naglaskom. Naravno, ona ima nevjerovatan sluh, izvanredno improvizira, a to nemaju svi. Ona stvarno utjelovljuje lik. Nivo predanosti koju ona posjeduje je zavidan, možda sam vidjela samo jednom ili dvaput da se neko posvetio liku poput nje. A također je i sjajna timska igračica.

U filmu, koji će joj sigurno obilježiti karijeru, glumi Italijanku koja se 1973. godine udala za Maurizzija Guccija, unuka osnivača modne kuće „Gucci“, koji je tada bio u ranim dvadesetima. „Lady Gucci“ ili „Crna udovica“, kako su je zvali mediji, optužena je da je naručila ubistvo svog supruga. Nakon toga njen raskošni život zamijenjen je zatvorskim, u kojem je provela dvije decenije.

U knjizi prema kojoj je temeljen film „House of Gucci“, spominje se kako je Patrizia Reggiani policiju koja ju je došla uhapsiti dočekala u dugačkoj bundi od kanadske kune, s mnogo zlatnog nakita i „Guccijevom“ torbicom u ruci.

Kada je Lady Gaga podijelila fotografiju sa seta „House of Gucci“ na kojoj su ona i Adam Driver (glavna muška uloga), internet je, razumljivo, poludio. Od njegovog pletenog pulovera do njenog izgleda i nakita nadahnutog 80-im, detalji su bili savršeni, a popularnost filma odmah je skočila u nebo.

U jednom intervjuu Gaga je otkrila kako se pripremala za ovu ulogu te šta joj je pomoglo da ostane u Patrizijinom naglasku toliko mjeseci.

– Sigurna sam da ne bilo toliko dobro, da nisam toliko vježbala. Kad bih razgovarala s mamom i prijateljima, ovaj naglasak mi je bio potpuno prirodan. To je poput mišićne memorije, tako da, kad ste u sceni, naglasak nije na putu viscelarne kvalitete onoga što se događa u prostoriji. Ako imam nastup, a prije njega ne održim probe, moj glas nije spreman za nastup. Moj pristup ovoj ulozi se nije se mnogo razlikovao od moje predanosti muzici. No, želim istaći jednu stvar, ne mislim da je riječ o senzacionaliziranju metode glume ili o karakteru kao jednom načinu da se stvari rade. Bilo mi je teže ući u lik nego ostati u njemu – objasnila je pjevačica, a potom se osvrnula na to kako je ponovo biti svoj.

– To je stvarno emotivno. Stalno se šalim s Ridleyem (reditelj), ali stvarno sam doživjela neku vrstu panike vezanosti kad je snimanje završeno, toliko mi je nedostajao. Osjećala sam se onako kako se osjećala Patrizia, život bez Guccija nije život vrijedan življenja. Najljepše vrijeme u njenom životu bilo je biti Gucci, a mogu vam reći, kad sam završila s ovim filmom, da je najbolje vrijeme u mom životu bilo biti Gucci. Tako se slažu umjetnost i život. Ridleyev život je remek-djelo, a vi ste sretni ako uspijete biti dio njega.

RASKOŠNI KOSTIMI, PROVOKATIVNI TEKSTOVI I SNAŽNE VOKALNE SPOSOBNOSTI

Ova američka kantautorica, umjetnica i glumica poznata je po svojoj ekstravagantnoj pojavi koju uvijek prate raskošni kostimi, a njene pjesme provokativni tekstovi. Lady Gaga je u posljednjih nekoliko godina pokazala izuzetan glumački talent, pa se tako 2019. okitila i najprestižnijom glumačkom nagradom, Oscarom za ulogu u filmu „Star is born“. No, iako je sada svjetska faca, kao djevojčica je bila vrlo tiha i povučena, a njeni roditelji su je jedno vrijeme vodili i kod dječijeg psihologa, jer su bili ubijeđeni da se s njom nešto događa, prosto im je djelovala čudno. Prve tinejdžerske muke osjetila je na svojoj koži početkom srednje škole, a zbog svog neobičnog načina oblačenja i šminkanja vrlo brzo je postala meta druge djece, koja su je neprestano zadirkivala, napadala i vrijeđala.

– Oduvijek sam bila drugačija i nisam se uklapala u šablone. Imala sam samo nekoliko prijatelja i obožavala muziku. Naravno, bilo je tu i mnogo muškaraca, ali pisanje pjesama za mene je uvijek bilo na prvom mjestu. Zbog svoje različitosti, sa samo petnaest godina pala sam u duboku depresiju. Pljuvali su me i govorili mi da smrdim, da sam nakaza, greška prirode – kazala je u jednom intervjuu Gaga.

Zatvarala se u kuću i svirala, te je tim putem izbacivala svu negativnu energiju koju je imala, kao i mržnju koju je osjećala prema drugima.

Sa sedamnaest godina dobila je stipendiju za studij klavira na prestižnom fakultetu, jer je bila najbolja u svojoj klasi, no njoj je bilo zanimljivije opijati se na žurkama i pušiti marihuanu, te je odustala od fakulteta nakon samo jednog semestra. Živjela je pod kirijom, u stanu koji nije imao najbolje uslove, ali pošto joj je otac platio godinu unaprijed, zaprijetio joj je, ukoliko ne uspije, da će morati da se vrati školovanju. Kako je kazala, tada je spoznala koliko je život zapravo težak i surov. Živjela je s pacovima, pjevala je po kafićima i zarađivala tek za jedan obrok. Nije imala vode nekada da se okupa zbog neplaćenih računa.

Danas je u vezi s poduzetnikom Michaelom Polanskim s kojim uživa u ljubavi od početka 2020. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti