Frida Kahlo ulazi u historiju kao autorica najskuplje umjetnine u historiji latinoameričkog slikarstva

Piše: Redakcija

S trona je svrgnula svog supruga i slavnog meksičkog slikara Diega Riveru

Poznata po svojoj tamnoj kuštravoj kosi, gustim spojenim obrvama i očima u čiju dubinu uranjamo svaki put kada se susretnemo s jednim od njenih slavnih autoportreta – ona je Frida Kahlo, a njeno je djelo iz 1949. pod imenom “Diego i ja” (“Diego y yo”) nedavno prodano na Sotheby’s aukciji za 34.9 miliona američkih dolara. Tom vrtoglavom sumom dodatno je zapečaćena njezina reputacija – Kahlo je upravo postala autorica najskupljeg likovnog umjetničkog djela ikada prodanog na aukciji u historiji latinoameričkog slikarstva.

Tom aukcijom Kahlo je s trona svrgnula svog dugogodišnjeg partnera i slavnog meksičkog slikara Diegu Riveru čija je slika 2018. prodana na aukciji za (sada možemo reći) samo 9.76 miliona američkih dolara. Uzbudljive su to vijesti za sve slikarice (latinoameričkog područja) jer je jedna žena uspjela preokrenuti rodni narativ te u potpunosti izaći iz sjene svog partnera. Do sada se Kahlo često nazivalo “ženom D. Rivere”, a od sada bismo Riveru mogli početi nazivati njenim suprugom.

Kahlo je ovaj (auto)portret dovršila pet godina prije svoje smrti 1954, a riječ je o samo jednom od brojnih autoportreta kojima je ova samouka Meksikanka pokušala obuhvatiti svu složenost unutrašnjeg emocionalnog života, ranjivost i turbulentnost odnosa sa suprugom, te granicu između života i smrti kojom je čitavog života puzala. Diego Rivera se u ovome autoportretu skrio točno iznad Fridinog ranjivog pogleda.

Autoportret odlazi u ruke kolekcionara Eduarda F. Costantinija, osnivača muzeja u Buenos Airesu, a navodno će postati dio njegove privatne kolekcije. To iznova otvara važno pitanje oko pripadnosti umjetnosti te uskraćivanja pristupa javnosti velikim umjetničkim djelima poput ovog Fride Kahlo. Možemo se samo nadati da će Kahlo zauzeti počasno mjesto u Costantinijevoj kolekciji, ništa manje niti ne zaslužuje.

 

Izvor: Telegram.hr

(Z. T.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti