Bh. film “Quo vadis, Aida?” najbolji “Evropski film 2021”, a Jasmila Žbanić proglašena najboljom evropskom rediteljicom

Piše: Redakcija

Svečana dodjela 34. Evropske filmske nagrade održava se večeras, a Radiotelevizija Bosne i Hercegovine ekskluzivno prenosi ceremoniju iz Berlina.

Bh. film “Quo vadis, Aida?”, čiju režiju potpisuje Jasmila Žbanić, pobijedio je u kategoriji za najbolji “Evropski film 2021”.

Žbanić je već proglašena najboljom evropskom rediteljicom, dok je Jasna Đuričić, koja igra Aidu u ostvarenju, dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu.

– Hvala Akademiji. Cijela ekipa filma “Quo vadis, Aida?” je zahvalna na ovoj velikoj časti, svih koproducenti iz 10 evropskih zemalja. Ovaj film je posvećen ženama, majkama Srebrenice, njihovim ubijenim, muževima, sinovima, očevima, tri generacije muškaraca istrijebljeni zbog toga kako su se zvali. Žene Srebrenice našle su načina da izgrade mir u razorenoj zemlji. Žene uvijek pospremaju ono što muškarci razvale. Ja posvećujem ovu nagradu ženama Srebrenice, majkama Srebrenice koje su nam pokazale kako da razaranje pretvorimo u ljubav. Mislim da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici, životu… Film je snažna sila koja može potaknuti saosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Imamo tu odgovornost da našoj publici dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremnija za kompeksna vremena koja su pred nama. Hvala vam – poručila je Jasmila Žbanić.

Filmu “Quo vadis, Aida?”, rađenom u koprodukciji s BHRT-om, konkurenti su biti “Odjeljenje broj 6” finskog reditelja Juha Kusmanena, francusko-britanski “Otac” Florijana Celera, italijanska “Božja ruka” Paola Sorentina i francusko-belgijski “Titan” Žulije Dukorno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti