Princ Harry želi s porodicom posjetiti kraljicu, ali se plaši: Prijeti tužbom ako mu se ne vrate stare privilegije

Piše: Redakcija

Princ Harry želi svoju djecu dovesti u posjetu Velikoj Britaniji, no čini se da se on i njegova porodica ne mogu vratiti kući jer je to za njih preopasno.

Harryjev pravni zastupnik smatra da su princ i njegova porodica dobili previše neonacističkih i ekstremističkih prijetnji te zbog toga on nije siguran pri povratku u svoju rodnu zemlju. Harry se čak odlučio za korak dalje pa je odlučio zaprijetiti tužbom britanskoj vladi ako im ne pruži sigurnost dok su u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada spriječila je princa Harryja da on sam finansira policijsku zaštitu za sebe i svoju porodicu dok je u Londonu. On je zatražio reviziju te odluke Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon što je ta vijest procurila u medije, oglasio se i glasnogovornik vojvode od Sussexa koji smatra da bi u obzir trebale biti uzete sve jasno utvrđene činjenice u vezi s Harryjevim molbama za sigurnost.

– Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa osobno su financirali privatno osiguranje za porodicu, no ta sigurnost ne može se primijeniti na potrebnu policijsku zaštitu koju žele dok su u Ujedinjenom Kraljevstvom. Ako nemaju odgovarajuću zaštitu, princ Harry i njegova porodica ne mogu se vratiti u njegov dom, stoji u priopćenju.

Prinčevi advokati tvrde kako je osiguranje u domovini za njega izuzetno nužno, ponajviše jer je njegova porodica izložena prijetnjama.

– Princ Harry od svog rođenja spada u osobe koje su u opasnosti. On je šesti u naslijeđu za tron, odslužio je dvije ture u Afganistanu, a u posljednjim godinama njegova je porodica na meti dobro dokumentiranih neonacističkih i ekstremističkih prijetnji. Iako se njegova uloga u instituciji promijenila, nije i ona da je član kraljevske porodice, zbog čega i dalje prima prijetnje, stoji u službenoj izjavi.

Kraljica je upoznata s potezom njenog unuka koji se prijeti pravnim postupcima narušiti njenu vladavinu. Naime, princ Harry smatra da je uklanjanje osiguranja za njega i njegovu porodicu bila pogrešna odluka o čemu su on i Meghan prošle godine progovorili u intervjuu kod Oprah Winfrey.

Vojvoda od Sussexa očito nije upoznat s kompleksnošću sigurnosnog sistema Velike Britanije. Prema njihovom sistemu sigurnosti, on nije britanski državljanin te samim time sramoti cijeli sistem jer ga ne poznaje dovoljno dobro.

Čini se da je kraljevska porodica na meti sramoćenja. Prisjetimo se, kraljicinom omiljenom sinu princu Andrewu se sudi zbog optužbi vezanih uz seksualno zlostavljanje.

Nakon što je američki sudac odlučio da se princ Andrew ipak mora pojaviti pred sudom i odgovoriti na optužbe za seksualni odnos s maloljetnicom, stigao mu je novi udarac.

Iako se očekivalo da će moćna kraljica Elizabeta napraviti sve da spasi svog omiljenog sina, pokazalo se da to nije tako, te mu je oduzela sve vojne titule i kraljevsko pokroviteljstvo, što znači da je Andrew ostao bez diplomatskog imuniteta, te će se pred sudom braniti kao svaki drugi čovjek. Također, zabranjeno mu je koristiti titulu ‘njegovog kraljevskog visočanstva’, piše BBC.

Izvor: story.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti