Život Joe Bidena obilježile su porodične tragedije u kojima je izgubio suprugu, kćerku i sina

Piše: Redakcija

Joe Biden je 20. januara 2021. položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a. Biden je najstariji predsjednik SAD-a u historiji te zemlje, ima 79. godina, a svojim ponašanjem često je izazivao čuđenje javnosti.

Osim mnoštva zdravstvenih problema, Biden je proživio i teške trenutke u privatnom životu.

Svoju prvu suprugu Neilia Hunter upoznao je tokom putovanja na Bahame. Vjenčali su se 1966. i dobili troje djece, Josepha Beaua Bidena III. (1969), Roberta Huntera Bidena (1970.) i Naomi Amy Biden (1971.). Njegov strelovit politički uspon počeo je 1972. godine, a onda ga je zadesila tragedija.

Joe je 18. decembra otputovao u Washington, a Neilia se uputila u božićni šoping. S njom je u automobilu bilo sve troje njihove djece kad se provezla pored znaka za zaustavljanje i izletjela pred kamion koji je vozio punom brzinom. Porodicu su izvukli iz uništenog automobila i prevezli u bolnicu, no za Neiliu i 13-mjesečnu Amy bilo je prekasno. Proglašene su mrtvima na dolasku. Sinovi su imali više sreće, Beau je završio sa slomljenom nogom, a Hunter s napuklom lubanjom.

Joe je kasnije u svojim memoarima napisao kako je čak razmišljao o samoubistvu, no nije mogao napustiti svoje sinove nakon što su izgubili majku i sestru. Pisao je kako je bio bijesan i tužan, no kako su mu pomogli njegovi kolege iz Senata i njegova porodica, a spasilo ga je što se fokusirao na oporavak sinova. Drugu suprugu, Jill Biden upoznao je 1975., a vjenčali su se 1977. godine. Imaju kćer Ashley Biden (1981.).

Nova tragedija pogodila ga je 2015. godine. Njegov stariji sin, Joseph Beau Biden, preminuo je od tumora na mozgu. Joe je u saopćenju napisao da mu je srce slomljeno te da je ostao bez riječi. Joseph je učestovao u američkoj invaziji na Irak, a nakon toga je postao glavni državni odvjetnik savezne države Delaware. Smatralo se da će ići očevim stopama. Godine 2010. imao je moždani udar, a kasnije mu je dijagnosticiran rak zbog čega se 2013. bio povukao iz javnosti.

Njegov mlađi sin, Hunter Biden, u intervjuu za CBS progovorio je o tome da se godinama borio s ovisnošću o opojnim drogama. Kazao je kako vjeruje da njegova trauma seže od 1972. godine i automobilske nesreće u kojoj su poginule njegova majka i sestra, a on i stariji brat bili su teško ozlijeđeni.  Govorio je o svojoj ovisnosti o cracku i alkoholu te o tome kako je nakon smrti starijeg brata Beaua zaveo njegovu udovicu Hallie Biden.

Zbog afere se razveo od svoje supruge Kathleen. U svojim bijesnim monolozima se iskaljivao nad ocem, a on mu je plaćao troškove za djecu i zubara jer su mu zubi bili uništeni zbog konzumiranja droge, a Hunter nije imao novca. U aprilu prošle godine objavio je memoare pod nazivom ‘Beautiful Things’ u kojima je opisao svoju burnu životnu prošlost te se osvrnuo i na skandale i kontroverze koji su njegovog oca skoro koštale pobjede na predsjedničkim izborima.

Izvor: story.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti