Preminuo je Esed Ahmiš: O njegovoj i Mahirinoj ljubavi će se pričati godinama

Piše: S.P.

Esed Ahmiš iz Vogošće koji je prije 14 godina obolio od multiple skleroze i ostao prikovan za invalidska kolica preminuo je.

Ovu tužnu vijest na društvenim mrežama potvrdila je njegova supruga Mahira.

– A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u džennet Moj! – napisala je Mahira.

Porodica Ahmiš iz Vogošće, personifikacija je svega onoga kakav bi svijet trebao biti, a najviše personifikacija ljubavi, dostojanstva i onih stvari koje život znače.

Kada se Mahira prije 12 godina udala za Eseda ni slutila nije šta će se na njena tek stasala pleća svaliti. Esed je samo godinu nakon vjenčanja teško obolio od multiple skleroze i ubrzo ostao prikovan za invalidska kolica. Osim o njemu, kojem je posvetila cijeli život, nosajući ga na rukama, pazeći ga, liječeći, na svaki način olakšavajući mu teške bolesničke muke, Mahira podjednako skrbi i o njihovih dvoje zlatne djece, kćerki Sumejji i sinu Imranu. Nažalost, svog voljenog Eseda je danas izgubila, a iza njega ostat će ljubavna priča o kojoj će se pričati godinama.

– Sjećam se kada me pitao da li želim da se udam za njega. Bilo me je mnogo stid. Žene u džematu, uglavnom nane, odmah su pitale: „Šta je rekla?“. U sebi sam razmišljala, ne smijem ni reći sad da neću – kaže kroz osmijeh Mahira, prisjećajući se početaka svoje veze.

U maju 2007. godine su se vjenčali. Kaže da im je to bio jedan od najsretnijih dana u životu. Imali su prelijepo vjenčanje sa zvanicama, u kojem je Mahira zabljesnula u vjenčanici. Osim vjenčanja, najljepši trenuci njihovog zajedničkog života bili su rođenja djece, kao i odlazak na hadž.

Prva godina braka donijela je mnogo sreće u njihov život, da bi se naredne Esed počeo žaliti na bolove i konstantni umor koji je osjećao dok je obavljao svakodnevne obaveze. Simptomi ih nisu uplašili, jer nisu smatrali da upućuju na bilo kakve ozbiljne zdravstvene tegobe.

– Mislili smo, kao i svi drugi ljudi koji žive ovaj ubrzani život, da je to sasvim obični umor. Nažalost, nije bilo tako. Drugog dana Ramazanskog Bajrama, Esed doslovno nije mogao ustati iz kreveta. Bio je to veliki šok, kako za njega tako i za nas. Otišli smo na kliniku i nakon 21 dan dijagnosticirali su mu multiplasklerozu (MS). Na početku mislili smo da je to neka prolazna bolest koja se uz odgovarajuću terapiju liječi, tek poslije saznajemo šta je zapravo MS. Teška je to bolest i manifestira se kroz različite oblike – ispričala je ranije Mahira za naš magazin.

Kako bi mu olakšala stanje, Mahira, po zanimanju daktilografkinja, u njegovo terapijsko liječenje uvodila je praktično sve što je u liječenju dostupno na tržištu; od raznih banja za liječene, ulja kanabisa, lijekova, kako na hemijskoj tako i biljnoj bazi, učenja Rukje, hidžame, meda… Sve u nadi da će njenom voljenom biti bolje.

Iza Eseda s njegovom suprugom Mahirom ostaje dvoje djece, kćerka Sumejja i sin Imrana. Osnovci su, odlikaši.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti