Bila je najtraženija manekenka, harala je pistama, a onda je preko noći odlučila da sve batali

Piše: Redakcija

Jasmin Gauri (51) rođena je u Montrealu u mješovitoj porodici — njena majka Linda je Njemica, a otac Moin Pakistanac. Vaspitavana je u duhu islama, a djetinjstvo joj zbog toga nije bilo uvijek lako, jer su je vršnjaci maltretirali i ismijevali njeno pakistansko porijeklo. Ipak, kao dijete ona je bila izuzetno posvećena vjeri, pa je s roditeljima išla na hodočašće u Meku kad joj je bilo 12 godina. Kao i većina tinejdžera u Sjevernoj Americi, Jasmin je počela da radi vrlo rano, ali nije se dugo zadržala na niskobudžetnim poslovima: kad je imala 17 godina, dok je prodavala pljeskavice u popularnom restoranu brze hrane, “otkrivena je”.

Naime, jednog dana je na brzi zalogaj svratio Edvard Zakarija, vlasnik salona ljepote Platine Coiffure, koji ju je ubrzo povezao s velikim imenima iz modne industrije.

Igrom slučaja upravo tih dana mijenjali su se način razmišljanja i viđenje ljepote u modi: pistama više nisu dominirale skandinavske lepotice, već je sve više modela različitog porijekla dobijalo priliku, a Jasmin je bila među prvima.

Iako su se njeni roditelji oštro protivili tome, Gaurijeva je odlučila da se okuša kao manekenka, a svoj veliki debi imala je na mjestu o kom mnogi iskusniji modeli maštaju: u Milanu i Parizu. Potom se 1990. godine preselila u Njujork, gde su je primijetili i modni kritičari i brendovi.

Gotovo preko noći postala je slavna, a u januaru 1991. godine pozirala je za naslovnicu magazina Elle, potom se pojavila u spotu Eltona Džona za pesmu Sacrifice, postala je lice modnih kuća Chanel, Jil Sander, Christian Dior, Anne Klein, šetala je na revijama modne kuće Versace, Lanvin, Helmut Lang, obožavao ju je Žan-Pol Gotje…

Čuveni francuski modni fotograf Patrik Demaršelije, koji je radio za italijansko izdanje časopisa Vogue, nazvao ju je svojevremeno svojom omiljenom saradnicom. Ubrzo je postala zaštitno lice modnih kuća Victoria’s Secret, Versace i Valentino, zatim Hermès i Lanvin

Jednostavno, Jasmin Gauri je dominirala modnom scenom i hodala je rame uz rame, možda čak i malo iznad, sa legendama modelinga iz devedesetih koje i danas obožavamo — Naomi Kembel, Cindy Crawford, Linde Evangeliste i drugih.

Ipak, kako se na svjetski tron popela preko noći, tako je iznenada i sišla s njega.

U posljednjem trenutku pred održavanje revije brenda Yves Saint Laurent 1997. godine, objavljeno je da se Jasmin povukla i da neće šetati modnom pistom. Ubrzo su se pojavile spekulacije da manekenka odlazi u penziju, što se uskoro pokazalo kao istinito.

Kako je potom otkriveno, Jasmin je željela da sa svojim suprugom Ralfom Bernstinom, inače uglednim američkim advokatom, zasnuje porodicu i potpuno se posveti njihovom zajedničkom životu. Ubrzo je na svijet stigla njihova kćerka Maja, a Jasmin se više nikad nije vratila modelingu.

Iako se zvanično povukla iz manekenkstva još 1997. godine, mnogi tvrde da se njen uticaj i dalje osjeća. Jasmin je dovela do toga da modna industrija, na svom najvišem nivou, prihvati raznolikost i prigrli novu generaciju multikulturalnih zvezda, da se promijeni tadašnje viđenje ljepote. Zbog toga se i danas naziva pionirkom modelinga, a otkako se ona povukla nije mnogo djevojaka južnoazijskog porekla uspjelo da izgradi ime u ovom surovom svijetu.

Njeni obožavatelji i danas imaju priliku da je prate na društvenoj mreži Instagram, gde Jasmin dijeli fotografije i snimke iz svoje kratke, ali nevjerovatne i bogate karijere. Uz to, na društvenim mrežama ona, iako vrlo, vrlo rijetko, pruža priliku da zavire u njenu svakodnevicu proteklih godina i svaka njena fotografija pokazuje — nije se pokajala.

Izvor: zenablic.rs

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti