Ispisao je historiju na dodjeli Oscara: Sa 9 mjeseci otkrili da je gluh, a to ga nije spriječilo da ostvari svoj san

Piše: Redakcija

Američki glumac, Troy Kotsur ispisao je holivudsku povijest na 94. dodjeli Oscara u Los Angelesu u nedjelju navečer.

53-godišnji Troy zvijezda je filma ‘CODA’ i osvojio je Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu te tako postao prvi gluhonijemi dobitnik ove prestižne nagrade.

Dok se penjao na pozornicu kako bi pokupio Oscara, brojni kolege obratili su se glumcu znakovnim jezikom. Troy je svojim govorom dirnuo mnoge.

 

– Želio bih se zahvaliti na prekrasnim gluhonijemim scenama u kojima sam dobio priliku pokazati se kao glumac. Oscare posvećujem zajednici gluhonijemih i filmskoj zajednici CODA. Ovo je naš trenutak, rekao je Kotsur. Zahvalio je i svom najvećem heroju.

– Moj otac je bio glava porodice. Nakon saobraćajne nesreće ostao je paraliziran s vrata ispod, ali uprkos tome bio nam je velika podrška svima. Tata, puno sam naučio od tebe. Uvijek ću te voljeti’ rekao je Troy.

Kotsur je odrastao u Arizoni, a kada je imao devet mjeseci roditelji su shvatili da je gluh. Poticali su ga da se igra s ostalom djecom iz ulice, a neki od njih su zbog njega naučili znakovni jezik.

Glumu je otkrio u srednjoj školi za gluhonijeme i to je postao njegov životni cilj. Želio je biti i redatelj, a njegova prva iskustva nisu bila ohrabrujuća.

– Moj san o režiranju filmova nestao je kada sam shvatio da živim u svijetu u kojem samo nekoliko ljudi stvarno razumije moj jezik, komentirao je jednom prilikom.

Kad je dobio poziv od Američkog nacionalnog kazališta gluhonijemih, sve se promijenilo. Glumio je u nekoliko predstava, od kojih je neke i režirao i tu je uspio ostvariti svoj san.

Kasnije se pojavio u nekoliko filmova i serija te je tako postao sve poznatiji u Hollywoodu. Ulogu u filmu ‘CODA’ prihvatio je kao priliku života, a upravo mu je ona donijela Oscara na ovogodišnjoj dodjeli.

Troy je u braku s glumicom Deanne Bray, ali par ne voli previše otkrivati o svojoj vezi. U braku su od 2001. godine, a ona mu je na Oscarima bila najveća podrška.

Otkrio je da se trenutno sprema za nove filmske pobjede, a uskoro će se pojaviti i u projektu ‘Bljesak prije praska’ u kojem igraju brojne njegove gluhonijeme kolege.

Izvor: story.hr

(S.P.)

Pročitajte još