Akademija zabranila Willu Smithu učešće na dodjeli Oskara čak deset godina

Piše: Azra

Akademija je 11 dana od dodjele Oscara i incidenta sa šamaranjem Chrisa Rocka donijela odluku o kazni za Willa Smitha. Kako piše Washington Post, glumac je dobio 10 godina zabrane pristupa Oscarima kao i svim drugim događajima u organizaciji Akademije.

-Odbor je odlučio da od 8. aprila 2022. Smithu neće biti dopušteno prisustvovati bilo kakvim akademskim događajima ili programima, uživo ili virtualno, uključujući i dodjelu Oscara. Ovaj potez koji danas poduzimamo odgovor je na ponašanje Willa Smitha te je korak prema cilju zaštite sigurnosti naših izvođača i gostiju i vraćanju povjerenja u Akademiju. Također se nadamo da ovim može započeti vrijeme oporavka za sve uključene i pogođene, objavili su u saopćenju.

Zahvalili su se i komičaru Rocku.

-Želimo izraziti našu duboku zahvalnost gospodinu Rocku koji je zadržao pribranost pod izvanrednim okolnostima. Također želimo zahvaliti našim domaćinima, nominovanim i pobjednicama za njihovu staloženost i gracioznost tokom našeg televizijskog prijenosa, istakli su.

Ubrzo nakon odluke Akademije o 10-godišnjoj zabrani se oglasio Smith.

-Prihvatam i poštujem odluku Akademije, rekao je kratko za Page Six.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Inače, glumac je prošle sedmice podnio ostavku na članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i nauka.

-Izravno sam odgovorio na obavijest o disciplinskom saslušanju Akademije i u potpunosti ću prihvatiti sve posljedice za svoje ponašanje. Moji postupci na 94. dodjeli Oscara bili su šokantni, bolni i neoprostivi. Popis onih koje sam povrijedio je dugačak i uključuje Chrisa, njegovu porodicu, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne i svjetsku publiku kod kuće. Iznevjerio sam povjerenje Akademije. Ostalim nominovanim i pobjednicima uskratio sam priliku da slave i budu slavljeni zbog svog izvanrednog rada. Srce mi je slomljeno, rekao je u izjavi koju je Vanity Fair.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Smith je zaključio u izjavi: ”Za promjenu je potrebno vrijeme i ja sam predan da radim kako bih osigurao da nikada više ne dopustim da nasilje nadvlada razum.”

Kako su izvijestili američki mediji, Will se nakon svega prijavio u luksuznu privatnu kliniku kako bi dobio pomoć stručnjaka i naučio se nositi sa stresom.

Izvor: Story. hr

(E.M.)

Pročitajte još