Bivša zaposlenica Kim Kardashian: Proziva žene da ne rade, a ona je meni platila besplatnim uzorkom kreme

Piše: S.P.

Nakon što je nedavno svojom izjavom o tome da danas niko ne želi raditi Kim Kardashian podigla prašinu, javili su se neki njeni bivši zaposlenici i progovorili u kakvim su uslovima radili za slavnu porodicu

Jessica DeFino, bivša zaposlenica klana Kardashian-Jennera i sadašnja pomoćnica urednika Vicea, napisala je za časopis da si u vrijeme dok je radila na porodičnim poslovnim pothvatima između 2015. i 2016. godine od plaće nije mogla priuštiti benzin. Radila je na razvoju aplikacije Kardashian Jenner, koja je naposlijetku 2018. godine potpuno ugašena.

Kaže kako je, uprkos tome što najpoznatija američka porodica ima nezamislivo bogatstvo, ona bila plaćena samo 35.000 dolara godišnje. Svoju plaću nazvala ‘niskom i smiješnom, pogotovo za uslove života u Los Angelesu’. Napisala je kako bi nakon plaćanja poreza od plaće imala jedva toliko da pokrije stanarinu i račune za režije.

Čak tvrdi i da je tokom svog rada za Kardashiane razmišljala da proda svoju krvnu plazmu i jajne stanice, a stvari je kupovala samo u trgovini u kojoj sve košta 99 centi. Kaže da je jednom morala reći da ne može doći na posao jer je bolesna, a zapravo nije imala novca za gorivo kako bi došla do ureda.

Da otvoreno progovori o uslovima u kojima je radila potaknula je Kimina izjava za Variety u kojoj je rekla da ima ‘najbolji savjet za žene u poslu’.

– Dignite du*e i radite, izjavila je majka četvero djece i dodala da joj se čini kako u posljednje vrijeme niko ne želi raditi. Kasnije se pravdala kako je njena izjava pogrešno protumačena, no bivša zaposlenica nije zaboravila kako je živjela dok je radila za slavnu porodicu.

– Kad sam pročitala njenu izjavu o ženama koje ne rade naporno, sjetila sam se truda koji sam uložila u pokretanje službenih aplikacija Kardashian-Jenner. Radila sam danima, noćima, praznicima, vikendima, kad god i gdje god sam bila potrebna, napisala je Jessica za Vice.

– Razgovarala sam s još dvije bivše zaposlenice koje su radile na aplikacijama i dvije bivše zaposlenice KKW Beauty, kozmetičke linije Kim Kardashian, a svi su opisali prekomjerni rad na štetu svog mentalnog, a ponekad i fizičkog zdravlja, kao i njihovo napredovanje u karijeri, ispričala je.

U članku se prisjetila nekih nominacija od strane svojih kolega, zbog kojih je osvojila sedmičnu nagradu, pri čemu je u jednoj opisana kao “izuzetna”.

“Dobila sam besplatni uzorak Crème de la Mer”, rekla je.

Jessica DeFino

Ovo nisu prve optužbe na račun Kardashianki. Kylie i Kendall Jenner prije dvije godine optužene su da nisu platile radnike koji su radili na njihovoj modnoj liniji Kendall + Kylie. Kim se optužbama bivših zaposlenika susrela i prošle godine kada otkrili da ima nije platila prekovremeni rad za čišćenje i održavanje njezine kuće u Hidden Hillsu.

O novim se optužbama Kim još nije oglasila, no sve prethodne je oštro odbacila.

Pročitajte još