Ko je zgodni Turčin balkanskog porijekla za kojim luduje cijeli svijet?

Piše: Azra

Can Yaman je 32-godišnji glumac kosovskih korijena koji se proslavio ulogama u popularnim turskim sapunicama, a regionalna i domaća publika trenutno ga može gledati u humorističnim serijama ‘Sanjalica’ i ‘Gospodin pogrešni’. Gotovo svakodnevno s fanovima na društvenim mrežama dijeli zgode iz svog poslovnog i privatnog života, a najviše lajkova dobivaju objave na kojima je oskudno odjeven.

Can Yaman, kojeg mnogi zovi ‘turski Jason Momoa’, dobio je glavnu ulogu u novoj verziji popularne serije ‘Sandokan’. Prisjetimo se, riječ je o seriji iz 1976. koja je imala šest epizoda te je emitirana u preko 85 zemalja. Yaman će u remakeu utjeloviti pirata koji je kao dijete izgubio kraljevstvo zbog engleske invazije pa postaje vođa odmetnika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

Rođen je u Istanbulu 1989. godine, a korijene vuče s Kosova te iz Sjeverne Makedonije. Od djeda s majčine strane naslijedio je ljubav prema jezicima (djed je govorio šest jezika), a uz materinski turski govori italijanski, engleski i francuski. Završio je jezičnu gimnaziju i to kao najbolji učenik s najvišom ocjenom od utemeljenja te obrazovne ustanove.

Dio srednje škole proveo je u Americi, a po povratku u Istanbul upisao je pravni fakultet i završio ga 2012. godine te počeo raditi u struci, u kompaniji PricewaterhouseCoopers, te pisati članke za ekonomsku rubriku u novinama Dunya. Tokom godišnjeg odmora popustio je nagovoru prijatelja i prijavio se za audiciju za televizijsku seriju i dobio ulogu. Prvi veliki uspjeh ostvario je u seriji ‘Dolunay’ 2016. godine. Turski mediji pisali su da se često sukobljavao s tri godine starijom glumicom iz serije Selen Soyder te ju je vrijeđao, zbog čega je završio na sudu i morao platiti novčanu kaznu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

Serija ‘Sanjalica’, u kojoj je utjelovio Cana Devita, svjetski poznatog fotografa, avanturista zaljubljenog u prirodu, fotografiju i sport, donijela mu je vojsku obožavatelja. Ondje mu je partnerica bila Demet Özdemir, s kojom je navodno bio u vezi. I dok su mnogi turski glumci godinama gradili karijeru, Yaman je postao popularan gotovo preko noći i pridobio je simpatije gledatelja zahvaljujući ulogama u serijama ‘Između dvije vatre’ i ‘Džan’.

Zadnjih godina živi u Italiji. Ondje je među ostalim osvojio srce najpoznatije sportske novinarke na svijetu Dilette Leotte, no nakon nekoliko sedmica njihova veza je pukla. Govoreći o svojoj idealnoj ženi, rekao je da one koje se ponašaju poput muškaraca i glasne su neće nikada privući njegovu pažnju, a ne privlače ga ni misteriozne žene. Privlače ga one koje su vesele te mu je jako važna energija koju imaju, uz miris i boju glasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

Kada je riječ o vježbanju, nikada ga ne preskače, posebno sada, kada se priprema za ulogu u ‘Sandokanu’. Ranije se bavio košarkom, a trenutno je posvećen borilačkim vještinama. Smatra da bi se ‘ljudi koji dobro rade trebali i dobro zabavljati jer se mozak ne odmara samo spavanjem, nego i uživanjem’. Vesele ga i zabavljaju putovanja u inozemstvo, a uzbuđuje i usrećuje istraživanje novih mjesta i država. Ludilo koje je nastalo u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Srbiji kad je ondje promovirao svoje projekte može se usporediti s ludilom kakvo izazivaju holivudski glumci.

Tokom karantene imao sam vremena naučiti svirati bubnjeve, ali i plesati tango. Moja majka poučava taj ples pa sam joj povjerio zadatak da me nauči. Dnevni boravak pretvorili smo u pozornicu i vježbali svaki dan po nekoliko sati. Djevojku nemam jer nemam dovoljno vremena da se nekome potpuno posvetim’, izjavio je ranije Yaman.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još