Skandal u Cannesu: Važnog gosta osramotili i otjerali s crvenog tepiha jer je nosio ‘čudne‘ cipele

Piše: Azra

Prošle nedjelje na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj, filmski producent Kelvin Redvers bio je u redu da prošeta crvenim tepihom za premijeru filma Les Amandiers Valerie Bruni Tedeschi, piše Vogue.

Znajući da je crveni tepih u Cannesu spektakl o kojem će se pričati i kojeg će zabilježiti brojne kamere, Redvers je odlučio obući tradicionalne mokasine Dena, autohtonog naroda iz sjeverozapadnih teritorija Kanade, gdje je i odrastao.

– Nadao sam se da ću nositi primjer nečega što bi se smatralo formalnim za moju kulturu, a to je bio prekrasan par mokasina koje je moja sestra izradila – rekao je Redvers, no prije nego što je uspio prošetati crvenim tepihom, Redversa je zaustavilo osiguranje, zabranilo mu ulazak i zamolilo ga da izađe dok se ne presvuče u “obične” cipele.

Redvers dodaje da se osjećao kao “kriminalac” jer je nosio mokasine, izrađene od “losove kože i ukrašene prekrasnim perlama”. Ovo nije prvi put da festival odbija goste jer se ne pridržavaju neslavno strogih pravila odijevanja. Osim što inzistiraju na “black tie” kodeksu odvijenja, organizatori paze i na obuću.

U jednom trenutku ženama su zabranjene cipele s ravnim potplatama. Iako se s vremenom odustalo od tog pravila, jer su zvijezde poput Julije Roberts i Kristen Stewart protestirale bosonoge po tepihu, stroga pravila festivala o obući očito se još uvijek primjenjuju.

Nakon što su ga odbili na crvenom tepihu, jedan od Redversovih kolega koji govori francuski navodno je pokušao zaštitarima objasniti da bi kodeks odijevanja u Cannesu trebao imati iznimke za takve “kulturološke odjevne predmete”. Osiguranje nije popuštalo, a postali su prilično agresivni prema producentu.

– Prilično agresivnom zaštitaru je dosadilo, udario me u lice i rekao: ‘Moraš odmah otići. Otiđi sada. Odlazi!’ – prepričao je Redvers za Variety.

– Bio sam jako zbunjen i povrijeđen – kaže Redvers koji se na crveni tepih mogao vratiti tek nakon što promijeni cipele, što je i učinio.

Dan nakon premijere, čelnici Filmskog festivala u Cannesu – uključujući Françoisa Desrousseauxa, glavnog tajnika festivala i “šefa crvenog tepiha” – navodno su se sastali s Redversom i ispričali se za incident. Redvers i drugi članovi Ureda za domorodačke narode, koji su financirali Redversov odlazak na festival, navodno su vodili “produktivan i otvoren razgovor” s timom iz Cannesa o tome kako bi trebali preispitati što “formalno” zapravo i znači na crvenom tepihu.

Činjenica da Filmski festival u Cannesu smatra mokasine nedovoljno “formalnim” je ironično, s obzirom da su cipele zapravo komad obuće za posebne prilike unutar brojnih autohtonih kultura. Teško je tačno odrediti kada su tačno osmišljeni, budući da su ih brojna plemena širom Sjeverne Amerike stvarala i dizajnirala prije kolonizacije.

Izvor: jutarnji.hr

(S.P.)

Pročitajte još