Ovako je nastala najtužnija pjesma 20. stoljeća: Iza svakog stiha krila se teška sudbina Freddieja Mercuryja

Piše: Azra

Freddie Mercury jednu od najpoznatijih pjesama je otpjevao posljednjim snagama, kada su mnogi vjerovali kako neće biti u stanju.

‘Show must go on’ jedna je od najlegendarnijih pjesama svih vremena, no malo je onih koji o njezinom nastanku znaju pravu istinu. Puno je onih koji vjeruju da je Freddie, koji je pjesmu srčano i punokrvno otpjevao, istu i napisao kao svoju oproštajnu, no prava je istina da je kostur pjesme napisao Brian May koji je inspiraciju pronašao u Freddiejevoj borbi s bolesti, njegovoj snazi i ustrajnosti da je pobijedi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Freddie Mercury (@freddiemercury)

Freddie Mercury, pravim imenom Farrokh Bulsara, jedan je od najvećih pjevača u historiji, a jednako koliko je pažnje plijenio njegov muzički talent, plijenio je i njegov privatni život koji je bio turbulentan i buran. Unatoč svim muškarcima koji su prošli kroz njegov život i krevet, uvijek je govorio kako je Mary Austin ljubav njegovog života, a upoznao ju je kada su njemu bile 24, a njoj 19 godina.

Upravo njoj Freddie je ostavio polovinu svog bogatstva procijenjenog na 75 miliona dolara te predivnu kuću s 28 soba u Londonu u kojoj živi i danas, daleko od očiju znatiželjne javnosti i svjetla reflektora pod kojima je živjela u godinama kada je Freddie bio na vrhuncu popularnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mary Austin (@mary.austinmercury)

-On je bio potpuno drugačiji od svih ljudi koje sam ikada upoznala. Bio je izrazito samouvjeren, dok ja nisam bila ni malo. Srasli smo zajedno i tako smo i ostali do kraja njegovog života, priznala je Mary prije nekoliko godina.

U godinama kada je pjesma ‘Show Must Go On’ nastala, Freddie je već bio toliko loše da je jedva hodao i svakog se dana sve teže nosio s bolešću, iako se u to vrijeme službeno još uvijek nije znalo ni od čega boluje, ni koliko je bolest uzela maha. S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, Brian May je bio ozbiljno zabrinut hoće li Freddie uopće biti u stanju otpjevati toliko zahtjevnu pjesmu pa je i sam snimio neke dionice kako ništa ne bi prepustili slučaju.

No, profesionalac kakav je, Freddie se pojavio u studiju i  bez ijedne je greške cijelu pjesmu otpjevao savršeno iz prvog pokušaja.

Koliko ga je sve skupa iscrpilo možda najbolje govori to kako nakon što je pjesmu otpjevao više nije imao snage za snimanje spota za nju pa se ostatak benda odlučio spot napraviti kao kolaž spotova iz razdoblja između 1981. i 1991.

Riječi pjesme koje na prvi pogled opisuju tipičan život jednog showmana zapravo su prepune prenesenih i skrivenih značenja, a Jim Hutton koji je s Freddiejem proveo njegovih posljednjih 6 godina rekao je kako je u pjesmi skriven stih koji najbolje opisuje njegove posljednje dane: ‘My make-up may be flaking but my smile still stays on’ stihovi su koje on smatra najviše autobiografskima, budući je Freddie doista bio takav. ‘Koliko god mu je bilo loše, kaže, Freddie se nije iskaljivao ni na kome, niti je tražio suosjećanje. Tu je borbu shvaćao vrlo lično i unatoč tome što mu je svakoga dana bilo sve lošije, uvijek je imao hrabro lice’, ispričao je Jim u jednom intervjuu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Freddie Mercury (@freddiemercury)

Pjesma koju je snimio, ostala je na neki način zamrznuta u vremenu, a Freddie nikada nije dobio priliku izvesti je uživo, budući je preminuo svega 9 mjeseci nakon objavljivanja albuma.

Izvor: story.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti