Ivana Trump iza sebe je imala četiri braka, a najduži je bio s Donaldom

Piše: Azra

Vijest o smrti prve supruge američkog predsjednika Donalda Trumpa zatekla je javnost. Prisjetili smo se sada njihovih početaka i žene koja mu je pomogla da sagradi svoje carstvo.

Ivana je umrla jučer u svom domu na Manhattanu u 74. godini života, a tužnu vijest potvrdila je njena porodica.

Ova češko-američka poslovna žena i bivša manekenka preselila se u Sjedinjene Države iz Kanade 1970-ih.

Djevojačkog prezimena Zelnickova, Ivana je četiri puta stajala pred oltar, no ostala je najumpamćenija upravo po braku sa bivšim predsjednikom Amerike.

Ivana i Donald upoznali su se u New Yorku 1976. godine u restoranu Maxwell’s Plum kada je ona imala 26 godina. Trump, tada njujorški magnat nekretninama, pomogao je njoj i njenim prijateljima da dobiju stol u “krcatom” objektu, nakon čega im je platio i večeru.

Postoje verzije priče kako je Ivana tada rekla društvu: “Dobra vijest je da ćemo brzo dobiti stol. Loša vijest je da će ovaj muškarac sjediti s nama”. Ipak, Trump se nije predao, a par se uskoro počeo zabavljati.

“Nikada nisam upoznala muškarca koji bi platio nešto, a nije želio ništa zauzvrat”, govorila je Ivana prepričavajući njihov prvi susret za LiveSinging.

Kroz devet mjeseci, 1977. desilo se i vjenčanje, a zatim i njihovo prvo dijete, sin Donald Trump Jr. Zatim su dobili kćerku Ivanku Trump u oktobru 1981. godine, a kasnije i Erica Trumpa u januaru 1984. godine.

Godine 1988. Ivana je postala naturalizirana državljanka SAD-a.

Tokom dugih 15 godina braka sa Trumpom, ona je bila na ključnim menadžerskim pozicijama u Trump organzaciji, ali igrala i veliku ulogu u gradnjinjihovog porodičnog poslovnog carstva. Ipak, u braku im nisu cvjetale ruže. U martu 1992. par se razveo nakon što se objelodanila Trumpova afera sa Marlom Maples, s kojom se on naposlijetku i vjenčao.

Nakon njihovog razlaza, Ivana je pokrenula vlastite linije kozmetičkih proizvoda, odjeće i nakita. Izjavila je i da je tražila “potpuno skrbništvo” nad njihovom djecom.

“O tome se nije moglo pregovarati”, prisjetila se, napomenuvši i “čak i da smo Donald i ja ostali zajedno, ja bih odgajala našu djecu”.

Kasnije, bivši supružnici uspjeli su uspostaviti normalan odnos te su bili u prijateljskim odnosima i čuli se bar jednom sedmično sve do njezine smrti.

Prije Donalda, Ivana je već kao 22-godišnjakinja rekla “da” instruktoru skijanja Alfredu Winklmayru. Brak je potrajao dvije godine. Zatim je uslijedio Donald, s kojim je najduže bila u braku. Poslije njega, dvije godine bila je sa italijanskim biznismenom Riccardom Mazzucchellijem te godinu dana sa mlađahnim glumcem Rossanom Rubicondijem.

Poslije četiri propala braka, Ivana je izjavila da više nije tražila drugog muža i da je taj dio njenog života “gotov”. Umjesto toga, posvetila se unucima.

I Donald se oprostio od svoje nekadašnje partnerice riječima: “Bila je divna, lijepa i nevjerojatna žena, koja je vodila sjajan i inspirativan život. Njen ponos bila su njezina djeca. Jako se ponosila njima, kao i mi svi njom. Počivaj u miru, Ivana”, zaključio je on.

Od majke su se, na svojim društvenim mrežama, oprostili i Eric i Ivanka Trump.

 

Pročitajte još