Christian Dior: Nova kolekcija impresionirala je i svjetsku publiku

Piše: Azra

Iako su sve donedavno modni brendovi bombardirali kolekcijama za proljeće/ljeto, izgleda da je sada pravo vrijeme za nove kolekcije za jesen/zimu. Tako je kultna modna kuća „Cristian Dior“ u Parizu predstavila svoju novu kolekciju

Kada je kreativna direktorica ovog modnog brenda Maria Garzia Chuiuri vidjela rad ukrajinske umjetnice Olesie Trofymenko, znala je da će raditi s njom na njenoj jesenjoj kolekciji.

Nakon razgovora, umjetnica koja živi u Kijevu predložila je korištenje elemenata ukrajinskog folklora, ali i drva života kao glavnih motiva ove kolekcije.

Cijela kolekcija djelovala je tiho i romantično. U kolekciji su dominirale neutralne nijanse, a bež i crna  su zauzimale ponosno mjesto. Također, vez je bio jedan od ključnih elemenata kolekcije. Iako je riječ o Haute Couture kolekciji, većina komada može da se nosi u mnogim prilikama u svakodnevnom životu.

Čini se da su svjetski modni brendovi sada zagovornici nosive mode, tako da su na reviji prezentirane bluze s velikim rukavima, “Bar” jakne, kao i suknje koje stvaraju ultra-ženstvene obline zahvaljujući skrivenim naborima. Kaputi su očarali ljubitelje mode, jer su jedinstvena geometrija i nevjerovatni vezovi podigli estetiku visoke mode na viši nivo.

Crvena haljina s puf rukavima i kaput s kariranim dezenom u kombinaciji boja su neke od stvari koje to dokazuju. Kada je riječ o obući, udobnost je bila ključni element, pa su prikazane baletanke, ali i čizme s visokom potpeticom, koje su nas vratile u drugu eru.

Pročitajte još