Top model Karlie Kloss: Ruši sve predrasude

Piše: Azra

 

Američki top model Karlie Kloss 3. augusta proslavila je 30. rođendan. Danas jedna od najtraženijih manekenki današnjice, djevojka je koju je  sa samo 17 godina francuski „Vogue“ proglasio jednim od “top 30 modela 2000-ih“. Bila je i jedna od Victorijinih anđelica, a od toga je odustala 2014., jer je odlučila uzeti dvogodišnju pauzu, a sve kako bi se posvetila studiranju na Unuverzitetu u New Yorku.

Danas ima zaista sve o čemu je ranije mogla da sanja. Jedna je od najpopularnijih i najplaćenijih manekenki, u sretnom je braku, ostvarena je kao majka, uspešna je na svim poljima, međutim, situacija je bila potpuno drugačija do prije samo nekoliko godina.

– Imala sam 21 godinu i bila veteranka u modnom svijetu te jednostavno više nisam osjećala izazov u svemu. Svijet tehnologije odavno me privlačio, no nisam ga razumjela, što me na kraju činilo frustriranom – priznala je Karlie Kloss, a tada je upisala dvosedmični kurs kodiranja, kako bi stekla iskustvo.

Kamp Kode with Klossy

Ljubav prema tehnologiji traje i danas, pa ju je odlučila prenijeti na druge. A kako bolje to napraviti nego osnovati kamp „Kode with Klossy“, koji daje stipendije mladim djevojkama zaljubljenim u STEM (prirodne nauke, informatika, inžinjerstvo i matematika). Riječ je o edukaciji koja obuhvata učenje četiriju disciplina na interdisciplinaran način i s naglaskom na primjenu, a godišnje stipendira čak hiljadu mladih djevojaka u 16 gradova.

Time se još jednom istaknula u mnoštvu lijepih djevojaka u modnom svijetu, a nije joj odmogla ni veza, a potom i udaja za biznismena i investitora Joshuu Kushnera, čiji je brat Jared Kushner zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Karlie Elizabeth Kloss rođena je 3. augusta 1992. godine u Chicagu. Njeni roditelji, freelance režiserka Tracy i otac Kurt Kloss, ljekar hitne pomoći, osim nje imaju još tri kćerke, a zanimljiva je i njihova kombinacija porijekla, koje uključuje danske, njemačke i poljske gene.

S porodicom se dvije godine nakon rođenja preselila u St. Louis, u kojem je plesala klasični balet. Upravo je balet proglasila najljepšom stvari u njenom životu koja joj je pomogla da nauči kako se kretati u modnom svijetu. Na jednoj lokalnoj dobrotvornoj modnoj reviji modni skauti zapazili su njeno lijepo lice, nakon čega je sve ostalo postalo historija.

To je bilo 2006., kada je imala tek 14 godina, a jedno od njenih prvih snimanja bilo je ono s cijenjenim fotografom Bruceom Weberom za kampanju „Abercrombie Kids“. Iako je prvi ugovor imala s Elite Model Managementom, odlučila je potpisati idući s Next Model Managementom, a zbog čega se na kraju u središtu tužbe našla sama Karlie Kloss. Naime, bivša agencija tužila je tadašnju jer im je „ukrala“ glavnu zvijezdu, ponudivši joj „nemoralni ugovor“ da ga potpiše.

Naslovnice časopisa i Gallianova muza

Krasila je naslovnice u 40 izdanja „Voguea“ i nema kampanje čije zaštitno lice nije bila. Obožavao ju  je John Galliano, čija je bila i muza, okušala se i u glumačkim vodama, a u oktobru 2018. preuzela je od Heidi Klum voditeljsku palicu showa „Project Runway“.

Ipak, javnost je ostavila u čudu upravo zbog svoje najveće ljubavi, one prema kompjuterima i nauci.

– Da, manekenka sam, i žena sam, ali to područje me jako zanima, baš kao i mnoštvo drugih mladih žena koje zaslužuju priliku da nauče i same odluče je li to ono što ih zanima ili ne – priznala je.

Ona samu sebe nikada neće nazvati stručnjakinjom, ali nije tajna to da zna programirati i štošta napraviti programirajući i „igrajući“ se na kompjuteru.

Upravo zbog svega što je i sama prošla odlučila je pomoći drugim mladim djevojkama, zato se tog ljeta, kada je naučila kodirati, s osnivačem škole Flatiron School, koju je pohađala, Avijem Flombaumom, odlučila na zanimljivu saradnju, organizirala je čak 21 kamp za mlade djevojke u kojem će učiti STEM. Za promociju je iskoristila svoje profile na društvenim mrežama, a uspjeh koji se dogodio iznenadio je i nju samu. Hiljade prijava stiglo je na adresu, nakon čega je shvatila da taj njen projekt zaslužuje biti na nacionalnoj razini.

Upravo taj posao postao je središte njenog života, kojem posvećuje sve svoje vrijeme, ali i koji naziva „svojom bebom“. Kako je priznala, zahvaljujući dobrim poznanstvima, uspjela je u onome o čemu je sanjala.

A koja su to poznanstva? Nekoliko poziva dizajnericama Diani von Furstenburg i Carolini Herreri, još koji slavnoj Anni Wintour, ali i vodećim ljudima „Adidasa“.

Iako silom želi prisustvovati svakom novom kampu na svakoj od odabranih destinacija, zbog drugih poslovnih obaveza u tome ne uspijeva, no uvijek pronalazi način da se lično javi polaznicama, bilo uživo, bilo videopozivom.

Uz sve to, Karlie Kloss sretna je i zadovoljna u ljubavi, iako je i tu ispočetka postojao otpor, i to od porodce njenog životnog partnera. Naime, punih šest godina roditelji Joshue Kushnera izbjegavali su upoznati slavnu manekenku, smatrajući da nije dovoljno dobra za njihovog sina.

Zabranjen dolazak na porodična okupljanja

To je išlo toliko daleko da joj je bio zabranjen dolazak na porodična okupljanja, a sve zato što nije Židovka, poput njih. Inače, Kushnerovi su milijarderi koji smatraju da im jedna manekenka i Victorijina anđelica ne može parirati ni u čemu te da će im „model donjeg rublja“ upropastiti cijelu lozu. Kada je Joshua odlučio protestirati, rekavši kako se veza njegovog brata s Ivankom Trump nije previše razlikovala od njegove, oni su mu rekli:

– Ivanka je drugo, ona je Trumpova krv. Ona je, baš kao i Jared, bogata nasljednica, a i pohađala je prestižan fakultet. Karlie je odrasla u predgrađu St. Louisa i nikada nije ni pohađala fakultet.

Njihov drugi sin Jared Kushner, čija je supruga Ivanka Trump zbog njega prešla na judaizam, svoju je buduću snahu nazivao pogrdnim imenom šiksa, što je uvredljiv izraz za žene koje nisu Židovke, a često je govorio i kako će se njegova porodica pobrinuti za „taj slučaj“.

Sve to poprilično je smiješno kada je dobro poznato to da je otac Joshue i Jareda Kushnera, Charles Kushner, svojevremneo završio u zatvoru. Naime, Charles Kushner bio je optužen i osuđen za, između ostalog, ilegalne donacije političarima, porezne prevare i utjecanje na svjedoke. Kako iz zatvora nije mogao voditi svoje poslovno carstvo, na scenu je stupio Jared, te preuzeo upravljanje porodičnim kompanijama.

Zbog ljubavi prema Kushneru, Karlie Kloss odlučila je preći na judaizam, o čemu je rekla:

– Mijenjati dio sebe zbog nekog drugog možda se nekome čini kao slabost, no znate šta? Zapravo, ako ste prošli kroz sve što sam ja prošla, to od vas zahtijeva da budete sve osim slabić. To me učinilo snažnijom osobom, onom koja je naučila voljeti sebe, i to zaista nije bilo lako.

Prelazak na drugu vjeru potrajao je godinama, nakon što je proučila apsolutno sve, ali i razgovarala s prijateljima i porodicom, poslije čega je, kaže, postala „nezavisna i jaka žena’. Kako je priznala, šabat, dio židovske tradicije, jedna je od stvari koje su je privukle toj vjeri. Riječ je o blagdanu u judaizmu koji počinje petkom uvečer i traje do subote uvečer, sedmi dan u sedmici koji je poznat i kao dan veselja i odmora.

– Mislim da svi mi imamo potrebu samo raditi i raditi… Šabat je u moj život unio mnogo veće značenje i on mi pomaže da se ponovno povežem sa svijetom i ljudima – rekla je Karlie Kloss.

Čak i kada je promijenila vjeru, ni to im nije bilo dovoljno. Šuška se da odnosi i dalje nisu dobri, a kako bliski ljudi njima navode, nikad neće ni biti.

Karli nikada nije javno odgovarala na prozivke svoje tazbine, a prvi put javno im se suprotstavila prošle godine, nakon predsjedničkih izbora na kojima je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa.

– Prihvatanje rezultata legitimnih demokratskih izbora je patriotski, a odbijanje da se to uradi i podsticanje nasilja je antiamerički – napisala je na Twitteru.

Vjenčanje i prva beba

Kushner i Kloss počeli su romansu 2012., a vjenčali se u oktobru 2018. godine, u Wyomingu. Karlie je imala posebno dizajniranu „Diorovu“ vjenčanicu za koju je trebalo 700 sati da se sašije.

Američki top model i poduzetnica i sedam godina stariji suprug Joshua Kushner u martu 2021. postali su roditelji. Mlađi brat zeta bivšeg američkog predsjednika, Donalda Trumpa, taj veliki događaj u njihovim životima podijelio je sa svijetom na društvenim mrežama. Da je Karlie Kloss u drugom stanju, saznalo se u novembru 2020. godine.

 

Pročitajte još