Svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival: Uručena nagrada “Počasno Srce Sarajeva”

Piše: E.M.

Svečano je otvoren 28. Sarajevo Film Festival koji će trajati sve do 19. augusta. Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, a čast da vodi svečanost otvaranja ovogodišnjeg festivala pripala je bh. glumici Heleni Vuković.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Počasno Srce Sarajeva uručeno je ukrajinskom reditelju Sergeju Loznitsi.

-Počastvovan sam što nagradu primam upravo u Sarajevu, poručio je.

Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala uručeno je i švedskom reditelju Rubenu Östlundu prije projekcije filma „Trougao tuge“.

-Divno je biti ovdje, zaista. Bio sam predsjednik žirija 2018. godine.  Sretan sam što sam ovdje i što ću primiti počasnu nagradu. Toliko je sjajnih kolega iz filmske industrije primilo ovu nagradu prije mene, tako da mi je čast. Imam svoju tradiciju s kojom želim da mi pomognete. Želim aktivirati publiku prije nego se film počnje prikazivati. Radim to jer se tako opustimo, nismo uštogljeni dok gledamo, dozvoljavamo sebi da pravimo budale od sebe dok gledamo, rekao je.

A, potom izveo spektakularni vrisak za Sarajevo na oduševljenje svih prisutnih.

 

Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti