Marilyn Monroe godinama krila da ima rođenu sestru: Mnogi su mislili da je siroče, a s razlogom je skrivala istinu

Piše: Azra

Marilyn Monroe – slavna diva koja će ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih plavuša Hollywooda imala je sestru, iako to mnogi nisu znali. Naime, kada je imala 19 godina djevojka po imenu Berniece Baker Miracle dobila je pismo od žene po imenu Gladis Baker.

Ta žena je zapravo bila njena biološka majka – žena koju je jedva poznavala. U svom pismu, Gladis je rekla svojoj kćerki da ima sestru, a ta sestra bila 12-godišnja djevojčica po imenu Norma Jeane, odnosno Marilyn Monroe. I upravo ovo pismo promijenilo je njen život. Od tada, dvije polusestre su započele vezu koja se nastavila sve do Marilyne rane smrti 1962.

Marilyn Monro je provela deo svog djetinjstva u sirotištu, a kada je postala slavna novinarima je rekla niko iz njene porodice nije živ, te su mnogi zaključili da je siroče.

Tek nakon Marilyne smrti, Bernis je prekinula tišinu i rekla svijetu o svojoj polusestri – sestri koju je jako voljela. Kako se ispostavilo, Bernis je bila ta koja je odabrala kovčeg i pogrebnu haljinu pale holivudske zvijezde.

 

Marilyn dok je bila Norma Jeane

Prvih 19 godina svog života, Bernis je bila nesvjesna činjenice da ima polusestru. To je bilo tridesetih godina prošlog vijeka kada Marilyn bila Norma Jeane.

Marilyn , kao i Bernis nije ništa znala o svojoj porodici. Sve što je znala je da nema nikoga osim svoje majke Gladis. Povremeno je živjela s majkom do svoje desete godine. Ali većinu vremena je bila smještena je u hraniteljski dom.

Ponekad je živjela sa svojom majkom, ali Gladis nije bila dovoljno mentalno stabilna da brine o svojoj kćerki. U jednom trenutku, Marilyn je poslata da živi sa prijateljicom njene majke po imenu Grace Godard.

S druge strane Bernis je rane godine provela sa bratom Jackijem, ocem i njegovom ženom – njenom maćehom. Ali Bernis se uvijek pitala ko je njena prava, biološka majka.

Obje djevojčice su odrasle u nestabilnim domovima, a nakon što je Gladis napustila Marilyn i otišla da se liječi od mentalne bolesti, Marilyn je poslata u sirotište.

S druge strane Bernis je morala da trpi maćehu koja je bila ohola žena. Njihov brat je nažalost preminuo u 14. godini, a nakon što godinama nije čula za svoju rođenu majku, Bernis je zaključila da je vjerovatno i ona preminula. Međutim, kada je napunila 19 godina i kada je trebalo da se uda, njena majka se iznenada pojavila u njenom životu u obliku pisma.

Bernis je imala 19 godina kada se udala za Paris Miracle, a ubrzo nakon toga otac joj je došao sa pismom u ruci, a radoznala i zbunjena Bernis je prihvatila pismo koje je već bilo otvoreno. Pismo je napisala Gladis, priznajući da ima 12-godišnju sestru po imenu Norma Jeane.

Uz ovu šokantnu novu informaciju, Gladis je poslala i adresu na koju bi Bernis mogla da šalje pisma sestri. Gladis je napisala pismo kada je već bila hospitalizovana.

Bernis nije dugo razmišljala, odmah je odlučila da napiše pismo sestri uz koje je poslala sestri i jednu svoju fotografiju, a kada joj je Marilyn poslala odgovor, učinila je isto. Kada je Marilyn , koja je tada imala 12 godina pisala Bernis, bila je slatka i puna pitanja. Željela je da zna sve o svojoj starijoj sestri i kakav joj je život bio u Kentakiju.

Sestre su se godinama dopisivale, a Bernis je pokušavala da smisli kako da pomogne sestri, te da Normu Jeane izbavi iz starateljske porodice.

Kada je Marilyn napunila 16 godina, Bernis je dobila pismo u kojem je saznala za vjeridbu svoje sestre. 1942. Marilyn se udala za Jima Doughertija, koji je imao 21 godinu, a mladi par se preselio na ostrvo Santa Katalina, nakon čega se Jim pridružio trgovačkoj mornarici.

Iako se još nisu lično srele, Bernis je bila srectna što je čula da je Marilyn pronašla čovjeka koji ju je usrećio.

Bernis je kroz svoja pisma saznala da Marilyn uživa u svojoj novoj ulozi domaćice, ali Drugi svjetski rat stavio je tamni oblak iznad svačijeg doma, uključujući i Bernisin dom. Ona i njena porodica razmišljali su da napuste Kentaki. Godine 1944. preselili su se u Detroit, sve vreme držeći Marilyn u toku o tome gde se ona nalazi.

Marilyn je također obavještavala svoju sestru gdje se nalazi. Marilyn je uskoro postala model, ali problem je nastao jer ju je to koštalo braka. S obećavajućom novom karijerom na vidiku, dala je otkaz u fabrici. Počela je da radi kao manekenka i hostesa, što je u njen život donijelo novu vrstu nestabilnosti. Dobra vijest je, međutim, da je konačno uspjela da vidi Bernis uživo.

Njih dvije su se konačno srele 1944. godine, kada je Marilyn imala 18, a Bernis 25 godina. Marilyn je bila ta koja je otputovala u Detroit da posjeti Bernis i njenog muža u njihovoj kući.

Tokom prvog susreta mnogo su pričale o svojoj majci. Marilyn je otkrila da Gladis nije vidjela deset godina, a posljednji put ju je vidjela u mentalnoj ustanovi, kada ju je posjetila. Priznala je Bernisi da je tada poželjela da nikada nije posjetila svoju majku.

Uprkos tome što ih je napustila, obje sestre su i dalje voljele svoju bolesnu majku. Nijedna sestra nije znala da će Gladis uskoro ponovo biti u njihovim životima, ali dok se ona ne pojavi, Bernis i Merilin su posjećivale jedno drugo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Prilikom njihove prve posjete, Bernis je primijetila da njena sestra muca. Marilyn je često mucala i pokazivala nedostatak samopouzdanja kada je govorila, ali ipak, kada je govorila o temama koje je dobro poznavala, njeno mucanje bi prestalo.

Poslije četiri godine braka, Marilyn je 1946. podnijela zahtjev za razvod od Jima. Dio razloga je bio njen agent koji joj je rekao da filmski studiji nerado angažuju udate žene jer imaju tendenciju da svoju porodicu stavljaju ispred svojih karijera.

Tokom svog prvog susreta sa Zanukom i Benom Lionom u studiju, uzela je ime Marilyn Monroe. Lion je predložio Marilyn jer je mislio da ga podsjeća na brodvejsku glumicu Marilyn Miler.

Tokom slobodnog vremena iz studija, Marilyn je vodila svoju sestru, majku i sestričnu u slikovite vožnje po Los Angelesu. Fotografije koje su zajedno snimili na plaži bile su neke od Bernisovih omiljenih uspomena sa njenom sestrom.

Od početka Marilynne karijere, Bernis je uvek primjećivala kako se njena sestra izdvaja od svojih kolega glumica. Vidjela je kako će njena sestra stići u studio sa frizurom i šminkom bez obzira na to koliko je zauzeta. Marilyn je voljela pažnju javnosti.

Ali koliko slava može biti mač sa dvije oštrice svjedoči i činjenica da su obožavaoci Marilyn Monro često upadali u zgradu u kojoj je živjela Bernis sa porodicom. Stoga je Marilyn kasnije svima pričala da je siroče, te da nema nikog od porodice.

Bernis je znala sve o pričama koje je njena sestra izmislila za štampu.

– Davala je lažne priče o svom porijeklu preko svojih ljudi za odnose s javnošću, napisala je Bernis.

– Mislila je da može da sačuva moj normalan život i moju porodicu i da može da zaštiti privatnost naše majke davanjem lažnih tragova štampi.

Željela je da njeni obožavaoci budu fokusirani na njen posao – a ne na privatni porodični život, a Bernis nikada nije javno govorila o svom odnosu sa sestrom sve dok Merilin nije umrla 1962.

– Povremeno sam bila u iskušenju da ispravim neke od pogrešnih shvatanja o Marilyn … napisala je. Za Merilin, svako ko je podijelio detalje njenog privatnog života – bilo laskavo ili ne – bio je nelojalan, i ona bi brzo prekinula kontakt sa njima.

Kada su bila teška vremena i nije imala kome da se obrati, uvijek je mogla da se osloni na Bernis kao rame za plakanje. Znala je da će njena sestra slušati bez osude.

Kasnije, kada se Marilyn  brak sa Arthurom Milerom raspao, pozvala je svoju sestru da razgovara o tome. Uvijek je znala da može da se osloni na Bernis.

Tokom svog dugog života Bernis nije napisala nijednu drugu knjigu osim “Moja sestra Marilyn “. Radila je kao knjigovođa i dizajner kostima. Kad je 1967. godine otišla u penziju, uzela je majku iz sanatorijuma i brinula se o njoj u svojoj kući u Gejnsvilu u kojoj ju je Marilyn posjetila godinu dana pred smrt i u kojoj i danas živi.

Marilyn Monroe preminula je 5. augusta kada ju je policija pronašla mrtvu u njenoj kući, a kao uzrok smrti navelo se predoziranje barbituratom. Imala je samo 36 godina.

Izvor: wanted.mondo.rs

(S.P.)

Pročitajte još