Pravi muškarci ipak plaču: Suze Federera i Nadala na oproštajnom meču dirnule svijet

Piše: Azra

Kraj ere. Tako bi se u samo dvije riječi mogao sažeti oproštaj Rogera Federera od profesionalnog tenisa. Svoj posljednji meč u karijeri 41-godišnji Švicarac odigrao je na ekshibicijskom turniru Laver Cup u Londonu.

Ispred više od 17 hiljada ljudi u rasprodanoj O2 Areni, rame uz rame sa svojim najvećim rivalom i velikim prijateljem Rafaelom Nadalom, Roger Federer je nakon 24 godine profesionalne teniske karijere službeno rekao zbogom takmičenjima.

Karijera bez mrlja i skandala tokom koje se Federer nametnuo kao apsolutno oličenje profesionalnosti i kolegijalnosti u svom sportu.

S 1251 pobjedom i 275 poraza u karijeri te 20 osvojenih Grand Slam naslova itekako je imao razloga biti bahato samouvjeren, ali za razliku od mnogih suigrača nikad nije dopuštao egu da prevlada. Ostao je skroman i tih, za neke i previše pa su mu njegovo tiho savršenstvo (neuspješno) pokušavali podmetnuti kao manu.

Svijet sporta pamti mnogo priča o ljutim rivalima koji se nisu podnosili do zadnjeg trenutka, ali Federerova i Nadalova nije takva. Njihova priča je ona u kojoj se veseliš zbog svog protivnika čak i kada ti otme naslov. Priča u kojoj je Nadal sinoć plakao možda i više nego Federer.

Suze su krenule čim je završio meč koji su igrali protiv Francesa Tiafoea i Jacka Socka, a kulminacija se dogodila kada su na teniskom terenu projicirane snimke najljepših trenutaka iz Federerove karijere.

Nisu ni pokušali sakriti koliko su ih emocije svladale, a fotografije njihovih suza obilaze svijet. Još jednom su dokazali da, suprotno uvriježenim pravilima patrijarhata pravi muškarci itekako plaču.

– Ovo je bilo savršeno putovanje i sve bih opet ponovio, kazao je na kraju Federer.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti