Winnie Harlow je supermodel s vitiligom: Od djetinjstva se bori sa stereotipima o ljepoti

Piše: S.P.

Počevši od malih nogu, urezano je u naše umove da svi moramo izgledati na određeni način. Djevojke svoju kovrđavu kosu ravnaju kako bi izgledale bolje, naša tijela moraju biti vitka, naša koža mora izgledati poput porculana bez ijedne nečistoće ili mrlje od akni. Ali zahvaljujući nekim doista nepomičnim ženama poput Winnie Harlow, sada vidimo veliku promjenu u svjetskim uskim idealima ljepote.

Winnieino pravo ime je Chantelle Brown-Young. Rođena je u širem području Toronta i dijagnosticiran joj je vitiligo kad je imala četiri godine. Od ranog djetinjstva morala je živjeti s osjećajem da je drugačija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow)

– Dok sam odrastala, nikad nisam vidjela nikoga poput mene na TV-u, jumbo plakatima ili na pistama, kaže ona u svom intervju.

– Osjećala sam se kao da sam jedina osoba na svijetu poput mene.

Vršnjaci je nisu prihvaćali zbog njenog stanja, au intervju je priznala da je bilo prilično bolno.

– Ne mislim da je stanje moje kože utjecalo na moje samopouzdanje toliko koliko su ljudi oko mene utjecali na moje samopouzdanje, kaže Winnie.

Kao kod većine talentiranih ljudi, Winniein manekenski potencijal otkriven je slučajno. Njena “vilinska kuma” bila je novinarka iz Toronta Shannon Boodram, koja je snimila YouTube video o Winnie i njenom stanju. Brzo je prikupio više od 150.000 pregleda. Shannon je potaknula Winnie, koja je tada imala samo 16 godina, da ozbiljno razmisli o karijeri modela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow)

– Nazvala me i rekla mi da bih se trebala nastaviti baviti manekenstvom, da me kamera voli i da sam prirodna, prisjeća se Winnie u svom intervju.

– Zapravo nije vjerovala da je to bilo moje prvo fotografiranje.

Winniein veliki ulazak u javnost dogodio se 2014. godine, s 19 godina, kada je učestvovala u emisiji America’s Next Top Model koju je vodila Tyra Banks. Iako nije pobijedila, još uvijek je bila u finalu.  Manekenki je ovo iskustvo sigurno bilo prilično teško jer ga rijetko komentira u svojim intervjuima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow)

– U tom trenutku u mom životu, rečeno mi je ili natjerano da se osjećam kao da ne mogu biti model ili da to nije za mene, kaže žena o showu.

Modeling je pomogao Winnie Harlow da progovori i inspirira druge.

Winnie Harlow postala je zaštitno lice poznatog modnog brenda, a često se pojavljuje na televiziji i otvoreno govori o standardima ljepote. Dobitnica je mnogih nagrada u različitim sferama i nastavlja potresati modnu industriju svojim hrabrim mišljenjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow)

Winnie redefinira globalne standarde ljepote.

– Vjerujem da je ljepota u oku promatrača, kaže ona.  Ona pokušava modu učiniti manje aspirativnom, a više inspirativnom.

Pročitajte još