Ageism: Žensko pravo na starenje

Piše: Azra

Pojam starosne dobi (eng. ageism) prvi je upotrijebio gerontolog Robert Butler, kako bi opisao diskriminaciju starijih osoba. Danas se taj izraz može primijeniti na bilo koju vrstu dobne diskriminacije, bilo da uključuje predrasude prema djeci, tinejdžerima, odraslima ili starijim osobama. Starosna  diskriminacija može se vidjeti u širokom rasponu okruženja i situacija, a živimo u vremenu kada je rasprostranjena više nego ikada.

Moderni standardi

Starije žene suočavaju se s akumuliranim učincima starosne dobi i seksizma u nekoliko područja svog života. Za početak, vjerovatnije je da će se češće susresti s ageističkim stavovima nego muškarci. Mogu se naći suočene s diskriminacijom prilikom zapošljavanja, muško-ženskim odnosima i ključnim dobrima. Dok se stope siromaštva među muškarcima i ženama ne razlikuju mnogo tokom radnog vijeka, razlika se povećava nakon 65. godine, a još više nakon 75. godine. Razlozi za to su doživotne razlike u platama i radnom vremenu, različita dob za odlazak u penziju za muškarce i žene, te činjenica da starije žene žive duže i najčešće same.

Još prije nego što su dobile pravo glasa, mogućnost da dobiju obrazovanje i zaposlenje, pravo da odlučuju šta žele raditi sa svojim životom, žene su smatrane robovima. Žena je bila birana prvenstveno zbog ljepote, statusa, miraza, ali i starosti, što je direktno utjecalo na njenu podobnost.

Mladost, koja je oduvijek bila povezana s privlačnošću i poželjnošću, uvijek je bila ključna, čime smo već odavno dobili tradicionalnu postavku gdje jači spol uglavnom bira isključivo mlade devojke, a vrlo često baš zbog te činjenice svjedočimo i ogromnoj razlici u godinama u modernim brakovima.

Muško-ženski odnosi

Diskriminacija tokom životnog ciklusa dovodi do nejednakosti između muškaraca i žena, a problem leži možda u tome što se i dalje poštuje „muško doba“, pa se nameće da se prilikom biranja partnera gledaju prvenstveno iskustvo i inteligencija, a koje se prema društveno nametnutim normama mogu vidjeti samo u starijim partnerima. Naprimjer, brak Vincenta Cassela i Tine Kunakey malo je koga iznenadio, dok je brak Emmanuela Macrona s njegovom starijom partnericom zasmetao mnogima.

Savremeno društvo puno je neusaglašenosti i predrasuda u vezi s ovim temama. Umjesto da svako ima pravo da bira partnera prema svojim kriterijima, društvo i dalje niže osude, pa se čini kako se starost kod žena više ne prihvata kao biološki faktor, nego sve više dovodi do otpisivanja sebe, psihičkih trauma i ograničenja u svakom smislu.

Starost je dar

Ovaj problem možda se najviše ispoljava u vezi s fizičkim izgledom.  Društvene norme odavno su nametnule pojam savršenog ženskog lica i tijela, pa je sve drugo postalo neukusno i društveno neprihvatljivo. Recimo, muškarci sa sijedom kosom i borama poželjeni su za vidjeti čak i na naslovnicama časopisa, dok su žene spremne da se podvrgnu bilo kakvim hirurškim eksperimentima kako bi vratile sat unazad, a na fotografijama bile što više izglađene. Ta potreba da se zadovolje društveni kriteriji savršenstva dovodi do toga da se starost gleda u neprihvatanju sebe, uključujući psihičke i mentalne traume i komplekse.

Iako se ove predrasude razbijaju iz dana u dan, jer su žene sve više spremne da se odvaže i izađu u javnost onakve kakve jesu, kao i da biraju parntera kakvog žele, ovaj problem je još u prilično velikoj mjeri zastupljen. U ovom slučaju svaka žena mora da krene sama od sebe – od spremnosti da se prihvati u bilo kojem uzrastu, od formiranja pravilnog, zdravog stava prema prirodnim promjenama lica i tijela, koji su normalni za sve, ali i s eliminacijom stereotipnih stavova i ograničavanjem komunikacije s onim ljudima koji tvrdoglavo pokušavaju da vam ih nametnu.

Godine su ništa više nego samo broj, a izgled nikada nije bio važniji od onoga ko ste vi i kako se osjećate u svojoj koži.

Jane Fonda (81), aktivistkivnja i književnica, obesmislila je ageism u dvije rečenice.

– Ako smo sretni, dočekat ćemo starost. Starost je dar.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti