Ovo su najskuplje haljine u povijesti dodjele Oscara

Piše: L. K. P.

Dodjela Oscara 95. po redu održat će se večeras u Los Angelesu. Svake godine na dodjeli ovih prestižnih nagrada crvenim tepihom slavne dame šetaju u luksuznim kreacijama poznatih dizajnera. Neke od haljina ostale su upamćene i godinama nakon što su ih glumice nosile.

Duga, glamurozna haljina koju je Jennifer Lawrence nosila na dodjeli Oscara 2013. godine najskuplja je haljina s dodjele te nagrade. Haljinu je dizajnirao Raf Simons za Christian Dior Haute Couture, a Lawrence je svojedobno otkrila da je isprobala samo na jutro dodjele nagrada i pristajala joj je. Cijena ove haljine je 4 miliona dolara.

Jedna od skupljih haljina s dodjele prestižnih nagrada je i ona koju je Nicole Kidman nosila 1997. godine. Cijena ove haljine procjenjuje se na 2 miliona dolara, a izradio ju je Christian Dior Haute Couture. Kreacija koju je Kidman nosila te godine na dodjeli nagrada danas se smatra jednom od najlegendarnijih haljina ikada nošenih na dodjeli Oscara.

 

U najskuplje haljine s dodjele Oscara ubraja se i ona koju je glumica Cate Blanchett nosila 2007. godine. Giorgio Armani je na ovoj haljini radio nekoliko sedmica jer su svi Swarovski kristalići na njoj prišiveni ručno. Njina cijena je 200.000 dolara.

 

Pročitajte još