Slavna glumica godinama se bori s rakom dojke, a sada je ostala bez zdravstvenog osiguranja

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @theshando

Američka glumica Shannen Doherty, najpoznatija po ulozi Brende u hit seriji devedesetih “Beverly Hills 90210”, godinama se bori s rakom dojke, zloćudnom bolesti koja joj se preklani vratila, nakon što je 2017. ušla u remisiju. Kako nesreća nikad ne dolazi sama, sada je objavila da joj je glumački sindikat SAG-AFRTA odbio podmiriti troškove liječenja jer u protekloj godini nije zaradila 26.470 dolara, što je minimum da bi ostvarila pravo na zdravstveno osiguranje.

-Radim od svoje desete godine i redovno plaćam članarinu sindikatu, a kad zbog bolesti više ne mogu snimati nikog nije briga za mene. Mislim da možemo i moramo bolje, napisala je Shannen Doherty u svom saopćenju i pozvala kolegicu Fran Drescher, predsjednicu udruženja da učini nešto po tom pitanju. Fran Drescher je na tu funkciju, naime, izabrana prošle godine, a i sama je pobijedila rak maternice.

– Pravo na zdravstveno osiguranje ne smije biti vezano uz visinu prihoda u posljednjoj godini, jer smo na taj način svi osuđeni na to da ostanemo bez prava na liječenje u borbi s dugom i teškom bolesti, dodala je 51-godišnja Doherty koja sa svojim pratiocima redovito dijeli informacije o svom zdravstvenom stanju.

– Godine 2015. dijagnosticiran mi je rak dojke. Imala sam mastektomiju i bila na hemoterapiji i zračenju. Mnogo sam krvarila iz nosa zbog hemoterapije. Nisam sigurna je li neko od vas to doživio. Osim toga bila sam užasno umorna. No, razveselila sam se kada sam odjenula smiješnu pidžamu koju mi ​​je dala moja prijateljica Kristy. Izgledala sam si smiješno i u tome svemu sam se mogla nasmijati samoj sebi. Nadam se da ćemo svi pronaći humor kad se to čini nemogućim, jer stvarno pomaže, poručila je glumica i dodala da joj se bolest prošle godine vratila.

-Osjećam da kao javna osoba imam odgovornost da progovorim o svojoj borbi te educiram ljude. Uz to želim pokazati da i teško bolesne osobe i dalje žive te mogu biti vrlo aktivne. Moj muž kaže da živim intenzivnije i strastvenije od mnogih svojih vršnjakinja bez zdravstvenih tegova. Živim iz dana u dan i pokušavam uživati u malim stvarima koje ljudi često ne primjećuju i uzimaju zdravo za gotovo, dodala je Doherty, koja je od 2011. u trećem braku s fotografom Kurtom Iswarienkom.

 

 

 

 

Pročitajte još