Legendarni Čola je rođeni Sarajlija: Porijeklo roditelja mu je iz drugog kraja

Piše: I. H.

Legendarni bh. pjevač Zdravko Čolić, rođen je i odrastao u Sarajevu, što je uvijek i isticao. Međutim, pravo porijeklo njegovih roditelja potiče iz Hercegovine, tačnije iz sela Vlahovići, odakle je njegov otac. Čola je rijetko pričao o svojoj porodici, inače privatni život drži dalje od javnosti, a svega nekoliko puta je spomenuo Trebinje i Stolac. A Čolići su, tačnije, iz Ljubinja. Selo Vlahovići je svega 15-ak kilometara udaljeno od Ljubinja, nekad je to bilo veliko selo, gdje je živjelo više hiljada ljudi, škola, crkva, a sada u njemu živi tek dvoje starijih i Milivoje Čolić (49), jedan od rijetkih koji se vratio u selo i tu živi, tik uz veliku kamenu kuću gdje su rođeni Zdravkovi otac Vlado, djed Dušan.

 

 

Na njima su još originalna vrata, katanac, krov se skoro srušio, ali još ponosno prkosi vremenu, vjetru, kiši i čuva glasove prošlosti. Obrasla je u travu, jedna strana je skoro srušena, ali odolijeva, čak ni posljednji zemljopotres nije uspio pokoriti je.

 

Izvor: Kurir

 

„Evo, ovo je kuća. Tu je rođen Vlade. Ovo je, vidi se, turska gradnja. Knez sela je bio u ovoj kući. Čola ti je od te familije, od posljednjeg kneza iz sela, Čolići su bili kneževi (upravljali selom, p.a). Kneževi su bili, gdje su bili Turci. Ulazilo se s gornje strane, dole je bila stoka, gore je čeljad spavala. Šćepan je bio zadnji knez Čolića, to je Zdravkov pradjed. Čola ti ovdje nije rođen, on je jednom došao, bio prije deset godina s bratom. Djed mu se iselio u Topolovac, a Vlado, njegov otac, bio je u Sarajevu u policiji. Po meni, nisam ni siguran da Zdravko vjeruje kako je odavde“, kroz osmijeh priča Milivoje.

 

Pročitajte još