Tony Cetinski otkrio kome je namijenjena pjesma “23. prosinac”

Piše: I. H.

Foto: Pixsell

 

 

Tony Cetinski jedan je od omiljenih pop pjevača kada su balade u pitanju, a tokom svoje karijere izbacio je brojne hitove.

Pjesma koja je već decenijama omiljena među njegovom publikom, a koja istovremeno intrigira javnost je 23. prosinac.

Ovu pjesmu Tony je objavio 1995. godine. Tekst je napisao Neven Palčić Papageno, a muziku Guido Mineo. O jednoj od svojih najtužnijih pjesama Tony ne voli pričati i nikada nije otkrio kome je posvećena.

 

“Pjesma ’23. prosinac’ posvećena je svima onima koji nisu s nama”, poručio je jednom, odgovarajući na pitanja fanova.

O pjesmi, koju je na nastupima često posvećivao svom neprežaljenom prijatelju Toši Proeskom, rijetko je govorio i za medije.

“To je jedina pjesma koja nosi svoje breme, ali kada je pisana, nije imala toliko slika u sebi, nije imala govor prije, nije imala taj pečat. Bila je normalna ljubavna pjesma. Ali, kako se dogodio taj neki događaj, onda sam predložio tekstopiscu da konkretiziram priču i da nekako ostane uspomena na tu osobu”, rekao je jednom prilikom.

O značenju ove pjesme često se raspravljalo na internetskim forumima, a neke od teorija fanova su da pjesma govori o Tonyjevoj prijateljici koja je preminula od predoziranja ili da je posvećena ženi koja je poginula na dan svog vjenčanja, no dok Tony ne progovori, sve ostaje samo na nagađanjima.

Pročitajte još